לקראת היריון

trueבתי חולים > כרמל > מרכז רפואי כרמל, חיפה > מחלקות ומרפאות > מחלקות רפואיות ומרפאות > נשים ויולדות > היריון ולידה > לקראת היריון > פוריות והפריה חוץ גופית – IVF > שימור פוריות הקפאת ביציות: החופש לבחור את התזמון האופטימלי עבורך

שימור פוריות הקפאת ביציות: החופש לבחור את התזמון האופטימלי עבורך

בשנים האחרונות, טיפולי הפוריות ובתוכם שימור פוריות התקדמו משמעותית, הן מבחינה רפואית והן מבחינה חברתית. הליך שימור פוריות המוכר גם כהקפאת ביציות, מאפשר לנשים לשמר את פוטנציאל הפוריות שלהן על ידי הקפאה ואחסון של ביציות לשימוש עתידי. עם התפתחות הנורמות החברתיות והתקדמות הטכנולוגיות הרפואיות, יותר ויותר נשים בוחרות באפשרות זו מסיבות אישיות ורפואיות מגוונות.

 

יתרונות הקפאת ביציות

דחיית גיל ההתחלה של תכנון משפחה: נשים יכולות לבחור בהקפאת ביציות מרצון כדי לדחות את גיל התחלת תכנון משפחה לטובת קריירה, לימודים, מציאת בן זוג מתאים או מכל סיבה אישית אחרת.

שימור ביציות בגיל אמהי צעיר: הקפאת ביציות מאפשרת שימוש עתידי בביציות מגיל צעיר יותר ובכך להפחית את השפעת הירידה בפוריות הקשורה לגיל.

פתרון רפואי: הקפאת ביציות יכולה להוות פתרון רפואי עבור נשים לפני טיפולים העלולים לפגוע בפוריות, כמו טיפולי סרטן וכן עבור נשים הסובלות ממצבים גנטיים העלולים להוביל לכשל שחלתי מוקדם או במקרים רפואיים אחרים כגון אנדומטריוזיס העלולים להשפיע על הפוריות. כמו כן, הקפאת ביציות יכולה להיות חלק מתהליך של טיפולים לשינוי מגדרי​.

תהליך הקפאת ביציות

ההליך מורכב מכמה שלבים:
הערכה ראשונית :בשלב הראשון המטופלת עוברת ייעוץ ראשוני והערכה, הכוללים סקירת היסטוריה רפואית, הערכת פוריות באמצעות בדיקות הורמונליות ואולטרסאונד, ודיון מעמיק על הסיכונים, היתרונות והציפיות מהתהליך. בתחילת התהליך המטופלת תקבל הסבר מלא על כל שלבי התהליך.

גירוי שחלתי: בשלב זה ניתנות תרופות הורמונליות לגירוי התפתחות הזקיקים בשחלה. שלב זה נמשך בדרך כלל בין 10 ל-14 ימים ומלווה בניטור קבוע באמצעות בדיקות דם ואולטרסאונד להערכת התגובה השחלתית לטיפול כל 3-5 ימים לערך.

שאיבת הביציות: הליך אמבולטורי המתבצע תחת הרדמה, באמצעות שאיבה בהנחיית אולטרסאונד נרתיקי. ההליך עצמו אורך כ- 15 עד 20 דקות. לאחר התהליך תשהה המטופלת בהתאוששות כשעתיים נוספות ולאחר מכן תשתחרר לביתה

הקפאת הביציות: הביציות שנשאבו מועברות למעבדה שם מוערכות הביציות לבגרות ובשלות תאית ואלו שנמצאות מתאימות (הוציאו חצי מהחומר הגנטי ומוכנות להפריה) עוברות תהליך של הקפאה מהירה - ויטריפיקציה. הביציות המוקפאות מאוחסנות במעבדה בחנקן נוזל תהליך המאפשר את הקפאתן לפרק זמן ממושך.

הפשרת הביציות: כאשר האישה מוכנה להשתמש בביציות המוקפאות, הן מופשרות ומופרות. העוברים גדלים באינקובטור חכם המצלם ומנטר את תהליך ההפריה והתפתחות העוברים. העוברים המתקבלים מועברים לתוך הרחם בתהליך החזרת עוברים המבוצע תחת הנחיית אולטרסאונד.

שיעורי ההצלחה של התהליך מושפעים מגורמים שונים, כאשר גיל האישה בעת ההקפאה ומספר הביציות המוקפאות הם גורמים מכריעים. שיעור השרידות של ביציות מוקפאות-מופשרות עומד על כ- 95%- 90%, כאשר שיעורי ההפריה וההשרשה דומים לאלו של ביציות טריות.

הקפאת ביציות מעניקה לנשים אוטונומיה מוגברת בקבלת החלטות הנוגעות לפוריותן. קיים דיון מתמשך סביב העיתוי האופטימלי להקפאת ביציות שכן ככל שהתהליך מבוצע בגיל מוקדם יותר כך הסיכוי להשגת ביציות בשלות באיכות טובה ובכמות מספקת גבוה יותר. 

לסיכום, שימור פוריות והקפאת ביציות מציע לנשים אפשרויות מורחבות בתכנון המשפחה ושליטה רבה יותר על עיתוי ההורות. אין ספק שמודעות חברתית גדולה יותר וטכנולוגיה מאפשרת מציבים יותר חופש ואלטרנטיבות בפני נשים בנוגע לתכנון משפחתן.

ככל שהטכנולוגיה ממשיכה להשתפר והמודעות החברתית גדלה – כך גוברת הציפייה שיותר ויותר נשים יבחרו באפשרות זו כדרך לשמר את פוטנציאל הפוריות שלהן ולהרחיב את אפשרויות הבחירה העומדות בפניהן בכל הנוגע להקמת משפחה.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

הדפס

שלח לחבר