דף הבית

trueבתי חולים > סורוקה > דף הבית > יחידות ומחלקות > מכון שמיעה ודיבור - מידע על שפה ודיבור
הצג עוד

מכון שמיעה ודיבור - מידע על שפה ודיבור

צוות המכון לשמיעה ודיבור עוסק במתן שירותי אבחון וטיפול בתחום השפה והדיבור

מכון שמיעה ודיבור

אבחון וטיפול בהפרעות שפה ודיבור נרכשות

אפזיה

הפרעת שפה הנגרמת כתוצאה מנזק מוחי, העשויה לבוא לידי ביטוי בפגיעה באחד או יותר מארבעת ערוצי השפה - דיבור, הבנה, קריאה וכתיבה. מאפייני ההפרעה תלויים באיזור המוח שנפגע ובחומרת הפגיעה.
הפגיעה המוחית באפזיה עלולה להיגרם מסיבות שונות, ביניהן אירוע מוחי - CVA, חבלת ראש וכן נזקים נוירולוגיים בעקבות ניתוחי ראש וגידולים;

דיסארטריה

הפרעת דיבור מוטורית הנגרמת כתוצאה מחולשה או קואורדינציה לקויה של שרירי הדיבור – הדיבור הוא איטי, חלש ולא מדויק. בין הסיבות לדיסארטריה נמנים אירוע מוחי, מחלות נוירודגנרטיביות (כגון פרקינסון), זיהומים (מנינגיטיס) וגידולים במוח;

אפרקסיה של דיבור

הפרעת דיבור נוירולוגית, הנגרמת כתוצאה מאירוע מוחי, גידול או נזק נוירולוגי אחר, ומאופיינת בקושי בתכנון המוטורי של תנועות אברי הדיבור לצורך דיבור.

 

גמגום

גמגום הוא דיבור הנשמע חסר שטף, ויכול להתבטא בחזרות על צלילים, הברות או מילים, הפסקות במיקום לא מתאים, הארכות, לחיצות, קצב דיבור משתנה, תנועות לואי (בפנים או בגוף), ויתור או המנעות מדיבור, מאמץ פיזי ו/או מחשבתי בזמן הדיבור. המכון מעניק טיפול לילדים בטווח הגילאים 5-18 שנים.

הפרעות קול

שתי שיטות טיפול - קבוצתית ופרטנית
מרפאת קול משותפת
רופא אף אוזן וגרון מפנה לאבחון ולטיפול קול. במרפאת אף אוזן וגרון פועלת מרפאת תפקודי קול שבה רופא אף, אוזן וגרון וקלינאית תקשורת מצוות המכון לשמיעה ודיבור מבצעים אבחון ומחליטים על טיפול בבעית הקול.

הפרעות קול יכולות להתבטא בצרידות, עייפות קולית, תחושה של אי נוחות ו/או כאב בעת דיבור, חוסר התאמה בין גובה טון/עוצמה של הקול לבין גיל או מין הדובר. מטרת טיפול הקול הינה ללמד הפקת דיבור נכונה ואופן שמירה על הקול.

 הסיבות להפרעות קול:

  • סיבה אורגנית
    כאשר יש שינויים במיתרי הקול, הנובעים ממחלות ויראליות, שינויים הורמונליים, מחלות נוירומוסקולריות (כגון שיתוק מוחין), פגיעה בעקבות ניתוח או מחבלה באיזור מיתרי הקול;

  • סיבה פונקציונלית
    כאשר בעיית הקול נובעת משימוש לא נכון בקול באופן ממושך, תוך מאמץ יתר בגרון

חיך ושפה שסועים

צוות המכון לשמיעה ודיבור מטפל בילדים, במתבגרים ובמבוגרים שנולדו עם מומי חיך ושפה. הטיפול ניתן במסגרת רב־תחומי הכולל ממומחים בתחומים שונים: כירורגיה פלסטית, כירורגית פה ולסת, אורתודונטיה, פדודונטיה, אף, אוזן וגרון, גנטיקה, שמיעה ודיבור ומומחים אחרים לפי הצורך.

מומים מולדים המופיעים כמום בודד או כחלק מתסמונת. שפה שסועה מנותחת לסגירה ראשונית בגיל 4-3 חודשים, והחיך מנותח בסביבות גיל שנה. ילד שנולד עם חיך שסוע עשוי לפתח דיבור משובש, הבא לידי ביטוי בשיבושי היגוי, בתהודת קול אפית (אנפוף) ובבריחת אויר אפית בעת הדיבור.
קלינאית תקשורת עוקבת אחר השפה והדיבור של ילדים אלו, מגיל ינקות, ומדריכה את ההורים לעידוד הפקת צלילים שונים מהפה.
המעקב נמשך לאורך שנות הילדות, ובהתאם לצורך, מקבל הילד טיפול בדיבור (ללא הגבלת גיל). אם קיים אנפוף, נשקלת התערבות ניתוחית.

אימוני שמיעה לאחר שתל שבלול ושתל מעוגן עצם

שתל שבלול

השמיעה עם שתל שבלול שונה משמיעה רגילה, כיוון שהגירוי הוא גירוי חשמלי ולא אקוסטי. במכון שמיעה ודיבור,  ניתנים שרותי שיקום שמיעתי, הנדרשים לאחר השתלת שתל שבלול. השיקום ניתן  בהתאם  לסל השירותים של משרד הבריאות.

עבודת השיקום במבוגרים שונה מזו שבילדים: אצל מבוגרים שהתחרשו קיים זיכרון שמיעתי ויידע שפתי קודם ולכן עיקר העבודה מתמקדת בלמידה ובהבנת ה־"שמיעה החדשה".
לעומת זאת העבודה עם ילדים צעירים מתמקדת הן בגילוי ובזיהוי צלילי סביבה וצלילי דיבור (הגאים) והן בהקניית מיומנויות שפתיות.

שתל מעוגן עצם

 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשלוח