שם המרצה: אלינה שלקס
שם הקורס: סדנה ראשונה על מצבים מנטליים ראשוניים
סדנה שניה על מצבים מנטליים ראשוניים
Bio
אלינה שלקס, פסיכולוגית קלינית מדריכה ופסיכואנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל. מקימת וראשת המסלול 'מצבים מנטליים ראשוניים' בתכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית (אוניברסיטת תל אביב). יו"ר הקרן הבינלאומית לזכרה של פרנסס טסטין. עבדה במשך שנים רבות כפסיכולוגית קלינית אחראית במרפאת מבוגרים, במרכז לבריאות הנפש ע"ש בריל, רמת חן; זכתה בפרסים בינלאומיים רבים על כתיבתה. ספרה "אימת הנפילה-מחשבות על מצבים מנטליים ראשוניים" התפרסם בשנת 2021 בהוצאת רסלינג. תחומי העניין שלה מתמקדים בהבנת מצבים מנטליים ראשוניים ובלתי מיוצגים, כגון חרדות ראשוניות, היפוכונדריה, מצבים פסיכוסומטיים, חלימה בהקיץ עודפת, עודפות טיפולית טוקסית.
תיאור שתי הסדנאות
שתי סדנאות אלה מהוות יחידה המשכית אחת שמטרתה לאפשר ללומדים בתכנית היכרות בסיסית עם חשיבה פסיכואנליטית על ראשית החיים ועל היווצרותם של מצבים מנטליים ראשוניים בהתפתחות המוקדמת. מצבים אלה מאופינים על ידי העדר גיבוש מבנה נפשי יציב, העדר יכולת לייצוג, העדר יכולת לחשיבה סימבולית וחרדות ראשוניות המאיימות על עצם הקיום הנפשי. במקרים של פסיכופתולוגיה קשה אנו פוגשים מצבי פירוק ורגרסיה שחלקם מאופינים על ידי חרדות דומות לאלה שבראשית ההתפתחות. הכרת המושגים התאורטיים הבסיסיים שהתפתחו בחשיבה הפסיכואנליטיקאית הפוסט-קליינינית והפוסט-ביוניאנית תאפשר את ההעמקה התאורטית ואת ההבנה הקלינית של מצבים מנטליים ראשוניים. מתוך הכרת הקליניקה והתאוריה הרלוונטית למצבים אלה נגזרת גם חשיבה שונה לגבי אופי הנוכחות של המטפל.
רשימת קריאה חלקית:
Schellekes, A. (2021). Early Emotional Development and Primitive Mental States: A Brief Perspective. British Journal of Psychotherapy, 37, 4: 594–605.
Mitrani, J.L. (1995). Toward an understanding of unmentalized experience. Psychoanal. Quarterly, 64:68-112.
Bick, E. (1968). The Experience of the Skin in Early Object-Relations. International Journal of Psychoanalysis, 49: 484-486.
Tustin, F. (1986). Autistic Barriers in Neurotic Patients, London: Karnac Books.