הנשים החזקות של בית חולים כרמל
פרופסור אילנה דואק, מנהלת מחלקת אף אוזן גרון - ניתוח ראש וצוואר, אחת מבין 2 המנהלות היחידות בארץ (בישראל פועלות 21 מחלקות אף אוזן גרון - ניתוחי ראש וצוואר). אהובה טל מנהלת ביד רמה כ- 900 אחים ואחיות במסירות מקצועיות וטיפול מכל הלב.

אהובה טל, נולדה בשנות ה-60 בנשר, נשואה +3 בנות מקיבוץ עין דור; אהובה מספרת: "הייתה לי ילדות קסומה, ילדות של חנות מכולת אחת בסביבה ומשפחות פועלים עם מרפסת מול מרפסת. למדתי בתיכון מקיף "אורט ביאליק" במגמת מכשור ובקרה בה היינו 2 בנות ו-40 בנים ואני זוכרת שכבר אז הרגשתי שאני "רוצה אחרת", אלה השנים שממש עיצבו את אישיותי. בהמשך אחרי קורס מד"ניות (מדריכת נוער) שרתתי בבסיס נורית שעל הגלבוע ואני חושבת ששם, בין בתיו הקטנים של הכפר הנטוש הזה, מצאתי בי את תובנות הניהול וההובלה.
איך התחלת את הדרך המקצועית שלך?
למדתי בבית הספר לאחיות בעפולה, לימודים שהיו אז ללא תואר ואותם סיימתי בהצטיינות; את הקריירה המקצועית התחלתי בעצם כאחות קהילה, זאת ששואלים אותה באמצע המרק של ארוחת הצהריים אם הבדיקות הגיעו, בשילוב עם עבודה במיון "העמק" בעפולה של סוף שנות ה-80, עם המראות הקשים של פצועי הפיגועים של התקופה. בהמשך השלמתי תואר ראשון ושני תארים שניים ומילאתי תפקיד של מנהלת סיעוד חטיבה בכירורגיה, ואז באה ההצעה לנהל את הסיעוד ב"כרמל", לא היססתי לרגע מכיוון שכל חיי המקצועיים כיוונתי לתפקיד הזה; לקחתי אותו בשתי ידיים, המרחק והמקום החדש והלא מוכר רק נתנו בי עוד מוטיבציה, חשתי את סגירת המעגל והחזרה לנוף ילדותי.
מה את אוהבת בעבודת הסיעוד?
הסיעוד עבורי הוא דרך חיים לתת עזרה וחמלה לזולת ומשפחתו ברצף החיים, הסיעוד מלא מקצועיות ולמידה, זו עבודה עם אנשים ולמען אנשים".
מה זה כרמל בשבילך?
כרמל זה בית, משפחה ותמיכה. זה מקום שתמיד מאפשר למידה והתפתחות אישית ואני מרגישה שכאן אני מקיימת את כל מה שלמדתי לאורך הדרך במקצוע מאתגר שאולי לא מביא עימו כסף גדול אבל כן מביא המון תחושת שליחות ונתינה; מקום להוות דוגמא אישית.
כמנהלת סיעוד אני שייכת לצוות המנהל את בית החולים ובתפקידי אני אחראית על כ-900 נשים וגברים, צוות אקדמי, דינמי ורב תחומי ואני נדרשת לאזן כל הזמן בין החיים של הצוות בבית ודרישות המקצוע. אני אמנם לא יכולה להציע להם עבודה מהבית ולא ארוחות בוקר מפנקות אבל אני כן יכולה להקנות להם תחושת שליחות, תחושה של שמחה עם בריאה חדשה ותחושת מסוגלות בהתמודדות עם מחלות קשות או אפילו מגיפת ענק.
מי ההשראה שלך?
"שתי נשים היו השראות בחיי - האחת, חמותי, שעלתה מארה"ב (ארצות הברית) ולמדה במשך 70 שנה להסתגל לשפה, למזג האוויר ולתרבות הישראלית. השנייה, היא מרי עזריאל, מנהלת הסיעוד בעמק שלימדה אותי את רזי הסיעוד וחשיבות המקצועיות בשילוב חמלה ליד מיטת המטופל, למענו ולמען משפחתו. אני בעיקר משתדלת להישאר תמיד הכי צנועה, לזכור תמיד היכן הכל החל ומה היה בדרך לכאן".

הכירו גם את פרופ' דואק, נשואה, אם לשלושה וסבתא לשני נכדים, היא בילתה את ילדותה בחיפה וסיימה לימודי הרפואה בטכניון. בצה"ל שירתה כרופאה צבאית בחיל הים והשתחררה בדרגת רב-סרן.
איך התחלת את הקריירה?
"התמחיתי ברפואת אף אוזן גרון - ניתוחי ראש וצוואר, במרכז הרפואי כרמל והתמקדתי בתחום הכירורגי, מהר מאוד הבנתי שזה ייעודי בחיים. עם סיום ההתמחות התקבלתי לתוכנית האמריקאית להשתלמות עמיתים בתחום כירורגיה - אונקולוגית ראש וצוואר.
זו הייתה הפעם הראשונה בה התקבל רופא שאינו אמריקאי לתוכנית ופריצת הדרך הזו פתחה את הדרך לרופאים ישראלים בתחום. מבחינה מקצועית, המעבר מהתמחות בארץ להשתלמות עמיתים בארה"ב היה קפיצת מדרגה בכל המובנים ותפיסת עולמי לגבי הטיפול בחולים האונקולוגים השתנתה לחלוטין. יצאתי ככירורגית וחזרתי כ-אונקולוגית-כירורגית", מספרת פרופ' דואק.
עם חזרתה ארצה, הקימה את מערך הכירורגיה האונקולוגית בתחום ראש וצוואר בכרמל כשתוך זמן קצר המחלקה בראשות פרופ' דואק עשתה קפיצת מדרגה לרמה בינלאומית ובשנת 2008 היא התמנתה למנהלת מחלקת אף אוזן גרון - ניתוחי ראש וצוואר במרכז רפואי כרמל ובמרכז רפואי לין ובהמשך אף נבחרה ליו"ר (יושבת ראש) אגוד רופאי אף אוזן גרון - מנתחי ראש וצוואר בישראל, לראשונה אי פעם בו נבחרה אישה לתפקיד זה, תפקיד אותו מילאה במשך 6 שנים.
מה היו האתגרים לאורך הדרך?
"היו הרבה, החל ברצון להיות טובה יותר כדי להיחשב שווה, פריצת הדרך למערכת האמריקאית, החזרה ארצה והקמת מערך כירורגי אונקולוגי בתחום אף אוזן גרון כנגד כל הנורמות שהיו נהוגות בתחילת שנות האלפיים, ניהול מחלקת אף אוזן גרון והאיזון העדין בין שאיפות, צרכים של הרופאים והצוות אל מול האמצעים קיימים ועוד".
איך את רואה את הייצוג הנשי בעולם הרפואה?
"אחת המשימות הגדולות שלי היא לעודד רופאות להציג את יכולתן, בתחום הכירורגי והאקדמי. פעלתי רבות לאינטגרציה של נשים כדוברות בכנסים בארץ ושילובן בכנסים הבינלאומיים בתחום ואני גם עוסקת רבות ביעוץ והכוונת רופאות להשתלמויות עמיתים ובהשתלבות בארץ בתום ההשתלמות", מספרת פרופ' דואק.
מי ההשראה שלך?
"המנחה שלי בארה"ב, פרופ' ק' תומס רובינס, הוא איש בעל חזון, אשר הקדים את תקופתו בכל מובן והיה תמיד צעד אחד מלפנים, יחסו לקידום נשים ברפואה היה יוצא דופן. הוא הוביל אותי לחשיבה מחוץ לקופסה בכל מקרה שבו לרפואה הקונבנציונלית אין פתרון".
בתמונות:
פרופ' אילנה דואק מנהלת מחלקת אאג ניתוחי ראש וצוואר
אהובה טל מנהלת הסיעוד בכרמל
קרדיט – צילום אלי דדון
* התמונות חופשיות מזכויות לשימוש