פיזיותרפיה

trueבתי חולים > בית רבקה > דף הבית > יחידות פרה-רפואיות > פיזיותרפיה > תחומי הפיזיותרפיה בבית רבקה

תחומי הפיזיותרפיה בבית רבקה

צוות הפיזיותרפיה בבית החולים מתמחה במספר תחומי שיקום שונים ובניהם שיקום אורתופדי, שיקום נוירולוגי, שיקום קטועים ושיקום נשימתי.

שיקום אורתופדי

מטופלים הזקוקים לשיקום אורתופדי מגיעים לבית רבקה לאחר אשפוז בבית חולים כללי עקב שברים, החלפות מפרקים או קטיעות, כאשר השברים הנפוצים ביותר הם שברים בצוואר הירך. מעבר לכך, צוות הפיזיותרפיה מטפל גם באנשים לאחר שברים בקרסול ובשוק, בעמוד השדרה, בשורש כף היד ובכתף שמצבם הכללי מחייב אשפוז. האוכלוסייה בגיל המבוגר נמצאת בסיכון גבוה לשברים עקב ירידה בשווי המשקל, עליה בכמות הנפילות והתדלדלות העצם (ירידה ברמת הסידן בעצמות). לעתים הירידה במצב הבריאות הכללי נגרמת כתוצאה מהשבר ולעתים גם מהניתוח שבא לתקן את מצב השבר. השבר יכול לנבוע מטראומה כגון נפילה (בבית או ברחוב) או מתאונת דרכים אך יתכן גם שבר ספונטני באזור שבו העצם מדולדלת עקב אוסטיאופורוזיס, בעיות קשות בכליות, מחלות ממאירות ותרופות שונות.
שיקום אינטנסיבי ומובנה יכול למנוע את ההתדרדרות הפיזית, שמלווה שבר שלא טופל ושעלול לגרום לירידה תפקודית (Deconditioning), כתוצאה מניוון השרירים. תפקידנו העיקרי בשיקום הוא למנוע סיבוך משני, אשר ניתן למניעה.
החלפת המפרקים מהווה מענה ניתוחי לניוון במפרק מסוים. תהליך הניוון יכול להתרחש במהלך השנים באופן מקומי, למשל באוסתאוארתריטיס, או להיות חלק ממחלה כללית כגון ראומטואיד ארתריטיס.
במהלך השיקום האורתופדי לומד המטופל תרגילים לשיפור טווח התנועה והכוח תוך כדי שימוש בטכניקות להורדת כאב, על מנת לחזור ולתפקד מהר ככל שניתן באופן מיטבי. קיימת הקפדה על ניידות החולה בעזרת אמצעי עזר מתאים ותדרוך המשפחה או המטפל העיקרי לתרגול נוסף בשעות שאין טיפול מקצועי. השיקום מלווה במעקב רנטגני המפוענח על-ידי הפיזיותרפיסטים ואורתופד מומחה במהלך האשפוז.

שיקום נוירולוגי

במחלקה הנוירו-גריאטרית מאושפזים מטופלים בעלי פגיעות שונות במערכת העצבים המרכזית. המחלה השכיחה בגיל המבוגר הינה שבץ מוחי ורוב המאושפזים מגיעים לשיקום עם ביטויים שונים של השבץ. לשבץ מוח ביטויים קליניים שונים ומשונים והטיפול במגוון העצום של הסימנים הקליניים דורש מומחיות וידע נרחב מצד הפיזיותרפיסטים המטפלים. לצורך זה, כל הפיזיותרפיסטים התמחו בשיטות השונות המקובלות בעולם כמו NDT, Neuro-IFRAH ,PNF, למידה מוטורית, CIMT ומשתמשים בכלים הטיפולים מהמתקדמים בתחום. למחלקה מגיעים לשיקום גם אנשים שסובלים ממחלות נוספות האופייניות לגיל המבוגר כגון, פרקינסון, מחלות ניווניות או דלקתיות של מערכת העצבים ופגיעות בחוט השדרה ומטופלות במחלקה.
עם הגעת המטופל לשיקום הנוירולוגי, הוא עובר בדיקה מקיפה על מנת להעריך את מצבו:

  • בדיקה מוטורית – אם קיימת תנועה רצונית בצד הפגוע והשפעת השיתוק על התנועה הכללית
  • בדיקת טווחי התנועה
  • בדיקה תחושתית – אם קיים ליקוי תחושתי
  • בדיקה של מצב הטונוס – מתח השרירים שנוטה להיות רפה או מוגבר
  • בדיקת מצב שיווי המשקל של המטופל בישיבה ובעמידה
  • ביצוע מעברים מכיסא למיטה, משכיבה לישיבה ומישיבה לעמידה.
  • הערכת הליכה ועלייה וירידה במדרגות, אם מצב המטופל יאפשר זאת.
  • בדיקת ההשפעה של המצב הקוגניטיבי וההתמצות במרחב על הביצוע המוטורי
  • בדיקת היכולת התפקודית
    הטיפול מתמקד בשיפור תפקודו של המטופל, תוך שימוש בטכניקות טיפול רבות ומגוונות ובאביזרים העומדים לרשותנו.


המטרה – להביא את המטופל קרוב ככל שניתן למצבו התפקודי הקודם. במקרה שהמטופל נזקק לסד תמיכה כלשהו או לנעליים מתאימות, הפיזיותרפיסט המטפל מתייעץ עם רופא שיקומי מורשה של מכון לואיס לאישור המכשיר. את המכשיר מכין אורטוטיסט, אשר גם הוא מאושר על ידי משרד הבריאות. המכשיר יינתן למטופל תוך כדי אשפוזו לצורך התאמה ולתרגול תפקודי. הערכות תקופתיות נערכות במסגרת הישיבה הרב-מקצועית לצורך קביעת מטרות טיפול המותאמות למצבו הדינמי של המטופל ממש כחליפה מחויטת.

שיקום קטועים

מרבית הקטיעות בגיל המבוגר ובכלל נגרמות ממחלת הסוכרת וממחלות בכלי הדם.
השלבים בשיקום לאחר קטיעת הגפה (מעל או מתחת לברך או רק אצבעות):
1. טיפול בצלקת הניתוחית עד לסגירתה.
2. חבישת הגדם בתחבושות אלסטיות על מנת להוריד נפיחות ולעצב את הגדם לצורך התאמת פרוטזה.
3. חיזוק שרירים ושמירה על טווחי התנועה כהכנה לשיקום פרוטטי.
4. לימוד המטופל הקטוע לעבור באופן עצמאי ככל האפשר מהמיטה לכיסא הגלגלים ובחזרה.
בסיום תהליך זה עובר המטופל הערכה כוללת וייעוץ עם רופא מומחה שהוסמך על-ידי משרד הבריאות בנוגע להתאמה פרוטטית ולשיקום הליכה.
במקרה שמתקבל אישור לשיקום פרוטטי, מתחיל תהליך של בניית והתאמת תותבת יחד עם פרוטזיסטים בעלי רישיון ממשרד בריאות ותרגול הלבישה, הניידות וההליכה בעזרתה.

שיקום נשימתי

בבית רבקה שתי מחלקות לשיקום נשימתי מהגדולות בארץ. למחלקה מתקבלים מטופלים שבעקבות החמרה של מחלת ריאות, מחלות ניווניות או תאונה היה צורך להנשימם. בדרך כלל נעשו ניסיונות גמילה במחלקות טיפול הנמרץ או במחלקות פנימיות בבתי חולים כלליים שלא צלחו. צוות המחלקה ברשותו של ד"ר פפירוב מצליח לגמול חלק גדול מהם מהמנשם לאחר תקופה יחסית קצרה.
המטופלים הנזקקים לשיקום מחולקים לשתי קבוצות עיקריות:
1. מונשמים באופן מלא
2. מטופלים בשלבים שונים מהגמילה ממנשם, או שנגמלו מהמנשם ובעלי פיום קנה (טראכאוסטום)
השיקום כולל התאמת תמיכה נשימתית בהתאם להתקדמותו של המטופל, לימוד הרפיה במצבי מצוקה נשימתית, לימוד תרגילים לתנועתיות ולהרחבת בית חזה בשילוב של טכניקות נשימה מתאימות, ניקוז כיח לשיפור האוורור הריאתי ולמניעת סיבוכים משניים.

במחלקה מטופלים במצבים תפקודיים שונים מאוד, מאנשים מחוסרי הכרה עד למטופלים שמתאמנים בחדר כושר לקראת שחרור.
מתבצעת שימת דגש על שיפור כוח השרירים וסיבולת לב-ריאה על ידי שימוש במגוון מכשירי חדר הכושר המופעלים על ידי הפיזיותרפיסטים במחלקה, כגון: מכשירי כוח, מסילת הליכה, אופניים ומדרגות חשמליות שבהן ניתן לשנות את גובה המדרגה על פי יכולת המטופל וצרכי הטיפול.
בני המשפחה הם חלק בלתי נפרד מתהליך השיקום - אנו מעודדים את הצטרפותם לטיפולים ומדריכים אותם בכל שלבי השיקום. ההדרכה נעשית כדי לאפשר למשפחה מיומנות בטיפול המטופל בעת חופשותיו בבית וכהכנה לשחרור, כמו כן כדי שהמשפחה תצליח לתת למטופל את העצמאות הדרושה. במקרה שקיים צורך במטפל צמוד, מקבל גם הוא הדרכה מקיפה בנוגע לביצוע נכון של מטלות היומיום.
לאחר השחרור הביתה, חלק מהמטופלים ממשיכים בתהליך השיקום במחלקת היום של בית החולים. הפיזיותרפיסטים במחלקה, יחד עם יתר הצוות הרב מקצועי, מתמחה ב"תפירה של הטיפול" לתחומים שבהם יש צורך בתרגול נוסף, בהמשך ההדרכה וההתאמה של הבית למצבו החדש של המטופל.​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

לשלוח

להדפיס