לאחר הלידה

trueבתי חולים > כרמל > מרכז רפואי כרמל, חיפה > מחלקות ומרפאות > מחלקות רפואיות ומרפאות > נשים ויולדות > היריון ולידה > לאחר הלידה > טלטול תינוקות

טלטול תינוקות

ילדים מביאים איתם שמחה ואושר אך לעיתים גם קושי ואתגר. כל הורה נפלא יכול להגיע למצבים של תסכול, עייפות ואפילו אובדן עשתונות, במיוחד לנוכח בכי בלתי פוסק של תינוק שכלום לא עוזר להרגיעו. ​

​​​​​בכי של תינוק

בכי ממושך של תינוק אינו אירוע חריג או נדיר. כל הורה או מטפל צריכים לזכור כי בכי הוא שפתם של התינוקות ומהווה את כלי תקשורת עיקרי שלהם.

ישנם הבדלים רבים בתדירות, בעוצמה ובגורמים לבכי בין תינוקות שונים, וביכולת שלהם להרגעה עצמית.

בכי מתמשך ובלתי פוסק זה של התינוק עשוי לעורר בהורים או במטפלים תחושות של דאגה, תסכול, מתח ואף חוסר אונים, במיוחד אם הם סובלים מעייפות רבה.

תחושות אלו הן נורמליות לחלוטין ואינן מעידות על בעיה עם התינוק או כי הם הורים או מטפלים לא מספיק טובים.

כאשר התינוק שלנו בוכה, דבר ראשון יש לבדוק ולטפל בצרכים הבסיסיים: רעב, עייפות, צורך בהחלפת חיתול, כאב, מחלה, גזים, צורך במגע וחיבה, שעמום או עודף גרייה, בהלה, קור או חום

אם כל מה שנעשה לא עוזר והבכי נמשך גם לאחר מכן, או ללא כל סיבה נראית לעין, ניתן לפעול באחת או יותר מהדרכים הבאות:

  • להרגיע את התינוק באמצעות מגע, חיבוק, ליטוף, נענוע קל

  • לדבר עם התינוק, ולשיר לו

  • להחזיק את התינוק בידיים בתנוחת ערסול

  • להפשיט את התינוק ולבדוק שאין דבר מה שמציק לו

  • לעשות לתינוק אמבטיה חמימה

  • להשמיע לתינוק קולות מרגיעים (כמו רחש של מים) או מוסיקה נעימה

  • לקחת את התינוק לטיול

​כל תינוק זקוק לשילוב שונה של הפעולות שהוזכרו לעיל על מנת להירגע. כל הורה ילמד מנסיונו מהי הדרך הטובה ביותר להרגיע את התינוק שלו. לעיתים הפעולות שלכם יביאו להפסקת הבכי של התינוק, לעיתים רק להפחתת משך בכי, ולעיתים לא תמיד ניתן להפסיק את הבכי – חשוב לזכור שזה בסדר!


מה אסור לעשות? אסור לנו לעולם לטלטל את תינוק!!!

טלטול התינוק נעשה בדרך כלל כתגובה לבכי בלתי פוסק של התינוק, כתוצאה מתסכול או מתח של ההורה או המטפל ובניסיון להשתיק את התינוק.

טלטול הוא תנועה חדה וחזקה המתבצעת כאשר אדם מבוגר אוחז בתינוק, בזרועותיו או בצלעותיו או בצדי גופו ומטלטל את התינוק בכוח קדימה ואחורה.

כתוצאה מהטלטול נע ראשו של התינוק במהירות וללא שליטה קדימה ואחורה. פעולה זו עשויה לגרום לפגיעה מוחית קשה אצל התינוק, וזאת בשל המאפיינים הייחודים של האנטומיה של התינוק. תינוקות וילדים שטולטלו בחוזקה סובלים מפגיעות, ולעיתים גם חמורות. פגיעות אלה עלולות אפילו להביא למוות התינוק.

במקרים חמורים עלול להיגרם נזק מוחי בלתי הפיך לתינוק, שיכול לבוא לידי ביטוי בשורה של נכויות ומוגבלויות, שלעיתים יתגלו רק שנים מאוחר יותר. מצבי עייפות ותסכול עלולים להוביל הורה או מטפל לטלטל את התינוק, לעתים ללא מודעות לנזק העלול להיווצר לתינוק.

בכי ממושך עלול להוביל את ההורה או המטפל למצב של איבוד שליטה. לפיכך, חשוב לשים לב לתגובות שלכם ולעצור לפני שאתם חשים קרובים לאיבוד שליטה. גם אם תינוקכם ממשיך לבכות, לא תוכלו להרגיע אותו לפני שאתם מרגיעים את עצמכם

רגע לפני - איך אפשר למנוע מצב של טלטול התינוק?

  • קחו נשימה עמוקה ונסו להירגע. שימו את ילדכם במקום בטוח בעריסה או במיטה

  • קחו לעצמכם כמה רגעים כדי להירגע,. לכו לחדר אחר וחזרו לבדוק את ילדכם אחת לכמה דקות

  • הכינו לעצמכם משהו חם או קר לשתות

  • התקשרו למישהו קרוב - בן משפחה, חבר או שכן, שתפו אותו בקשיים שלכם

  • אל תחששו לבקש עזרה ממישהו שאתם סומכים עליו, בכדי שידאג לתינוקכם בזמן שאתם לוקחים פסק זמן​​

​​


​​זכרו תמיד: בכי לא הורג, טלטול כן!


האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

הדפס

שלח לחבר