מכונים ומעבדות

trueבתי חולים > כרמל > מרכז רפואי כרמל, חיפה > מחלקות ומרפאות > מכונים ומעבדות > מיפוי לב במאמץ

מיפוי לב במאמץ

​הופנית ע"י רופא מטפל למיפוי לב במאמץ על מנת לקבוע אם קיימת הפרעה כלשהי באספקת הדם לשריר הלב. אם כלי הדם, המספקים דם לשריר הלב הינם מוצרים תיתכן ירידה באספקת החמצן והפרעה בתפקוד הלב. כאשר המחלה מתקדמת תיתכן ירידה באספקת החמצן בזמן מאמץ גופני. ירידה זו באספקת החמצן יכולה לגרום לתעוקת חזה, אולם לעיתים אין כל תסמינים.

בעזרת מיפוי לב במאמץ ובמנוחה ניתן לקבוע את אספקת הלב לשריר הלב בשני שלבים: בזמן ביצוע מאמץ (על מסילה נעה, או לחילופין הזרקה תוך-וורידית של תרופה) ובזמן מנוחה יוזרק לך חומר רדיואקטיבי בכמות קטנה לתוך הווריד ולאחר מכן יתבצע המיפוי בעזרת מצלמת גמא. כך ניתן יהיה להשוות את אספקת הדם ללב בזמן מאמץ ובזמן מנוחה.

הכנה לבדיקה

  • עליך להיות בצום מחצות הלילה שלפני ביצוע המיפוי.
  • לעיתים יש צורך להפסיק נטילת תרופות מסוימות לפני הבדיקה. עליך לברר עם הרופא המטפל באם יש צורך בהפסקת נטילת תרופה מסוימת.
  • תלבושת נוחה לבדיקת מאמץ ונעלי התעמלות.

בדיקת המנוחה

המיפוי מתבצע מספר דקות לאחר הזרקה תוך וורידית של כמות קטנה של חומר רדיואקטיבי. בזמן המיפוי עליך לשכב מתחת למצלמה עם ידיים מורמות. משך הבדיקה כ-20 דקות. חשוב ביותר לשכב במנוחה מוחלטת ולא לזוז במהלך הבדיקה מאחר והתזוזות פוגמות באיכות הבדיקה. 

בדיקת מאמץ

בזמן בדיקת מאמץ הטכנאי יצמיד אלקטרודות לדופן בית החזה שלך,שהינן מחוברות למכשיר א.ק.ג. כמו כן תוחדר צינורית פלסטיק דקיקה לתוך הווריד, דרכה יוזרק החומר הרדיואקטיבי.

בדיקת המאמץ מתבצע על מסילה נעה. במהלך המאמץ נרשמים לחץ דם, דופק ותרשים ה- א.ק.ג. עליך להמשיך במאמץ כל עוד הינך מסוגל/ת לכך. באם הנך חש/ה בחילה או סחרחורת עליך להודיע על כך לטכנאי. באם אינך מסוגל/ת לבצע מאמץ הרופא המטפל יבש לבצע את הבדיקה באמצעות הזרקה תוך וורידית של תרופה במקום ביצוע המאמץ.
כדקה לפני סיום המאמץ יוזרק החומר הרדיואקטיבי דרך צינורית שהוכנסה לווריד.
עם סיום המאמץ הנך מתבקש/ת לאכול ארוחה שומנית. המיפוי יתבצע לפחות שעה לאחר סיום הארוחה.
המיפוי עצמו מתבצע באופן זהה למיפוי בזמן המנוחה.

משך הבדיקה

משך המיפוי כולו (מאמץ + מנוחה) אורך כ- 4 שעות.

עליך לדעת

  • אל לך לדאוג בנוגע לכמות הקרינה אליה את/ה נחשפ/ת במהלך המיפוי הינה נמוכה ביותר. חשוב מאוד לספר לרופא המטפל אם את בהריון, חושבת שייתכן ואת בהריון או שהינך מניקה.
  • תופעות לוואי הינן נדירות ביותר, אולם יש לדווח לטכנאי בעת ביצוע הבדיקה על סחרחורת, בחילה או תופעות אחרות.
  • החומר הרדיואקטיבי שהוזרק לך נשאר בגוף למשך פרק זמן קצר ולאחר מכן מופרש מהגוף.
  • שתייה מרובה לאחר ההזרקה תעזור לפינויו המהיר של החומר.
  • חשוב ביותר לשכב במנוחה מוחלטת בזמן ביצוע המיפוי. תזוזות פוגמות באיכות הבדיקה.
  • לאחר הבדיקה ניתן להמשיך בשגרת היום. אם נדרשת להפסיק נטילת תרופות מסויימות באופן זמני לפני ביצוע הבדיקה עליך לברר מתי ואם בכלל לחזור ולקחת את הרופות.


במידה ואינך יכול/ה להגיע, יש להודיע למשרד המכון בטלפון: 04-8250322

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

הדפס

שלח לחבר