כדי למנוע סיבוכים מסוכנים למטופלי דיאליזה מומלץ לשמור על תזונה נכונה ומתאימה.
מומלץ לשמור על הגבלת שתייה ולשתות עד ליטר ליום כולל מאכלים נוזליים כדייסה, מרק, יוגורט וכו'.
כדי להקל על תחושת צימאון מומלץ להגביל את השימוש במלח בזמן האוכל.
הגבלת נוזלים ומהו "משקל יבש"
באי ספיקת כליות עם צורך בדיאליזה יצור השתן יורד עד כדי חוסר שתן מוחלט. כלומר, כל הנוזלים שאנחנו צורכים בשתייה ואוכל נשארים ומצטברים בגוף. הדרך היחידה להוציאם הינה באמצעות ביצוע דיאליזה.
הצטברות נוזלים אלה יכולה לגרום לעלייה במשקל, שלא כתוצאה מהשמנה, והופעת בצקות ברגליים, לחץ דם מוגבר, קשיי נשימה ואפילו בצקת ריאות המסכנת חיים באופן מידי.
סילוק נוזלים בכמות גדולה בפרק זמן קצר שבו מבוצעת הדיאליזה יכולה לגרום לתופעות הבאות:
ירידת לחץ דם, הרגשה כללית רעה, בחילות והקאות ואף איבוד הכרה
חוסר אספקת דם למח וללב וכתוצאה מכך אירוע מוחי (שב"צ) או אוטם שריר הלב
משקל גוף:
כדי למנוע את הסיבוכים יש להקפיד לא לעלות במשקל מעל 3 קילוגרם בין טיפולי הדיאליזה.
כמו כן חשוב מאוד להישקל בצורה מדויקת לפני ואחרי ביצוע כל דיאליזה!
במה תלויה עלייה במשקל בין טיפולי דיאליזה?
ראשית, כתוצאה משתייה - שתיה קרה ושתיה חמה. אבל לא רק...
גם אוכל מכיל מים, לדוגמא מרק, דייסה, לבן, יוגורט, פודינג, גלידה, ארטיק, חלב.
גם ירקות ופירות בעלי תכולת נוזלים גבוהה לדוגמא: מלון ואבטיח.
יש לשמור על הגבלת צריכת נוזלים עד ליטר אחד ביממה. מדובר בכל סוגי הנוזלים - שתיה ואכילה!
אבל אנחנו חיים בארץ חמה. מה לעשות כאשר חם ומרגישים צימאון?
טיפים להקלה על תחושת הצמא:
הגבלת מלח באוכל (מלח גורם לתחושת צמא)
שימוש בבקבוק מדידה ולשתות רק ממנו - כך תוכל לדעת כמה בדיוק שתית וכמה נשאר לך ב-"תקציב" עד סוף היום
שימוש בסוכריות ומסטיקים בטעם מנטה
צחצוח שיניים לעיתים קרובות
מציצת קוביית קרח
הגבלת שימוש במלח:
מומלץ לבשל את המזון ללא תוספת מלח בישול
בקניית מוצרים יש להעדיף מוצרים עם כמות נתרן (מלח) ממוצעת של 100- 300 מ"ג ל- 100 גרם מוצר
חשוב לדעת שתחליפי מלח מכילים כמות גדולה של אשלגן!!! ולכן אסורים לשימוש !!!
כדאי להשתמש בתבלינים טהורים ללא תוספת מלח, לדוגמא: פלפל שחור ולבן, כמון, פפריקה, כורכום, חומץ, לימון, בצל ושום
הקפדה על הגבלת אשלגן:
הצטברות אשלגן בגוף הינה מסוכנת ויכולה לגרום להפרעות קצב לב מסוכנות כך שחשוב מאוד לשמור על ערכי אשלגן תקינים מומלץ לאכול עד 2 מנות פרי ביום.
מנת פרי אחת:
* 1 תפוח
* 1 אגס
* 2 שזיפים קטנים
* 5 תותי שדה
* 1 מנדרינה קטנה
מומלץ להגביל צריכת אוכל עשיר באשלגן לכן יש להימנע מבננה, מנגו, מלון, תאנים, קיווי, תפוזים ומיצי פירות.
דיאטה דלת זרחן:
רמות גבוהות של זרחן בגוף גורמות לפגיעה בלתי הפיכה במצבם של כלי הדם והעצמות. חשוב מאוד לשמור על דיאטה דלת זרחן.
מומלץ:
לאכול גבינות רכות עד 5% כמו גבינה לבנה, קוטג', סימפוניה, ריקוטה
יש להפחית תדירות אכילה של גבינה בולגרית, צפתית, משולשת, ריוויון וחלב ניגר
לאכול דגנים וקמחים מקמח לבן ולא מלא
לאכול עוגות וניל פשוטות ולא שוקולדיות
לשתות מים / תה/ קפה
להימנע ממיצים ממותקים שתייה מוגזת מתוקה כגון: קולה, ספרייט, קינלי וכדומה
להימנע מאכילת כמות גדולה של מאכלים עשירים בזרחן כגון: גבינה צהובה, דגים, שוקולד וכיוצא בזה
לשאלות נוספות פנו לדיאטנית של מכון הדיאליזה.
סרטון המסביר על הצורך בהגבלת כמות הנוזלים ומהו "משקל יבש"