לאחר הלידה

trueבתי חולים > כרמל > מרכז רפואי כרמל, חיפה > מחלקות ומרפאות > מחלקות רפואיות ומרפאות > נשים ויולדות > היריון ולידה > לאחר הלידה > מניעת מוות בעריסה

מניעת מוות בעריסה

בישראל מתרחשים כ-50 מקרי מוות של תינוקות באופן פתאומי מידי שנה. 87% מתוך מקרים אלו מתרחשים עד גיל חצי שנה וכ- 50% מהמקרים מתרחשים בחודשי החורף, מינואר עד מרץ.

​השכיבו את התינוק על הגב בכל שינה, בלילה וביום

השכבת התינוק לשינה על הבטן או על הצד אינה בטיחותית ומעלה את הסיכון למוות בעריסה, ואילו השכבה לשינה על הגב מורידה את רמת הסיכון.

בזמן ערות חשוב להניח את התינוק על הבטן, על מנת לפתח ולחזק את חגורת הכתפיים של התינוק.

שמרו על סביבה בטוחה במיטת התינוק

  • הימנעו מלשים במיטת התינוק כריות, בובות, צעצועים רכים, שמיכות עבות וחפצים נוספים

  • כסו את התינוק בשמיכות הדוקות, הצמידו את השמיכה לקצה המיטה והדקו בגובה האגן מתחת למזרן, או הכניסו אותו לשק שינה ייעודי לתינוקות, זאת בכדי למנוע סרבול והסתבכות של השמיכה

  • כסו את המזרן בסדין נמתח והדוק

  • לבוש התינוק - יש לשמור על חום גופו ולא לכסות את פניו. ככלל, יש להלביש תינוקות עד גיל חצי שנה רק בשכבה אחת נוספת מהמבוגר הנמצא באותם תנאים

  • אין להשתמש במגן מיטה או במגן ראש. מגן מיטה ומגן ראש אינם מונעים חבלות ויכולים לגרום ללכידה של ראש התינוק וחנק

  • מקמו את מיטת התינוק הרחק מכבלי חשמל, שקעים, וילונות ורצועות של וילונות, והרחיקו ממנה שקיות ניילון ופלסטיק

הימנעו מחימום יתר - החימום המומלץ בחדר הוא בין 22-24 מעלות. יש לאוורר את החדר בו ישן התינוק בכל יום. כיוון הטמפרטורה במכשירי חימום או קירור לרוב לא תואם את הטמפרטורה בחדר. לכן, יש צורך במכשיר מדידת טמפרטורה על הקיר

 הקפידו על מיטה ומזרן תקינים הכוללים תו תקן

במיטת תינוק בעלת תו תקן קיים מרחק  בטיחותי בין הסורגים, וקשיחות המזרן מותאמת לתינוק. תקנים אלו מפחיתים את הסיכון לחנק ולחבלה. השתמשו רק במיטת תינוק ובמזרן שעומדים בתו התקן.

הימנעו משינה בסלקל, כיסא בטיחות לרכב ומנשא
הסלקל וכסאות הבטיחות לרכב אינם מיועדים לשינה שגרתית בבית ובמיוחד לא לתינוקות בני פחות מ-4 חודשים. העבירו את התינוק הישן בהזדמנות הראשונה למיטתו. כאשר התינוק במנשא, הקפידו שפניו יישארו גלויים מעל הבד, ושדרכי הנשימה שלו לא ייחסמו.

תינוק ישן בחדר ההורים - במיטה משלו
שינה משותפת באותו חדר מהווה גורם מפחית סיכון. יש להשכיב את התינוק לישון במיטת תינוק על יד מיטת ההורים, אך לא באותה המיטה.

שינה משותפת באותה מיטה מעלה את הסיכון לחנק משמיכות, כריות או מההורים עצמם המתהפכים תוך כדי שינה. ניתן להניק, להאכיל ולהרגיע את התינוק במיטת ההורים, אך יש להעבירו למיטתו לצורך שינה. 

שימו לב כי השכבת התינוק לשינה במיטת מבוגר מסוכנת יותר כאשר: 

  • התינוק מתחת לגיל 3 חודשים

  • התינוק ישן על בכורסה או על הספה - התינוק עלול להיתקע בין המבוגר לספה / כורסה

  • אחד מההורים מעשן בבית, אפילו אם  אינו מעשן בחדר השינה

  • האם עישנה בהיריון

  • אחד מההורים עייף במיוחד

  • אחד מההורים משתמש בתרופות מרדימות, אלכוהול או  סמים

  • אחד מההורים סובל מהשמנת יתר

הימנעו מעישון, סמים ואלכוהול
יש להימנע מחשיפת התינוק לעישון בהיריון וגם לאחר הלידה. שמרו על בית ורכב ללא עישון, והימנעו משימוש בסמים ובאלכוהול בהיריון ולאחר הלידה.

ההנקה מוסיפה הגנה
הנקה מומלצת כתזונה בלעדית לתינוקות עד גיל 6 חודשים. חלב אם עשיר בנוגדנים למחלות ויראליות, מסייע במניעת זיהומים במערכת הנשימה ומוריד את הסיכון למוות עריסה. 

שימוש במוצץ
שימוש במוצץ הוא גורם מפחית סיכון. השימוש במוצץ מומלץ עבור תינוקות יונקים מעל גיל 3-4 שבועות, כאשר ההנקה כבר מבוססת. את המוצץ אין לחבר בשרשרת או בכל חיבור אחר שעלול לגרום הסתבכות או נזק לתינוק.

​​


האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

הדפס

שלח לחבר