למה לצפות בימים הראשונים לאחר הלידה?
א. הימים הראשונים לאחר הלידה:
מזל טוב אימא יקרה
בימים אלה הנך מתאוששת מההריון וחווית הלידה.
כהמשך ישיר וטבעי להריון וכחלק מבניית הקשר בינך לבין תינוקך לאחר הלידה, מומלץ להתחיל בתהליך ההנקה מוקדם ככל שניתן. גם אם מסיבות שונות לא התאפשרה ההנקה מיד לאחר הלידה, (כגון: ניתוח קיסרי, התערבות מכשירנית או שזה לא היה מתאים לך) אנו ממליצים שתתחילי ברגע שתוכלי.
החלב הראשוני שנמצא כבר זמין בשד עבור תינוקך נוצר עוד בתהליך ההריון. חלב זה נקרא :קולוסטרום. זהו החלב החשוב ביותר ועל תכונותיו הנפלאות דובר רבות. חלב ראשוני זה מתאים בכמותו לגודלה של קיבת תינוקך, יש בו מרכיבים תזונתיים המספקים את צרכיו של תינוקך, הוא מגן בפני זיהומים, מסייע למניעת צהבת היילודים וכן מונע אלרגיות ומחלות שונות בהמשך החיים.
בשל הכמות הקטנה והנורמלית של החלב הראשוני, טבעי שלא תרגישי שינוי במלאות השדיים בימים הראשונים.
להנקה יתרונות רבים לא רק עבור תינוקך אלא גם עבורך - מניעת סרטן שד ושחלה, מניעת אוסטאופרוזיס בגיל מאוחר, מסייע בהחלמה מתהליך הלידה, וישנה נוחות רבה בכך שהחלב שלך זמין תמיד בכמות הנכונה ובטמפרטורה הנכונה ובהרכב הנכון עבור תינוקך- כך שזה יקל עלייך לצאת עם תינוקך מתי שתרצי.
ב.
סימני רעב ושובע:
איך אדע שהתינוק רעב?
כאשר תינוקך פותח את פיו בתנועות חיפוש או מביא את ידו לפיו-מומלץ להציע לתינוק לינוק כבר בשלב הזה.
זכרי - בכי הינו סימן מאוחר לרעב, יש לנסות ולהרגיע את תינוקך לפני ניסיון ההנקה.
כמה זמן להניק?
בימים הראשונים לאחר הלידה מומלץ לתת לתינוק לינוק ללא הגבלת זמן.
ייצור החלב הוא תלוי גירוי יעיל של השד - ככל שינק יותר כך גם יווצר חלב בכמות תקינה. הנקה זו חייבת להיות יעילה ועל כך נרחיב בהמשך.
בהמשך תינוקך יווסת לבד את זמני היניקה. חלב אם משתנה בהרכבו במהלך ההנקה ולכן יש לאפשר לתינוקך לינוק ולסיים צד אחד ולאחר ניתוקו והפסקה קטנה יש להציע לו את ה"קינוח" מהשד השני. תינוקך אינו חייב לאכול את הקינוח אך כדאי להציע גם אם הוא נראה ישן. בהנקה הבאה יש להתחיל מהצד של הקינוח.
ככלל על מנת לדעת מתי להניק יש להסתכל על התינוק ולא על השעון.
ביממה הראשונה ייתכן ותינוקך ירצה לישון הרבה, הרי גם הוא עבר חוויה לא פשוטה במהלך הלידה, לכן מומלץ להשכיבו עליך כשהוא עירום עם טיטול בלבד, במגע עור לעור שיחוש אותך ויריח אותך. ניתן גם לסחוט כמה טיפות של חלב לפה של תינוקך על מנת לגרות את תינוקך לפתוח את פיו. פעולות אלה מומלצות בכל שלב בהנקה ובעיקר בימים הראשונים.
כפי שהזכרנו אין זמנים ומרווחים קבועים לארוחות אך חשוב לזכור שמהיום השני – שלישי לאחר הלידה, תינוקך צריך לאכול לפחות שמונה פעמים ביממה.
ככלל - בכל פעם שיראה סימני רעב יש להציע לו לינוק.
כיצד אדע שהתינוק שבע ומקבל מספיק חלב?
מראה התינוק - בתחילת ההנקה אגרופיו של תינוקך מכווצים, ככל שההנקה מגיעה לסיומה ניתן לראות שאגרופיו נפתחים ובכלל מראהו נינוח ורגוע. אך זכרי, אין זה אומר שסיים את ארוחתו. תמיד יש להציע לו את הקינוח מהצד השני.
יציאות - ביום הראשון צבע היציאה הוא שחור (מיקוניום), בהמשך הצבע משתנה לחום ירקרק עד שהופך לצהוב חרדל עם גרגירים דמויי קוטג'.
- (קצת מזכיר מראה של שלשול) מהיום ה - 5 לאחר הלידה מצופה שיהיו לפחות 2-3 יציאות ביממה.
שתן - בשלושת הימים הראשונים לאחר הלידה, אנו מצפים לכ- 3 טיטולים עם שתן ליממה, מהיום ה- 4 לפחות 6 חיתולים עם שתן.
החל מהיום השלישי או רביעי לאחר הלידה, לאחר כניסת החלב בו תרגישי מלאות בשד, ניתן לשמוע קולות בליעה בעת ההנקה.
במהלך ההנקה ייתכן ותרגישי כי יש טפטוף של חלב מהשד השני, תופעה זו תקינה ומעידה על רפלקס שחרור החלב.
תינוקך אמור לעלות כ - 20-30 גרם ליום, לפחות כ - 140 גרם בשבוע. (עד גיל 6 שבועות).
בימים הראשונים, בזמן ההנקה ישנה התכווצות של הרחם ויכולה להיות הפרשה דמית מוגברת. נא לפנות לצוות הרפואי במידה ותחושות אלה מוגברות. (ניתן להיעזר במשככי כאבים בהתייעצות עם הצוות המטפל). כמו כן, תתכן הרגשת צימאון ותחושת עייפות.
הנחיות כלליות:
מומלץ להמתין עם מתן מוצץ או בקבוק עד לאחר התבססות ההנקה, בערך 2-4 שבועות מהלידה.
כאבים, פצעים, גודש וקשיי הנקה אחרים אינם חלק נורמאלי מתהליך ההנקה. כאשר יש קושי, חשוב לפנות בהקדם לגורם מקצועי.
עד מתי להניק ?
המלצות משרד הבריאות הן הנקה בלעדית (ללא תוספות) עד תום החודש השישי לאחר הלידה. גם לאחר מכן רצוי להמשיך ולהניק בשילוב הדרגתי עם מזון מוצק לפחות שנה.
אנא פני לצוות הסיעודי והרפואי בכל שאלה - חשוב שתדעי כי בכל בוקר מתקיימות הדרכות קבוצתיות ופרטניות להנקה על ידי יועצות הנקה מוסמכות.
הנקה נעימה
ג. תנוחות ההנקה המקובלות במצבים שונים:
ישנן מספר תנוחות הנקה. כדאי לבחור את התנוחה המתאימה ביותר לאם ולתינוק, כך ימנעו כאבים ופצעים בפטמות וחווית ההנקה תהיה נעימה לך ולתינוקך.
תנוחת המעבר:
זוהי התנוחה המומלצת להנקה בעיקר בימים הראשונים לאחר הלידה. תנוחה זו מאפשרת גישה ישירה ונכונה של פי התינוק אל איזור הפטמה וההילה ומונעת נשיכה ולעיסה של האיזור.
תנוחת הצד:
תנוחה זו מומלצת להנקת תינוק קטן, לאחר ניתוח קיסרי, להנקת תאומים, ובמקרים בהם יש שד גדול או פטמות פצועות.
תנוחה פזיולוגית:
תנוחה זו מומלצת לאחר ניתוח קיסרי, כשיש קושי בישיבה זקופה,

תנוחת
שכיבה:
לאחר ניתוח קיסרי, ליולדת עם תפרים, בזמן מנוחה במיטה.
תנוחה קלאסית:
מומלץ להמתין עם תנוחה זו מספר ימים עד שההנקה זורמת, אמא יותר מיומנת ולאחר שהתינוק למד להיצמד לשד בצורה הנכונה.

ד. מניעת סיבוכים בהנקה
א. טיפול בפצעים וכאבים בפטמה
חשוב שתדעי כי לפחות 90% מהנשים חשות כאבים בפטמות בימים שלאחר הלידה. שיא הכאב לרוב בין הימים ה-3-7 לאחר לידה ואחר כך עם טיפול מתאים פוחת בצורה משמעותית. זוהי אחת הבעיות השכיחות ביותר איתן נשים רבות מתמודדות לאחר לידה.
ישנן מספר סיבות להופעת פצעים וכאבים בפטמה, וישנה חשיבות רבה להערכת ההנקה על ידי גורם מוסמך על מנת להעריך את הגורם ולתת טיפול מתאים. הסיבות יכולות להיות:
• תפיסה לא נכונה של התינוק את השד
זוהי הסיבה השכיחה ביותר להופעת כאבים ופצעים. במצב זה יניקת התינוק אינה יעילה, מעבר החלב לתינוק אינה יעילה וייצור החלב אינו תקין.
הנחיות לטיפול והפתרונות האפשריים:
תפיסה נכונה של התינוק את השד, כשפיו פתוח לרווחה על ההילה ולא רק על הפטמה. אנא היעזרי ביועצת ההנקה ובצוות הסיעודי בקבלת הדרכה בנושא זה. לרוב, לאחר תיקון החיבור של התינוק, תחושי הקלה משמעותית בכאב, אם כי ייתכן שעדיין יכאב עקב פצעים קיימים ורגישות טבעית בפטמה לאחר הלידה.
אם את חווה כאב בצד אחד, התחילי להניק בצד הפחות כואב.
מרחי חלב אם על הפטמה.
לאחר מכן מרחי משחה המיועדת לטיפול בפצעים בפטמה.
אווררי את הפטמות.
הימנעי מלבישת חזייה או שימוש ברפידות הנקה כיוון שהאזור פצוע ולח ומהווה מקור טוב להתרבות חיידקים.
קומפרס קר למספר שניות על הפטמה לפני ההנקה יכול להפחית את הכאב.
לעיתים הכאבים מאוד מקשים על האם להניק - לפתרונות חלופיים אנא פני ליועצת ההנקה להדרכה מתאימה.
רפידות הנקה טיפוליות.
משככי כאבים בהתאם להוראה רפואית.
כאשר המיתר בפה התינוק שמחבר את הלשון לרצפת הפה מחובר קרוב מידי - הלשון לא מצליחה לעבוד בצורה יעילה ולבצע את פעולת היניקה. מצב זה דורש הערכה של יועצת הנקה או רופא יילודים.
ייתכן ויהיו מצבים בהמשך ההנקה בהם תיתקלי בכאבים בפטמה, במקרה כזה יש להיוועץ עם יועצת הנקה או רופא לקבלת הטיפול המתאים.
ב. מניעת גודש
החלב בימים הראשונים נקרא קולוסטרום. הקולוסטרום ייחודי במינו ומספק עבור תינוקך את כל הצרכים בהזנה והגנה חיסונית, כמו כן החלב מחזק את הקשר עם היילוד ועוד הרבה היבטים חשובים.
יומיים הראשונים לאחר לידה נוחים לתרגול ולימוד של הנקה כיוון ששדייך רכים, דבר שעוזר בחיבור התינוק לשד. כתוצאה מהתחלת הנקה של התינוק כמו גם צניחת הורמוני המין אסטרוגן ופרוגסטרון אחרי הלידה ועליה בהורמון הפרולקטין, מתגברת ביום השני והשלישי לאחר הלידה זרימת הדם אל השדיים, מה שמביא לעלייה בכמות החלב הנוצרת בהם. את תחושי את שדיך מלאים, חמים, כבדים ושחרור החלב יהיה קל ונוח יחסית. שינויים פיזיולוגים אלו קרויים "מלאות".
מלאות הינו מצב תקין וחשוב לדעת כיצד להתנהל נכון בהנקה בימים אלו בכדי לא להגיע למצב פתולוגי שנקרא "גודש" בשד.
איך נוצר גודש בשד?
גודש הינו מצב פתולוגי (אינו תקין) העלול להתרחש בשבועות הראשונים להנקה, כאשר ייצור החלב עולה במהירות והשד אינו מתפנה כראוי. החלב אשר אינו מתפנה מהשד יוצר לחץ על ההילה, על צינורות החלב בתוך השד ועל תאים מיצריי החלב אשר בהמשך עלולים להיקרע ולהינזק באופן בלתי הפיך.
במצב של גודש השד נראה מבריק, רגיש, קשה למגע וכואב מאוד ("אבנים בשד"). מצב זה מקשה על התינוק להתחבר לשד בצורה יעילה ולרוקן אותו מאחר והפטמה נעשית שטוחה, מה שיוביל להחמרת הגודש.
לצורך כך הכנו עבורך כמה הנחיות שיעזרו לך להתנהל נכון בימים אלו ולמנוע מצב של גודש:
יניקה וחיבור נכון של התינוק לשד
הנקה מוקדם ככל הניתן לאחר הלידה ולעיתים קרובות
לא להגביל זמני הנקות
הנקה לפי סימני רעב ראשוניים אצל התינוק
סיום צד אחד לפני שעוברים לשני
הטיפול הטוב ביותר הינו הנקות תכופות סביב השעון, כך שהיניקה של התינוק גורמת לשחרור החלב ולהקלה. בביות מלא, תינוקך יכול להקל עלייך בזיהוי סימני רעב מוקדמים והצמדה של התינוק לשד. להנקה בלילה יש תפקיד מרכזי בביסוס ייצור חלב ופינוי תקין של חלב מהשד
כאשר התינוק לא מתחבר לשד מסיבה כלשהי, חשוב לפנות את השד בדרכים נוספות כגון סחיטה ידנית או שאיבת חלב
ג.
צהבת והנקה
על פי בדיקת דם שגרתית שבוצעה לתינוקך נמצא כי יש לו צהבת יילודים הדורשת טיפול תחת פוטוטרפיה.
מידע לגבי צהבת ודרכי הטיפול תוכלי לקבל מרופא יילודים וצוות התינוקייה.
בדף זה תוכלי להיעזר בהנחיות להמשך שימור ההנקה בזמן שתינוקך מקבל את הטיפול לצהבת.
ההמלצות להמשך הנקה בזמן שתינוק מקבל טיפול לצהבת:
1. המשך ההנקה - בעבר היה נהוג להפסיק הנקה במצב בו יש צהבת לילוד. כיום ידוע שאין מניעה להמשך ההנקה ואף מומלץ ורצוי להמשיך להניק שכן חלב אם עוזר בפינוי הצהבת מהגוף על ידי יציאות התינוק.
חשוב מאוד להיוועץ ביועצת הנקה ובצוות המחלקה לגבי ניהול ההנקה - כיוון שיתכן שתינוקך אינו מקבל מספיק חלב וכתוצאה מכך ישנה עלייה ברמות הבילירובין שבדמו. סימנים כגון: פצעים וכאבים בפטמות, גודש, ויציאות מעטות לתינוק יכולים לרמוז על חוסר מעבר תקין של חלב – מצב הדורש הדרכה מתאימה.
2. שאיבת חלב - במידה וישנה הוראה רפואית במתן תוספת חלב לאחר ההנקה, רצוי שחלב זה יבוא ממך. כשתינוק נמצא בטיפול בפוטוטרפיה, זמן הוצאתו להנקה בדרך כלל מוגבל. קורה ותינוקות תחת טיפול ישנוניים יותר וקשה להעירם להנקה או יניקתם אינה מספיקה. לכן מומלץ לאחר ההנקה והחזרת התינוק לפוטו, לשאוב כל שד ולעזור בעידוד ייצור חלב אם.
כך גם ייצור החלב אינו נפגע מהגבלת זמן היניקה ותינוקך יקבל את החלב אשר שאבת.
3.
ייתכן ותשוחררי מהבית חולים כשתינוקך עדיין מקבל טיפול לצהבת. במצב זה תבקשי ממשפחתך / חברייך שיביאו לך משאבת חלב מיד שרה על מנת שתוכלי להבטיח המשך שאיבה טובה גם כשאינך עם תינוקך. כמובן שבאפשרותך להביא אתך חלב זה ששאבת לבית החולים לשימוש כשאת לא אתו.
המלצות לגבי סוג המשאבה שניתן להשכיר או משאבות הניתנות לקניה ניתן לקבל אצל יועצות ההנקה במחלקה.
הנחיות לשאיבה ושימור חלב ניתן לקבל מיועצת ההנקה ומהצוות הסיעודי.
רשימת יד שרה באזור הצפון ניתן לקבל מצוות המחלקה. לנוחיותכם המידע מופיע גם במסך המידע תחת "מידע חיוני".