כ-30% מהאנשים שמחוברים למכונת הנשמה יגיעו למצב שבו אין צפי לגמילה ממנה בעתיד הנראה לעין. זוהי הבנה שמין הסתם עלולה להיות מבהילה ולעיתים אף מייאשת – אך חשוב להבין שגם במצב הזה – אפשר לעשות הרבה דברים כדי לשפר את החיים, גם של המטופל וגם של האנשים הקרובים אליו.
בבית רבקה מצליחים במקרים רבים לגמול מהנשמה גם מטופלים שבמקומות אחרים לא האמינו שיצליחו לעשות זאת. אבל כאשר אנחנו מבינים שאי אפשר לעשות זאת, אנחנו בכל זאת משקיעים את מירב המאמצים בגיבוש תוכנית שתהפוך את החיים שלהם לנוחים ועצמאיים יותר.
ולמי שלא מאמין שזה אפשרי, כדאי להכיר את סיפורו של אחד המטופלים במרכז, אדם צעיר יחסית שסובל משיתוק, מרותק למיטה ומחובר למנשם. למרות האתגרים שהחיים זימנו לו, הוא מפעיל מכשירים אלקטרוניים בעזרת האף והפה, פעיל מאוד ברשתות החברתיות ואפילו מנהל עמוד פייסבוק עם קהל עוקבים נאמן ששואב המון השראה מהסיפור שלו. כמוהו יש עוד אנשים רבים במרכז, שכל אחד מהם מתמודד עם אתגר ייחודי משלו – אך רבים מהם מצליחים בכל זאת למצוא דרכים להכניס עוד תוכן ומשמעות לחייהם.
מעטפת הוליסטית של תמיכה רפואית ונפשית
כל אדם שמורדם ומונשם בבית חולים לצורך טיפול רפואי – עושה זאת תוך אמונה שכשהכול ייגמר – הוא ייגמל מההנשמה ויחזור לחיים תקינים. כשזה לא מתאפשר, אפשר בהחלט להבין מדוע הסביבה הקרובה שלו מתקשה להשלים עם המצב ובני המשפחה חשים תסכול ואפילו כעס. כמובן שזו תחושה טבעית ונורמלית – ותהליך ההשלמה דורש זמן, סבלנות וגם רגישות מצד גורמי המקצוע.
כל מי שעובד בבית רבקה מכיר היטב את המורכבות של המצב הזה – ולכן מקפיד להגיש סיוע לבני המשפחה כדי לשפר ככל שניתן את ההתמודדות. לצד הרופאים המתמחים בטיפול במונשמים כרוניים, המרכז הרפואי מציע גם ליווי של עובדת סוציאלית לטיפול בביורוקרטיה ולתמיכה רגשית, כמו גם צוות סיעודי רגיש ומנוסה וגם אנשי מקצוע נוספים שכל ייעודם הוא לשפר את חיי המטופל בזמן השיקום וגם אחריו, במידה וישוחרר לביתו.
התפיסה המרכזית שמנחה את בית רבקה היא שנדרשת מעטפת רחבה והוליסטית של טיפולים מסוגים שונים כדי להיטיב עם המטופל – גם אצל מטופלים שלעיתים נדמה לחלק מהאנשים שאין איך לשפר את חייהם. לצורך כך, המרכז הרפואי מציע פיזיותרפיה שמאפשרת להביא את המטופל למיצוי מרבי של היכולות הגופניות שלו. גם אם מדובר בפעולות בסיסיות בלבד, הן עדיין יכולות לייצר הבדל משמעותי בעבורו.
בנוסף, תוכנית תזונתית מותאמת לכל אדם על-ידי תזונאית מוסמכת ובמידת הצורך הוא מקבל גם ייעוץ של קלינאית תקשורת המסייעת בגיבוש דרכים לשיפור ההבעה המילולית והלא-מילולית.
וחשוב לא פחות: כל מטופל, בייחוד במחלקת המונשמים הכרוניים, מקבל ליווי רגשי-רוחני, של יועץ שעובד איתו על עיבוד הרגשות והמחשבות שלו, בחינה באור אחר של הפחדים ובעיקר תמיכה בסיסית שכל כך נדרשת במצב הזה.
אשפוז ארוך טווח או טיפול בבית: מה באמת עדיף?
השאלה אם להשאיר את המטופל בשיקום במוסד רפואי או לשחרר אותו לביתו היא מורכבת – וכמובן שהיא תלויה בגורמים רבים. המטרה המרכזית של בית רבקה היא לשחרר מטופלים לביתם אם אפשר להיות בטוחים שזה לא יפגע בהם או יסכן אותם. אנחנו מבינים כי הסביבה הביתית והיחס האישי תורמים מאוד לשיפור הבריאות הנפשית של המטופל ולכן נעשה מאמצים כדי לאפשר זאת במוקדם או במאוחר.
התנאים ההכרחיים לשחרור מטופל לאשפוז ביתי הם כמובן שיהיה יציב מבחינה רפואית, שיהיה מי שידאג לו בבית, בין אם מדובר במטפל מקצועי או בן משפחה, וכמובן שהסביבה הביתית שלו תהיה מותאמת למצב שלו ותפחית את הסיכון לסיבוכים בהמשך.
בבית רבקה עושים הכול כדי לסייע למשפחה להתאים את הבית והסביבה לקליטה נכונה של המטופל. בהקשר הזה אנחנו מבצעים תיאום מול קופת החולים ומדריכים את הגורמים הרלוונטיים כיצד לוודא שרצף הטיפול יישמר. אנחנו עוזרים לוודא שבבית המטופל יהיו המכשירים המתאימים שנדרשים לטיפול בו ושהם יתפקדו כמו שצריך עוד לפני שהוא חוזר לביתו.
בנוסף, מבוצעת הדרכה מפורטת לבני המשפחה ולמטפלים, כדי לוודא שהם יודעים בדיוק כיצד להגיש טיפול נכון בשגרה וגם להתמודד עם אירועים לא צפויים ומצבי חירום.
אחד הדברים החיוביים שקרו בעקבות משבר הקורונה, הוא שכיום הרפואה מרחוק הרבה יותר מפותחת כך שגם למונשמים כרוניים ולמי שמטפלים בהם קל יותר להיות בקשר עם צוות רפואי שיספק תמיכה מקיפה ואיכותית. וגם אם הצוות במרפאה המקומית פחות מיומן בטיפול בחולים האלו – אנחנו מספקים ייעוץ מקצועי ככל שנדרש.
הדברים הקטנים עושים את ההבדל
דווקא במצבים שבהם אנשים מאבדים את רוב העצמאות שלהם ומחוברים למכונת הנשמה – יש הרבה דברים פשוטים שאפשר לעשות כדי לשפר ולו במועט את ההרגשה שלהם. לדוגמה, לא פשוט להוציא אנשים שמחוברים למכונת הנשמה החוצה, אך כשעשינו את זה בעבור מטופל שלנו שבמשך תקופה ארוכה לא יצא מהחדר – הוא היה מהופנט מהשמש והאושר היה ניכר על הפנים שלו וריגש מאוד את הצוות שטיפל בו.
יש מטופלים שפותרים תשבצים כדי לשמור על צלילות, אחרים מעדיפים לצפות בסרטים – כל אחד בהתאם להעדפות וליכולות הפיזיולוגיות והמנטליות שלו. חשוב לזכור שגם המצבים שנראים לנו קשים ביותר – יכולים בהחלט להשתפר – אם רק משקיעים מחשבה במטופל ובגורמים שיעזרו לו לראות את המציאות החדשה בגוונים קצת יותר בהירים.