תחומי שיקום ורפואה

trueבתי חולים > בית רבקה > דף הבית > תחומי שיקום ורפואה > תחומי שיקום ייחודיים > החלמה משבר בחולי אוסטאופורוזיס והצעדים החיוניים למניעת שבר בצוואר הירך
הצג עוד

החלמה משבר בחולי אוסטאופורוזיס והצעדים החיוניים למניעת שבר בצוואר הירך

בקרב חולי אוסטאופורוזיס וגם בקרב אנשים מבוגרים שסבלו משברים בעבר – הסיכון לשבר נוסף בשנה שלאחר מכן גבוה ומשמעותי, ואם מדובר בשבר בצוואר הירך, זו כבר עלולה להיות סכנת חיים אמיתית. כך מסייעים בבית רבקה להפחית את הסיכון הזה

פורסם בראשונה: 08.06.2021

  • מאת:
  • ד"ר גרגורי פפירוב, מנהל מחלקת מונשמים וד"ר גל מידן, סגן מנהל המחלקה

אחת הסכנות הגדולות ביותר שניצבות בפני אנשים מבוגרים בכלל, ואלו שסובלים מאוסטאופורוזיס (דלדול העצם) בפרט, הוא שבר בצוואר הירך. למעשה, הנתונים מראים כי אנשים מבוגרים שסובלים משבר כזה, מצויים בסיכון מוגבר לתמותה, בשיעור של כ-20% בממוצע בשנה שלאחר מכן, כאשר גם בשנים הבאות הסיכון הזה גבוה ומשמעותי.

השבר הספציפי הזה עלול גם לפגוע מאוד בתפקוד – כאשר הפגיעה יכולה לבוא לידי ביטוי באחד או יותר מהתפקודים הבסיסיים ביותר הדרושים לנו כדי להתנהל באופן עצמאי – רחצה, לבוש, שליטה בסוגרים, ניידות ומעבר משכיבה לישיבה.

מי שנמצאים בסיכון גבוה לשברים כאלו הם חולי אוסטאופורוזיס אשר כבר סבלו משברים בעבר – גם אם באזורים אחרים בגוף. אולם גם אנשים אחרים בגילאים מבוגרים יותר מצויים בסיכון גבוה לשבר בצוואר הירך – ולכן חשוב לעשות את כל המאמצים על מנת להפחית את הסיכוי להופעתו. הסיבה לכך היא שככל שאנחנו מתבגרים חלה ירידה בחוזק השרירים והעצמות ולכן נפילות שבעבר לא היו מהוות סכנה, יכולות לגרום לפגיעה משמעותית.

 

איור רפואי עצם בריאה ועצם לא בריאה 

 אוסטאופורוזיס עלול להוביל לשבר בעצמות.
איור רפואי עצם בריאה ועצם לא בריאה


התוכנית המקיפה של בית רבקה להפחתת הסיכון לשברים חוזרים

בית רבקה הוא מרכז רפואי שיקומי גריאטרי שמטפל בשורה ארוכה של אנשים עם בעיות רפואיות מגוונות. בין היתר, מגיעים למרכז גם אנשים עם אוסטאופורוזיס ואחרים שסובלים מפגיעות אורתופדיות שונות כמו שברים וחבלות.

כחלק מתהליך השיקום במרכז הרפואי – המטופלים האלו מקבלים לא רק סיוע נקודתי להחלמה, אלא גם שורה של שירותים נוספים שהוכחו כיעילים בהפחתת הסיכון לשברים נוספים, בייחוד באזור המסוכן של צוואר הירך.

מעטפת הטיפול הזאת כוללת בין היתר:

אבחון רפואי מעמיק בשלב הראשון, הרופאים יעברו על כל הבדיקות של המטופל להערכה מדוקדקת של מצבו. האבחון לא יתמקד רק בסיבה לאשפוז, אלא בגורמים נוספים שמשפיעים על הבריאות שלו. הרופאים שפועלים במרכז מתמחים לא רק באורתופדיה, אלא בתחומים רבים ומגוונים – ופועלים בשילוב זרועות לשיפור בריאות המטופלים גם בהיבטים נוספים.

תוספי תזונה שני מרכיבים חשובים שמסייעים לגוף לתקן את עצמו ולאחות שברים הם ויטמין D וסידן. לכן, השלב הראשון והבסיסי בטיפול יהיה כמובן לתת למטופלים את התוספים האלו כדי לשפר את תהליך ההחלמה.

תרופות לחיזוק העצמות – כיום יש שורה ארוכה של טיפולים תרופתיים שנמצאו יעילים ביותר באיחוי עצמות וחיזוקן – בעיקר לאנשים שסובלים מאוסטאופורוזיס. עם זאת, רוב הטיפולים האלו דורשים אישור מיוחד מקופת החולים. בבית רבקה פועלות מתאמות מנוסות שמצויות בקשר מתמיד עם קופות החולים ודואגות להשגת אישור מהיר לשימור בתרופות שנחוצות למטופלים.

פיזיותרפיה כל מטופל במרכז עובד עם פיזיותרפיסט מוסמך לשיפור יכולות התנועה, פעילות השרירים והכוח הפיזי. זאת כמובן בהתאמה אישית ליכולות ולמגבלות שלו.

ייעוץ של תזונאית בנוסף לתוספים החיוניים לבניית העצמות, יש היבטים נוספים בתזונה שיכולים להשפיע לטובה על בריאות המטופל. לכן, בית רבקה מספק לכל המטופלים ייעוץ של תזונאית מוסמכת שבונה להם תפריט בריא שמתאים להעדפות ולצרכים שלהם.

הדרכה למטופל ולבני משפחתו העבודה בבית רבקה חיונית לשיקום המטופל, אך היא רק ההתחלה. כדי להבטיח שמירה על בריאותו גם בעתיד, תתבצע הדרכה על התאמה נכונה של סביבת המגורים, מניעת נפילות חוזרות ובדיקות תקופתיות.


השנה הראשונה היא הקריטית ביותר

אנשים מבוגרים שנפלו וסבלו משבר כלשהו בגופם, מצויים בסיכון מוגבר לסבול משבר נוסף באותה השנה. הסיכוי הזה אף גבוה במיוחד בחודש הראשון לאחר ההחלמה ובחודשים שאחריו. זאת מכיוון שהשבר עלול להחליש את הגוף ולפגוע ביציבות ובשיווי המשקל.

מעקב אחר המטופלים שעברו שיקום בבית רבקה מלמד שמעטפת הטיפול ההוליסטית והמותאמת אישית מצליחה למנוע כשליש מהשברים החוזרים בשנה הראשונה. עם זאת, חשוב שגם הסביבה הקרובה של המטופל תתגייס כדי לתת לו יותר תשומת לב בתקופה הזאת ולהבטיח שנעשים מאמצים כדי לצמצם את הסיכון לנפילות.

מטופלים רבים שנפלו וסבלו משבר, לא מאמינים שזה יקרה להם שוב, אך הניסיון העצוב מלמד שזה בהחלט סיכון שצריך לקחת ברצינות. לכן, חשוב להקפיד לקחת את הטיפול התרופתי לחיזוק העצמות, אם הרופא המליץ עליו, גם לאחר השחרור מבית החולים. הטיפול הזה הוכח במחקרים כמציל חיים. כיום ניתן גם להיעזר בשירות של חברת התרופות ששולח תזכורת לקבלת הטיפולים שניתנים בזריקה לאחר פרק זמן שאותו קובע הרופא.

בנוסף, חשוב לנהל מעקב מתמשך אחר צפיפות העצם. זה נכון לכל אדם שסבל בעבר משבר או סובל בהווה מאוסטאופורוזיס, אך גם למי שמעולם לא חוו זאת. לא יהיה מוגזם להגיד שזה אחד הכלים הפשוטים והחיוניים ביותר שיעזרו להאריך ימים ולהימנע מבעיות אורתופדיות מורכבות בעתיד.


ד"ר גרגורי פפירוב, מנהל מחלקת מונשמים וד"ר גל מידן, סגן מנהל מחלקת מונשמים בבית רבקה - מרכז רפואי שיקומי גריאטרי מקבוצת כללית

 

אולי יעניין אותך גם

>> שיקום לאחר שבר בירך
>> שיקום לאחר החלפת מפרק ברך וירך

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

לשלוח

להדפיס