יילודים - תינוקות

trueבתי חולים > כרמל > מרכז רפואי כרמל, חיפה > מחלקות ומרפאות > מחלקות רפואיות ומרפאות > יילודים - תינוקות > מידע שימושי - מחלקת יילודים

מידע שימושי - מחלקת יילודים

​​הדרכה:​

אנו מדריכים את ההורים בטיפול בילוד במסגרת האשפוז שלאחר הלידה.

  • הדרכה קבוצתית ליולדות מתקיימת בימים א'-ו' בין השעות: 08:15-09:00 לאחר ארוחת בוקר, בחדר הדרכה, שבמחלקת יולדות שכוללת: הדרכה להנקה, אמבטיה וטיפול ביילוד.

  • בימים ג' ,ו' מתקיימת הדרכה נוספת בנושא מתן גירויים להתפתחות התינוק, ב- 3 חודשים הראשונים.

  • במשך כל השבוע ניתנת הדרכה פרטנית ע'י צוות האחיות אשר השתלמו בתחום ההנקה והטיפול בילוד במחלקת הילודים.
     

לאחר הלידה:

לאחר הלידה ושהיית הילוד עם האם בחדר לידה, ולאחר הנקה ראשונה, במידה והאם רוצה, מגיע הילוד למחלקה לצורך בדיקה רפואית ראשונה, טיפול והשגחה. הטיפול הראשוני בתינוק כולל אומדן והערכה ראשוניים על ידי אחות, חימום והתייצבות, רחצה ראשונית, מתן ויטמין K למניעת דימומים, מתן חיסון נגד צהבת מסוג B ובדיקת רופא ילודים לפני החזרה של אימא.

 

משחת עיניים:

ניתן לכל ילוד בחדר לידה לשם מניעת זיהום בעיניים בזמן המעבר בתעלת הלידה.

 

ויטמין K:

רמת ויטמין K אצל ילודים נמוכה ביותר, הוא נוצר במעי (ע'י חיידקים) לאחר זמן מה. הויטמין מזרז יצירת גורמי קרישה בכבד, ותפקידו מניעה של דימומים קשים ומסוכנים אצל התינוק.

 

חיסון לדלקת הכבד (הפטיטיס) מסוג B:

דלקת נגיפית מסוג B שכיחה בישראל, ולכן על מנת למנוע מחלת כבד בעתיד הוחלט על חיססון התינוקות. הזריקה הראשונה ניתנת בחדר התינוקות, והיא הראשונה מבין 3 זריקות אותן עתיד התינוק לקבל במהלך השנה הראשונה לחייו.

רופאי המחלקה:

רופאי המחלקה זמינים להורים 24 שעות ביממה - לשאלות ופניות. כמו כן צוות המחלקה ממשיך לעקוב אחר הילודים לאחר שחרורם במידת הצורך — כגון במקרה של צהבת הילוד, יעוץ הנקה, בעיות האכלה ומשקל וגם לפי בקשת ההורים.
במקרים מסויימים התינוק זקוק להשגחה או טיפול מיוחדים, כגון טיפול באור עקב צהבת הילוד. טיפול זה ניתן במסגרת מח' ילודיים. אם כתוצאה מכך נגרמת הארכת אישפוז, ניתן ברוב המקרים להאריך את שהות האם במחלקת יולדות כדי למנוע הפרדת האם מהילוד.

 

צהבת הילוד מהי?

צהבת יילודים מופיעה בדר'כ ביום ה- 2-4 לחיים ושכיחותה גבוהה (70%-80% מהיילודים). רוב סוגי הצהבת ביילודים הנם תופעה נורמלית ולא מזיקה. במרבית המקרים הצהבת חולפת עד גיל 7-10 ימים ואין צורך בטיפול מיוחד. לעיתים נדרש טיפול באור (פוטוטרפיה) במרים אלה מיידעים את ההורים ודנים איתם על הטיפול.

 

    סיבות נוספות לצהבת הילוד הן:

  • אי התאמה בין סוג דם האם והילוד, לרוב כאשר לאם סוג דם O ולילוד סוג דם A, B . במקרים אלה נוצר פרוק מוגבר של כדוריות אדומות אשר גורמות לעלייה של בילירובין (הפיגמנט הצהוב).
  • אי התאמה של נוגדני RH (חיובי מול שלילי): במקרים אלה המנגנון דומה לזה שבאי התאמות הקבוצות A-B-ו-O.
  • חסר ב- G6PD (מחלת הפול) — יכול לגרום לצהבת ממושכת המתפתחת לאחר מספר ימים ודורשת מעקב מיוחד.
  •  

מדוע הופך העור לצהוב?

בילירובין הוא פיגמנט בצבע צהוב הנמצא באופן נורמלי בכמויות קטנות בדם. לאחר הלידה יש ייצור מוגבר של בילירובין עקב המעבר 'מדם של העובר' ל'דם של המבוגר'. עודפי הבילירובין מצטברים בגוף ובעור וגורמים לעור להראות צהוב.


טיפול בצהבת הילוד:

כאשר רמות הבילירובין גבוהות מאוד עלולים להיגרם סיבוכים כגון שקיעה של בילירובין במערכת העצבים עד כדי פגיעה רקמית ומכאן נובע הצורך בטיפול. טיפול באור (פוטוטרפיה) נמצא כיעיל ביותר בפירוק הבילירובין לשם מניעת סיבוכים. בעת הטיפול חושפים את גוף התינוק לאור מיוחד תוך כיסוי עיניו ואזור אברי המין. במהלך הטיפול בילוד ממשיך לינוק כרגיל. כלומר ניתן להפסיק את הטיפול באור לצורכי רחיצה והאכלה. לעיתים כולל הטיפול גם מתן נוזלים דרך הוריד. במקרים נדירים יש צורך במתן טיפול תרופתי ובמקרים קיצוניים נדרשת החלפת דם.


ירידה במשקל:

רוב התינוקות יורדים במשקל במהלך 48-72 שעות הראשונות לחייהם. ירידה זו נורמלית עד 10% ממשקל גופם.


אם עם עליית חום:

במקרה של חום אמהי מעל 38 מעלות סמוך ללידה או ירידת מים ממושכת, תילקחנה מהאם תרביות במחלקת יולדות, ותרביות וספירת דם מלאה מהתינוק במחלקת תינוקות. בהתאם לתשובות יוחלט על טיפול.


אם לאחר ניתוח קיסרי:

לאחר הניתוח ולאחר שתתאוששי מעט תרצי לראות את התינוק. בקשי זאת מהאחות. ברגע שניתן יהיה, יביאו לך אותו/ה. כאשר תירצי להניק – אמרי זאת לאחיות מחלקת יילודים ותקבלי הדרכה ועזרה בנושא.
אם אינך יכולה להאכיל, יש אפשרות שהאב יאכיל. פני לצוות ובקשי זאת. גם האב יכול להביא לך את התינוק בזמן הארוחה ולשהות במחיצתך.


תינוק לאם סכרתית:

אלה תינוקות הנולדים לרוב גדולים לגיל ההריון ויש צורך במעקב אחרי רמות הסוכר בדמם. ניטור רמת הסוכר נובע מכך שבמהלך ההריון היה העובר חשוף לרמות סוכר גבוהות, ובעקבות זאת הפריש אינסולין בכמות גדולה כדי להתמודד עם רמות סוכר אלה. עם הלידה נפסקה אספקת סוכר זו אך הילוד ממשיך עדיין להפריש אינסולין בכמות גבוהה – עובדה היכולה לגרום לירידה מוגזמת של רמת הסוכר בדמו. תוך מספר ימים מתפתח וויסות תקין של הפרשת האינסולין, ובהתאם רמת הסוכר התאזנת, ואין יותר צורך במעקב.

 

במצבים מיוחדים:

במצבים מיוחדים מתעורר הצורך לאשפז את התינוק בפגייה. זו נמצאת בקרבת מח' יילודים וסמוך לחדרי הלידה.

 

השחרור הביתה:

  • שחרור האישה והילוד מתבצע כעבור 48 שעות מהלידה.
  • לאחר ניתוח קיסרי התינוקות משתחררים עם האם כעבור 4 ימים (כולל יום הניתוח).
  • בבוקר יום השחרור התינו נבדק על ידי רופא היילודים. אנו מעודדים את ההורים להיות נוכחים ולקבל הסבר
  • מהרופא היילודים אודות הבדיקה. המלצות לשחרור ולמעקב ניתנות על ידי הרופא והאחות בזמן השחרור.

 

ציוד ראשוני לתינוק:

  • קיץ : גופיה דקה ארוכה, בגד עליון דק ארוך, שמיכה דקה, טיטול.
  • חורף: 2 גופיות חמות, מכנס חם, כובע, שמיכת חורף, טיטול.


*הכרחי להצטייד במושב בטיחות למכונית*

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

הדפס

שלח לחבר