נפרולוגיה ויתר לחץ דם ודיאליזה

trueבתי חולים > כרמל > מרכז רפואי כרמל, חיפה > מחלקות ומרפאות > מחלקות רפואיות ומרפאות > נפרולוגיה ויתר לחץ דם ודיאליזה > אי ספיקת כליות כרונית והמודיאליזה

אי ספיקת כליות כרונית והמודיאליזה

​​​​​​​​תפקיד הכליות הינו לסנן מהדם נוזלים ורעלים מומסים שונים ולהוציאם מהגוף בנוזל השתן. פגיעה בתפקוד הכליות עלולה לגרום להצטברות של חומרי פסולת ושל נוזלים בגוף, להפרעה במאזן המינרלים, כמו אשלגן סידן וזרחן, ולהפרעה בייצור הורמונים כמו ויטמין די ואריתרופואטין.

מחלת כליה כרונית היא מצב שבו קיימת פגיעה ברקמת הכליה ו/או בתפקוד הכליות.

מחלת כליה כרונית נוטה להחמיר במשך הזמן, ולאחר חודשים או שנים היא עלולה להפוך אצל חלק קטן מהאנשים למחלת כליה סופנית. ניתן להקטין את ההידרדרות בתפקוד הכליות באמצעות טיפול תרופתי ודיאטה מתאימה.
למחלת כליה כרונית סיבוכים רבים שנוטים להחריף ככל שהמחלה מחמירה ופוגעים במערכות רבות בגוף ולעיתים אף בכליה עצמה, לכן חשוב לזהות ולטפל מוקדם ככל האפשר במחלה וכן בגורמי הסיכון ובסיבוכים שלה.

אילו אפשרויות טיפול קיימות באי ספיקת כליות סופנית?

  • המודיאליזה שמתבצעת במכון דיאליזה, אולם בעתיד יתאפשר טיפול שכזה בבית 

  • דיאליזה צפקית שמתבצעת בבית המטופל

  • השתלת כליה

  • טיפול פליאטיבי תומך


מה זה דיאליזה והמודיאליזה?

דיאליזה הינה טיפול תחליפי מלאכותי לכליות.

המודיאליזה - במהלך המודיאליזה מכונה שואבת דם מגוף המטופל ומעבירה אותו דרך מסנן חיצוני (פילטר), המסנן את הדם מחומרים רעילים ועודפי נוזלים  ומחזירה דם נקי מרעלים למטופל.

המכונה פועלת במחזורים רציפים במשך מספר שעות.

מומלץ לבצע את הטיפול במשך 4 שעות בתדירות של 3 פעמים בשבוע. 

משך הטיפול והתדירות נקבעים על ידי הרופא הנפרולוג.

כדי לאפשר פינוי יעיל של רעלים מהגוף אשר יכול להשפיע על תוצאות הטיפול ועל הבריאות, חשוב מאוד להקפיד על ביצוע דיאליזה מלאה ולא לקצר את זמן ביצוע דיאליזה.

לצפייה בסרטון הסבר על המח​לה ועל טיפול דיאליזה​ והמודיאליזה​​​

​​

חיבור שאנט לצורך טיפול דיאליזה יעיל:

לצורך טיפול בדיאליזה יעיל, רצוי שבכל דקה של טיפול יעברו לפחות 300 סמ"ק של דם דרך מכונת הדיאליזה. היות והורידים השטחיים שלנו לא מסוגלים לספק כמות זו של דם באופן טבעי, הטיפול מצריך גישה לכלי דם, כאשר השיטה המועדפת הינה דלף (SHUNT) עורקי- ורידי.

השאנט הינו חיבור מלאכותי המבוצע בניתוח בין עורק לווריד ביד של המטופל. הניתוח נעשה על ידי כירורג כלי דם, ומטרתו לספק זרימת דם בקצב מהיר הנחוץ לביצוע דיאליזה.

אחרי ביצוע הניתוח ממתינים מספר שבועות כדי לתת לשאנט להתפתח.  ניתן להתחבר לדיאליזה דרך השאנט כ- 4-8 שבועות לאחר הניתוח. לכן מומלצת הכנה מראש בטרם יש צורך בדיאליזה.

למידע נוסף על חיבור שאנט ולמה צריך וכיצד נשמור עליו לחצו כאן >>
לצפייה בסרטון הסבר על פעולת השאנט​​​

​​


הכנסת צנתר מרכזי/קתטר לקראת דיאליזה:

לעיתים אין כלי דם מתאימים לביצוע ניתוח בידיים לצורך חיבור שאנט או אין אפשרות להמתין מספר שבועות בגלל שיש צורך בדיאליזה בהקדם. במקרים אלו האופציה הקיימת הינה החדרה של צנתר מרכזי מתועל:

זהו צינור המוחדר לוריד מרכזי גדול ודרכו מתאפשר ביצוע דיאליזה.
הצנתר בנוי משני צינורות הצמודים זה לזה לאורכם. כל אחד מהצינורות סגור עם פקק אוטם בקצה, וסוגר נוסף ("קלאמפ") על כל צינור. שניהם חייבים להיות סגורים בכל עת מחוץ לדיאליזה.

החדרת הצנתר או החלפתו מבוצעת בחדר מיוחד, בתנאים סטריליים ובהרדמה מקומית. משך הפעולה כ-45 דקות.

במהלך החדרתו מתבצע קיבוע של הצנתר עם תפרים.

לאחר החדרת הצנתר יכולים להופיע כאב ואי נוחות מקומית למשך מספר ימים.

ניתן לבצע דיאליזה מיד לאחר החדרתו.

למידע נוסף על הכנסת צנתר מרכזי לחצו כאן >>​
לצפייה בסרטון המסביר על​ פעולת הכנס צנתר מרכזי / קתטר לקראת דיאליזה

​​

​​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

הדפס

שלח לחבר