יחידות ומחלקות

ארגון בטרם - בטיחות ילדים בט"ו בשבט

פשוט לשמור על הילדים גם בט"ו בשבט. המלצות שלוחת סורוקה של ארגון בטרם לבטיחות ילדים בחג

שתיל

בקיצור

1.

מנתוני בטרם לבטיחות ילדים, עולה כי חנק הוא סיבת המוות המובילה בשנת החיים הראשונה והגורם לכ־53% מכלל מקרי התמותה מפגיעה לא מכוונת בקבוצת גיל זו.

2.

בקבוצת גילאי שנה עד שנתיים, חנק גורם לכ־8% מאותם מקרים. גם בקבוצת גילאי שנה עד שנתיים, חנק גורם לכ-8% מאותם מקרים. בשנים 2012 - 2016 נרשמו 49 מקרים של מוות של ילדים מחנק.

3.

יש להקפיד שפיצוחים לא יהיו נגישים לילדים צעירים בגיל זה, ויש להיות בסביבתם של ילדים בגילים 8-5 שנים בזמן שהם אוכלים פיצוחים למקרה שיופיעו קשיי נשימה.


פרופ' אביב גולדברט, מנהל מחלקת ילדים ב' ומומחה לרפואת ריאות ילדים, בסורוקה:

"ילדים קטנים שגילם פחות מחמש שנים, סובלים יותר מכל קבוצת גיל אחרת משאיפת גופים זרים (בדרך־כלל פיצוחים שונים אך גם גופים אחרים). יש להקפיד שפיצוחים לא יהיו נגישים לילדים צעירים בגיל זה, ויש להיות בסביבתם של ילדים בגילים 8-5 שנים בזמן שהם אוכלים פיצוחים למקרה שיופיעו קשיי נשימה.

במקרה של קשיי נשימה או שינוי צבע הפנים של הילד לאחר ש-'התעסק' עם פיצוחים, יש להחזיקו כאשר פניו פונות לכיוון הרצפה ולטפוח ארבע טפיחות חזקות בין השכמות על מנת לסייע ליציאת הגוף הזר החוצה. במידה וניסיון זה נכשל, אין לבזבז זמן ויש להביא את הילד לגורם הרפואי הקרוב ביותר לקבלת עזרה רפואית מיידית".

דרכי הנשימה של ילדים קטנים אינן מפותחות דיין והן צרות וקטנות יותר משל מבוגרים. רפלקס השיעול שנועד להוציא חפץ זר מדרכי הנשימה אינו מפותח, לילדים קטנים אין שיניים מפותחות וחזקות כדי ללעוס היטב את המזון ולכן

חשוב מאוד לשים לב לצורת המזון, למרקמו ולגודלו:

  • מאכלים עגולים העלולים להתיישב בדיוק על פתח קנה הנשימה ולחסום את מעבר האוויר

  • מאכלים בעלי מרקם חלקלק הגולשים במהירות לעבר בית הבליעה

  • מזונות במרקם הסופח מים ועלולים להתנפח בקנה

  • מאכלים בעלי מרקם דביק שנצמדים לקנה הנשימה וקשה להסירם; מזונות במרקם קשה ומקשה על הלעיסה שהילד עלול לבלוע אותם שלמים.

 

המלצות שלוחת סורוקה של ארגון בטרם למניעת חנק ילדים ממזון

  • אין להגיש לילדים שגילם פחות מחמש:

    • פיצוחים למיניהם ובעיקר גרעינים ובוטנים הידועים בתכונתם לספוח נוזלים, לתפוח ולחסום את דרכי הנשימה ועלולים לגרום לחנק

    • פירות יבשים כמו צימוקים ואגוזים

    • תאנים מיובשות, תמרים ומשמשים יבשים, שמרקמם הדביק עלול לגרום לחנק

  • תפוח עץ וגזר וכל פרי או ירק קשה אחר יש לחתוך לחתיכות קטנות, לרסק או לבשל עד שיהיו רכים והילד יוכל ללעוס אותם ללא קושי

  • ענבים - יש לחצות לשניים לפני האכילה ואם יש בהם גרעינים יש להוציאם

  • כדי למנוע חנק, בעיקר בקרב ילדים קטנטנים, יש להקפיד על כך שהילד יישב ליד השולחן בזמן האוכל ולא ירוץ וישחק כשהאוכל נמצא בפיו

  • יש לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות וללמד את הפעוטות ללעוס היטב את המזון.