מיליון וחצי מאושפזים עם זיהומים מבית חולים
זיהומי בתי חולים הם סיבוך שכיח בקרב מאושפזים. חמישה עד עשרה אחוזים מהחולים המאושפזים בבתי חולים (כלליים ואשפוז ממושך) מפתחים זיהום נרכש במהלך האשפוז. ארגון הבריאות העולמי מעריך שמדי יום בעולם, בכל רגע נתון, מאושפזים 1.5 מיליון בני אדם עם זיהום נוזוקומיאלי - זיהום שנרכש בתוך בית חולים.
באשפוז ממושך: סיכון מוגבר לחיידקים יציבים
לפי מחקרים בחו"ל, כ-35% מהחולים המגיעים לבתי חולים לאשפוז ממושך מבתי חולים כלליים הם נשאים של חיידקים יציבים לאנטיביוטיקה. בנוסף, בבתי חולים אלו מאושפזים לתקופות ממושכות חולים הנמצאים בסיכון מוגבר לזיהומים (גיל, מחלות כרוניות, פגיעות קוגניטיבית, שכיחות גבוה של דלקת ריאה ודלקת דרכי שתן) ובסיכון לחשיפה חוזרת לאנטיביוטיקה. גורמים אלו מעלים את הסיכון להעברה צולבת של חיידקים יציבים.
צוות אפידמיולוגי = 30% פחות זיהומים
מחקרים שנערכו בעולם הוכיחו כי בבתי חולים שבו קיים מערך למניעת זיהומים, הכולל רופא ואחות מניעת זיהומים, המנהיג כתיבה והטמעה של הנחיות ומבצע ניטור שיטתי של זיהומים - היקף הזיהומים יורד ב-30%. בבית רבקה הצוות הזה כולל את ד"ר דבי בן דוד, מומחית במחלות זיהומיות ומניעת זיהומים, ואת אנג'לה שמונוב, אחות מניעת זיהומים.
התפשטות קלבסיאלה עמידה לקרבפנם
קלבסיאלה פנאומוניה עמידה לקרבפנם, הוא חיידק עמיד לכל קבוצות האנטיביוטיקה, שהגיע לארץ ב-2006 והתפשט בתוך תקופה קצרה בכל בתי החולים הכלליים ובבתי החולים לאשפוז ממושך. סקר נשאות שבוצע על ידי היחידה הארצית בשנת 2008, מצא שיעור נשאות של 12% בקרב מדגם של 1,000 מאושפזים בבתי חולים פוסט-אקוטיים.
בבית רבקה מצליחים לעצור זיהומים
כמו יתר בתי החולים לאשפוז ממושך, גם בית רבקה קיבל שורה של הנחיות למניעת זיהומים - היגיינת ידיים, בידוד מגע, סיקור לנשאות של חולים המועברים מבתי חולים אחרים וניקוי סביבתי. "משנת 2008 ועד 2016 יש מגמה של ירידה בשיעור ההידבקות בבתי החולים לאשפוז ממושך בכלל, ובבית רבקה בפרט", אומרת ד"ר בן דוד.
מחלוקים ועד מערכות שתן סגורות
נושא מניעת הזיהומים זוכה למקום מרכזי בסדר היום של הנהלת בית רבקה. "ד"ר בריל, מנהל בית החולים, מחויב מאוד לאתגר הזה, והגישה הזאת היא מפתח מרכזי להצלחה", ממשיכה ד"ר בן דוד, "צריך להבין שהנושא דורש תקציבים מיוחדים. למשל, צורך בעשרות חלוקים כל יום לבידוד מגע, או הכנסת מערכות שתן סגורות - השקעות שמבוצעות בבית רבקה".
האקרדיטציה: מנוף למניעת זיהומים
בית רבקה עבר בהצלחה מרובה את מבדק האקרדיטציה - הסמכה בינלאומית לאיכות הטיפול ולבטיחות המטופל כאשר למניעת הזיהומים חלק מרכזי בו. עד כה עבר בית החולים בהצלחה שני מבדקי אקרדיטציה.
האתגר: בידוד רפואי בלי בידוד חברתי
בידוד חולים במקום כמו בית רבקה הוא נושא מורכב. "אנו מנסים לתת תנאים הדומים לבית, ולא רוצים להשאיר חולה חודשים בבידוד", אומרת האחות אנג'לה שמונוב, "החולים שלנו צריכים חברה ושיקום, ואנו מביאים בחשבון את המצב הנפשי של המטופל המאושפז זמן ממושך. אנו עובדים על שיפור מודעות להיגיינת ידיים, הדרכות תקופתיות, קיום תצפיות ומתן מוב".
"בבית רבקה נעשים דברים יוצאי דופן"
"אנג'לה מבצעת פה הרבה דברים יוצאי דופן", מעידה ד"ר דבי בן דוד, "היא מנטרת באופן שוטף את שיעור הזיהומים בכל מחלקות האשפוז כולל דלקות כגון ריאה, אלח דם, זיהומים בדרכי השתן ורכישות של חיידקים יציבים לאנטיביוטיקה. ואכן, אנו מזהים ירידה בקלוסטרידיום ובקלבסיאלה עמידה לקרבפנם".
הטיפ של אנג'לה: לשיר Happy Birthday
האחות אנג'לה מסכמת: "עיקר העבודה הוא הקניית טכניקה נכונה של רחיצת ידיים לכל הצוותים - סיעודי, רפואי, פרה-רפואי ועובדות סוציאליות. אני מלמדת אותם שלא מפסיקים לרחוץ ידיים עד שלא גומרים לשיר את השיר 'הפי בירת'דיי טו יו' במתכונת המלאה, ארבע פעמים.