מאת: ד"ר באקר אלצנע וד"ר פרח אוסעדון.
עיוורון מוגדר על פי הקריטריונים הבאים:
• העדר ראייה מוחלט
• חדות הראייה בעין הטובה ביותר, לאחר תיקון, אינהעולה על 3/60
• שדה ראייה, בעין הטובה ביותר, לאחר תיקון, אינו עולה על 20 מעלות.
אדם העונה על אחד מקריטריונים אלה מוגדר כעיוור וזכאי ל"תעודת עיוור/לקוי ראייה".
יעוץ והכוונה
- להגשת בקשה לתעודת עיוור במרפאתנו, יש לפנות לרופא העיניים המטפל למילוי טופס בקשה
- במרפאתנו פועלת מרפאה לכבדי ראייה. הפנייה אליה ניתן לקבל דרך רופא עיניים מטפל.
ההליך לקבלת תעודת עיוור
שלב 1
פניה לבדיקת עיניים אצל רופא עיניים שלב 2
רופא העיניים ממלא טופס בקשה שלב 3
- יש להדביק תמונה במקום המתאים על גבי טופס הבקשה שמילא הרופא, לסרוק ולשלוח בדואר אלקטרוני, לכתובת: t.aleh@bezeqint.net
באם אין סורק, ניתן לשלוח את הטופס בדואר לכתובת:
עבור עמותת עלה
ת"ד 24051, הר הצופים,
ירושלים, 9124001.
לתשומת לב: מומלץ לשלוח בדואר רשום.
שלב 4
זימון לבדיקה אצל רופא אימון של שירות רש"ט (שירות ראייה, שמיעה וטכנולוגיה) תוסיף לינק
שלב 5
תשובת רופא האימון מועברת לשירות רש"ט אשר קובע את הזכאות
שלב 6
תשובה ו/או תעודת עיוור/לקוי ראייה נשלחת ישירות הביתה, לפי הכתובת שנמסרה בעת הגשת הבקשה.
קישור למידע נוסף באתר של משרד העובדה הרווחה והשירותים החברתיים
קישורים חיצוניים
זכויות, שירותי ראייה וקבוצות תמיכה ללקוי ראיה ועיוורים.
האגודה לזכויות החולה הינה מלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח) אשר קם לשם מימוש זכויות מטופלים ובני משפחותיהם במערכת הבריאות ואמון על הובלת המאבק הציבורי לשמירה ומימוש זכויות אלה. האגודה פועלת להעלאת מודעות לזכויות חולים והקניית ידע אודות חוק זכויות החולה (1996), וכן מהווה אוזן קשבת לשאלות ופניות הצבור בדבר מימוש זכויותיהם המפורטות בחוק. במסגרת פעילותה מרכזת האגודה פעילות משותפת לארגוני חולים "ארגוני הזכות לבריאות ".
תחומי הפעילות
טיפול בפניות פרטניות - מענה לפניות פרטניות של חולים ובני משפחותיה, וכן, במקרים רבים, פנייה בשמם ובאישורם לגורמים המתאימים ("סינגור") כולל ייעוץ משפטי במקרים מיוחדים.
האגודה מפעילה קו חם לציבור הרחב בטלפון: 03-6022034, בדוא"ל: info@patients-rights.org ובפורומים המנוהלים באתר האגודה ,אתר ynet , אתר starmed ובאמצעות מוקד הפועל בבי"ח שיבא, אליו ניתן לגשת לקבלת מידע וסיוע (בימים א-ה בשעות 9-13) כל פנייה המגיעה לאגודה (בכל אחת מהדרכים שתוארו מעלה) נבדקת, ומטופלת עד קבלת מענה הולם.
המרכז לעיוור בישראל היא עמותה לעיוורים הפועלת כארגון הגג לכלל הארגונים והעמותות למען עיוורים. העמותה פועלת לשילובם בחברה של עיוורים וליקויי ראייה בישראל. בנוסף, העמותה מייצגת את חבריה מול הרשויות השונות. ישנם חמישה ארגונים שמתנהלים תחת המרכז לעיוור בישראל. הארגונים כוללים את אגודת ששת, הגשמה, על"ה, אופק לילדנו, והעיוורים הנעזרים בכלבי נחייה. לכל חמשת הארגונים יש חברים בוועד המנהל של המרכז לעיוור בישראל. כל חמשת הארגונים תחת המרכז לעיוור מסייעים לחברי העמותה ולמשפחותיהם בסיוע נפשי, חינוכי, רפואי, רגשי, שיקומי ובשילוב בחברה. אלפי משפחות בישראל מכל המגזרים נעזרות על ידי האגודות הללו בהתמודדות עם עיוורון וליקויי ראייה.
מרכז רב שירותים לעיוור
מרש"ל מפעילה מרכזים ברחבי הארץ במטרה לספק שירותי שיקום רגשיים, שיקומיים וחברתיים עבור עיוורים ולקויי ראיה. שירותי המרכז והשירותים הניתנים במרש"ל כוללים, בין היתר:
מידע והכוון בקבלת תעודת עיוור/לקוי ראיה.
טיפול תמיכתי אישי וקבוצתי.
טיפול שיקומי לקראת תפקוד עצמאי.
פעילויות חברתיות (חוגים, הרצאות, הצגות, טיולים וכד').
סנגור ותיווך בנושאים שונים.
שירותים הייחודים לכל מסגרת.
מי זכאי לקבלת שירותים אלו?
עיוורים ולקויי ראיה ילדים ובוגרים, כולל מי שאין ברשותם תעודת עיוור / לקוי ראיה.
פעול"ה היא עמותה לעיוורים שהתחילה את דרכה בעיר מודיעין, ומאז הרחיבה את אזור הפעילות שלה לכל הארץ עקב הצלחת הפעילות שלה. העמותה פעילה בפעילויות פנאי ובפרויקטים של הסברה. העמותה מעסיקה מרצים במפעלים, מוסדות ציבור, בסיסי צה"ל, חברות פרטיות ועוד. חברי העמותה משתפים בהרצאות את קהל המאזינים בסיפורם האישי, אתגרי החיים עם עיוורון וליקוי ראייה ודרכי ההתמודדות שלהם. בנוסף, העמותה מקיימת פעילויות חווייתיות של מפגש בחשכה ברחבי הארץ. מעסים הוליסטיים עיוורים מועסקים על ידי העמותה בשכר הוגן באירועים. ההכשרה למעסים ממומנת על ידי משרד הרווחה ומתבצעת במכון ווינגייט. העמותה מפעילה קבוצות רכיבה לעיוורים מסוג "טנדם", סדנאות שף לעיוורים ועוד.
מגדל אור הוא מרכז רב-שירותי המסייע מזה 60 שנה לקידומם של אנשים עם לקויות ראייה או עיוורון, לקראת תפקוד עצמאי ושילוב בתעסוקה.
השירות ניתן בפריסה ארצית עם סניפים בחיפה, תל אביב, באר-שבע וירושלים, ונועד לתת מענה רחב ומקיף תחת קורת גג אחת. השירותים ניתנים בסניפי מגדל אור, וכן בקרבת מקום מגוריו של האדם, בסביבתו היומיומית ובביתו. במגדל אור מעניקים רצף שירותים ייחודי לאורך חייו של האדם, תוך כדי עבודה פרטנית עמו ועם קהילתו. המענים ניתנים לכלל בעלי תעודות העיוור בישראל וכן לאנשים ללא תעודת עיוור.
החזון של מגדל אור הוא כי כל אדם עם עיוורון או לקות ראייה יצליח לממש את הפוטנציאל הגלום בו.
לשם כך מוביל מגדל אור בפיתוח ובמתן שירותים מקצועיים, עדכניים וחדשניים, ומפיץ ידע בתחומי השיפור התפקודי התעסוקתי, לטובת אנשים עם עיוורון ולקויות ראייה ולאנשים המעורבים בחייהם.
מגדל אור משמש, בין היתר, כזכיין של המוסד לביטוח לאומי, משרד הרווחה והשירותים החברתיים.
עמותת נמ"ג הוקמה על ידי חולים ולמענם, על מנת לסייע להם ולמשפחותיהם בהתמודדות עם המחלה ועם השלכותיה. העמותה הוקמה בשל היעדר גוף שירכז את נושא המחלה על כל היבטיה. השילוב המורכב של גיל מבוגר, מוגבלות קשה בראייה ומחלה ללא ריפוי, הצריך מסגרת ייחודית שתטפל בלעדית בנושא; מסגרת אשר תתמוך בחולים, תעודד אותם ותסייע בשיקומם, על מנת להחזירם בהקדם למעגל החברתי ואף התעסוקתי.
בעמותה יש כיום כ- 2000 חברים, והיא מנוהלת ע"י ועד מנהל המורכב ממתנדבים אשר נבחרים מקרב חברי העמותה. היא ארגון ארצי הפועל בארבעה סניפים ברחבי הארץ. בין פעולותיה: קיום והפעלת קבוצות תמיכה בכל הארץ ,פעילות משותפת עם המרש"לים ( מרכזים רב שירותים לעיוורים לקויי ראייה ) הפקת עלון קבוע, הפעלת "קו-חם" למידע ולייעוץ, קיום ימי עיון, הרצאות וכנסים לחבריה, לקשישים הנמצאים בסיכון ולציבור הרחב, הסדרת זמינות והנחות של "עזרים לראייה לקויה" ותוספי מזון ופרויקטים ייחודיים נוספים כמו: הנגשת שירותי העמותה לעולים מחבר העמים, הפעלת סדנאות ל"ראיה היקפית".
העמותה פועלת ומוכרת על ידי משרדי הממשלה – בריאות , רווחה ,והמשרד לאזרחים וותיקים וקליטה.
העמותה חברה בברית הנמ"ג הבינלאומית : .AMD Alliance International
עמותת “אופק לילדינו ”הוקמה בשנת 1997 במטרה לענות על צרכיהם של ילדים עם עיוורון או לקות ראייה (כ-4,000 במספר בישראל ובני משפחותיהם.
העמותה מהווה כתובת ראשונית ומרכזית להורי הילדים, והיא הארגון היציג בישראל. ברגעים הקשים, כמו גם בהתמודדות המתמשכת לאורך השנים ובנקודות זמן שונות, אל מול אתגרים חברתיים, חינוכיים, רפואיים, פסיכולוגיים ורגשיים, “אופק לילדינו” היא מקור תמיכה, תחושת שייכות וכוח מתמשך.
העמותה נותנת מענה חיוני לצורך במידע, הכוונה, תמיכה וייצוג בנוגע לדרכי ההתמודדות, השיקום והשילוב בחברה.
כמו כן, העמותה מהווה קהילה סולידרית, אכפתית ופעילה המעודדת קשר בין אלפי משפחות מכל המגזרים שלהן ילד עם עיוורון ולקות ראייה.
העמותה משרתת משפחות מהמרכז ומהפריפריה, חילונים, דתיים וחרדים, יהודים וערבים.
מרבית הכנסותיה של העמותה מתרומות. היא ממלאת תפקיד מרכזי במתן שירותים, ייעוץ, הדרכה והכוונה לקהילת אנשים עם עיוורון. העמותה פועלת מול הרשויות, הכנסת והמערכת המשפטית לקידום והבטחת זכויותיהם של ילדים עם לקויות ראייה ובני משפחותיהם.
הם מאמינים כי ילדינו מסוגלים לא רק להשתלב בחברה אלא גם להיות מנהיגים ומובילים; אם נאמין בהם – הם יאמינו בעצמם ואז השמיים הם הגבול!
העמותה פועלת לתמיכה וקידום הילדים כדי שיגדלו להיות בוגרים עצמאיים ותורמים לחברה, באמצעות מגוון תוכניות ייחודיות, המספקות מענה לצרכים שאינם נענים על ידי הממסד:
- “מצוינות באופק“ – תוכנית במסגרתה ניתנים שיעורי עזר לילדים בביתם
- “חלומות מוזיקליים”, תוכנית המעניקה מערך שיעורי מוסיקה לילדים המפתחים את חוש השמיעה, יכולות מוסיקליות ותקשורתיות
- “עבודה באופק“ – תוכנית רב-שנתית המכשירה נוער עם עיוורון או לקות ראייה לתעסוקה, הכוללת השמה לתקופה של שבועיים במהלך חופשת הקיץ ועוד.
עמותת אלי"ע היא עמותה שלא למטרות רווח והיא העמותה היחידה בישראל המתמחה בטיפול בתינוקות, פעוטות וילדים מגיל חצי שנה ועד גיל שש עם עיוורון או עם לקויות ראייה.
מאז הקמתה, ב1982, מפעילה העמותה מסגרות יום שיקומיות שישה ימים בשבוע.
כיום, לאלי"ע חמישה מרכזים אזוריים, מבאר שבע בדרום ועד לחיפה בצפון אשר בכל אחד מהם פועלות מסגרות יום שיקומיות.
ילדי אלי"ע זוכים לקשת רחבה של טיפולים, פעילויות ותכניות ייעודיות לילדים עם עיוורון או עם לקויות ראייה וזאת בנוסף לסל הטיפולים להם הם זכאים מהמדינה. כמו כן, מציעה העמותה שירותי תמיכה למשפחות, לילדים ולצוות.
בעמותה מאמינה שכל ילד וכל ילדה הם מיוחדים וזכאים לטיפול הטוב ביותר. לכן אנו דואגים ובונים לכל אחד מהם תכנית שיקום אישית, המותאמת ללקות הילד ובהתאם ליכולות שלו. הטיפול באלי"ע מתחיל באבחון הנערך על ידי צוות מומחים שלנו, לאחריו עוברים הילדים לידיהם המיומנות של אנשי מקצוע בתחומי החינוך והמקצועות הפרא רפואיים, כולם מומחים לעבודה עם ילדים בעלי עיוורון או עם לקויות ראייה.
העמותה פועלת ללא הרף בכדי לסייע לילדים לעשות שימוש מרבי בשרידי הראייה שלהם ולעזור להם להשתלב במסגרות ההמשך המתאימות (ההעדפה, כאשר ניתן, היא לשילוב בזרם החינוך המרכזי) ובחברה בכלל.
8. ההתאחדות הישראלית לספורט נכים. הוועד הפראלימפי הישראלי
תמיד חיפשתם ענף ספורט שיגרום לכם להשקיע, להתאמץ, להתחזק ולהיות הכי טובים ללא קשר למגבלת הראייה ולא מצאתם??
ענף שתוכלו להתפתח בו בפאן האישי, הקבוצתי, החברתי ואף לייצג את מדינת ישראל בארץ ואפילו בעולם? הגעתם למקום הנכון!
כל שעליכם לעשות הוא להתקשר למספר למטה ואנחנו נפנה אתכם לענף הספורט שמתאים במיוחד בשבילכם.
ענפים הקיימים בבאר שבע
ענף הכדור שער - משחק כדור ובתוכו פעמונים, משחק אינטנסיבי, קבוצתי ומלא אנרגיה שמתאים לכל גיל.
ריצה/הליכה - מותאם לפי רמה עם מתנדב צמוד לצידך
אתלטיקה - שילוב של מיומנויות ספורט שונות ביניהן - ריצה קצרה, ארוכה, קפיצה למרחק, הדיפת כדור ברזל ועוד..
אופני טנדם - אופניים זוגיים, רכיבה דינאמית בשטח
שחייה - לילדים ונוער עד גיל 18.
ג'ודו - לומדים לנוע במרחב ודרך התחושה של בן הזוג להתמודד מול האתגר הבא.
קישור למידע נוסף


