חדשות

trueבתי חולים > יוספטל > דף הבית > מידע שימושי > חדשות > חדשות 2014 > איכות ובטיחות - עבודה מצטיינת

איכות ובטיחות - עבודה מצטיינת

איכות ובטיחות הטיפול והמטופל

פורסם בראשונה: 19.10.2014

  • מאת:
  • משרד הדוברת | מרכז רפואי יוספטל
עופרה אברהם ומיכל גבאי מבית החולים יוספטל

בשנים האחרונות זוכים פעם אחר פעם הנציגים מבית החולים יוספטל בתואר "עבודה מצטיינת" בנושא איכות ובטיחות הטיפול בפונים לבית החולים. זאת בשל העבודות המקיפות והחותם המשמעותי שמשאירות העבודות.
מזה מספר שנים מתקיימים במסגרת "כללית" קורסים שמטרתם שיפור בטיחות המטופל. במסגרת הקורסים, שבהם משתתפים נציגים מבתי חולים ומרפאות מכל הארץ, נדרשים החניכים להכין עבודת גמר. העבודה כוללת ישום הידע שאותו למדו החניכים, הנדרשים כחלק מהעבודה להוביל מהלך במקום עבודתם.

ראשונה לזכות הייתה העבודה, שהוכנה על ידי האחיות רחל אזרזר ומרינה טימופייב ממחלקת האורתופדיה. העבודה שכותרתה "תקשורת מעברים אצל מטופלים במרפאת טרום ניתוח אורתופדיה" עוסקת בשיפור הטיפול והשירות במרפאה הטרום ניתוחית. למרפאה זו מגיעים החולים כמה ימים לפני האשפוז המתוכנן לצורך ניתוח, כדי להשלים את הכנתם לניתוח, כך שלא יתעוררו "הפתעות" ביום הניתוח. "לפני הקמת המרפאה היינו מקבלים את החולים במחלקת אורדופדיה עצמה. זוהי סביבה דינמית המקשה לתת את תשומת הלב והטיפול הראוי לפונים למרפאה" מספרת רחל אזרזר. "העבודה הוכיחה, שאם הטיפול בחולים אלה מתבצע בסביבה שקטה יותר ובליווי צוות יעודי, החולים חשים בטוחים יותר ושיעור הביטולים הבלתי מתוכננים יורד". "ברור", תחשבו לעצמכם, טוב בימנו, כשמשאבי מערכת הבריאות כל כך מצומצמים, לא יושקע כסף במרפאה כזו מבלי שהוכחה יעילותה מראש. "בעקבות העבודה שביצענו הפכה המרפאה למודל בבית החולים, וגם מחלקות אחרות מיישמות אותו במרפאות שלהן" מוסרת לנו רחל. היא גם מספרת על מהלך הקורס, "שכולל הרצאות מרתקות בתחום, המדגישות את ההשלכה של כל פעולה אותה אנו מבצעים". אחיות המחלקה האורתופדית לא נעצרו בקורס ובזכייה וממשיכות ליזום כל הזמן שיטות חדשות לשיפור בטיחות המטופלים. מחלקתן גם זוכה ברציפות בפרס המחלקה המצטיינת בדיווחי "כמעט אירוע", החשובים בגילוי ליקויים לפני שהם פוגעים בחולים, עובדה המלמדת על המודעות המחלקתית הגבוהה לנושא.

שנייה לזכות בתואר "עבודה מצטיינת" הייתה העבודה שהוכנה על ידי הצוות הכירורגי בראשות האחות ציונה בכרך מחדר הניתוח. הקורס, לדבריה, שבו השתתפו כלל צוותים כירורגים מכל הארץ, מעניין ודורש מהחניכים להיות פעילים. "הנסיעות השבועיות קשות, אבל מוציאות אותנו מהסביבה הקבועה שלנו ודורשות מאיתנו לחשוב אחרת, "מחוץ לקופסה", כך שאנו יכולים לבחון את הפעולות היום יומיות שלנו בעין חיצונית ביקורתית", מדווחת ציונה. "כשהייתי צריכה לבחור את נושא העבודה רציתי לבחור בתחום הדורש שיפור ושבנוסף הינו קרוב לליבת העיסוק שלנו בחדר הניתוח".  
העבודה עסקה בבדיקה הפתולוגית, כלומר בשליחה, עיבוד וקבלת תוצאה של תכשירי רקמה ותאים, החל מנוזל שנשאב או נקודות חן עוריות וכלה באיברים שלמים. "העבודה המקיפה עסקה בשלבים המרובים, וכללה בקרה על המשלוח ועל קבלת התוצאה ומסירתה לחולה. כמו כן, פרק גדול בעבודה עסק בפרק הזמן עד לקבלת התוצאה, סעיף חשוב, הן נפשית בהתחשב במתח בו נמצא החולה, והן טיפולית, מכיוון שהרבה פעמים ממתינים לתוצאת הבדיקה כדי להתחיל את הטיפול בחולה".

 במהלך ביצוע העבודה הוחלפה המעבדה שבה בוצעו הבדיקות, תוך שיפור משמעותי בפרק הזמן הדרוש לקבלת התוצאה. "העבודה דרשה מכל הגורמים העוסקים בבדיקה מורכבת זו לבחון את השלבים המרובים ולשפר את הנקודות החלשות" מספרת ציונה. כאמור, העבודה הנרחבת זיכתה בשנה שעברה את בעליה בתואר "עבודה מצטיינת", ולא פלא, באותה שנה זכתה ציונה גם בתואר "עובדת מצטיינת בבית החולים יוספטל ומחוז אילת".
השנה השתתפו בקורס, וזכו בתואר "עבודה מצטיינת", עפרה אברהם ומיכל גבאי ממחלקת רשומות ומידע רפואי. "ההרצאות תרמו מאוד לשיפור איכות העבודה שלנו. ההשתתפות בקורס דורשת ממך להיות פעילה במחשבה ובמעשה" מספרת מיכל. כותרת העבודה הזוכה שאותה הציגו היא "טיוב איכות רישום אבחנות במכתב שחרור יולדת", והנושא נבחר, כך מוסרת עפרה, "מתוך החשיבות הרבה לשלמות ואיכות הרשומה הרפואית, שהיא מהות העשייה של המחלקה".
 
"רצינו להתמקד במכתב השחרור", אומרת עפרה, "שהוא כלי להעברת מידע בין המטפלים השונים של המטופל, ומסייע לשמירה על רצף הטיפול, לכן חשוב שיהיה מקיף ומדויק". 
מיכל, רפרנטית המחלקה לנושא הרשומה של מחלקת נשים ויולדות, מספרת על ממשק מיוחד שיש עם המחלקה ובפרט עם חדר הלידה, "מיפינו את הבעיות הקיימות וזיהינו את המקומות שבהם ישנו צורך בהתערבות והדרכה" מספרת עפרה. 
שתיהן מספרות על שיתוף פעולה חם מצד מנהל המחלקה, ד"ר צברי, וצוות הרופאים והאחיות, בכל הליך ההתערבות. והתוצאות? "ציון המבדק הראשוני, לפני ההתערבות, היה 72 (מדובר בציון המתקבל מתוכנת מחשב ייעודית, הלוקחת בחשבון פרמטרים שונים של רישום ותיעוד). "היעד המתוכנן שלנו היה ציון של 85, אולם בסוף ההתערבות הגיעה המחלקה לציון של 95, ציון שמצביע על שיפור משמעותי" מוסרת עפרה בגאווה. לשתיים, אגב, ישנן תוכניות להמשיך את סבבי ההדרכות גם במחלקות אחרות בבית החולים.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס את העמוד

לשלוח את העמוד