שם המרצה: ד"ר בעז שלגי
שם הקורס: גיבוש האני מאמין הפסיכואנליטי
Bio
ד"ר בעז שלגי הוא פסיכולוג קליני. מרצה בתוכנית לפסיכותרפיה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב, ועמד בעבר בראשה. במסגרת זו הקים וניהל במשך 10 שנים את תכנית הדוקטורט "פסיכואנליזה וממשקיה" שפעלה בשיתוף עם המדרשה לתארים מתקדמים בפקולטה. עורך ראשי של כתב העת "שיחות": כתב עת ישראלי לפסיכותרפיה. בין השנים 2011-2021 שימש כחבר סגל בכיר במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן. פרסם ספרים ומאמרים רבים בכתבי עת בינלאומיים.
תיאור הקורס:
"האופן שבו אני עובד כפסיכואנליטיקאי הינו חסר משמעות עבורכם", כותב ביון; "אך הוא עשוי לתת לכם מושג לגבי האופן שבו אתם עובדים כפסיכואנליטיקאים; וזה בהחלט חשוב".
מטרתו של קורס זה, שהינו ייחודי לתכנית "אלומות" ומהווה את אחד מעמודי התווך שלה, היא לשמש מצע עבור תלמיד התוכנית ליצירה וגיבוש של ה"אני מאמין" הפסיכו-תרפויטי שלהם. אחד התהליכים שעוברים אנשים מקצוע בתחום הפסיכותרפיה הפסיכו-דינאמית בתהליך התפתחותם, בוודאי אלה המתעצבים כמובילים בתחום, הוא השתחררות מהזדהות מחויבת למודלים קיימים ולצורות חשיבה תיאורטיות וקליניות מוכרות, ומעבר להתבוננות בתיאוריות הפסיכואנליטיות, וברעיונות השונים שהן מציעות, כמעין "אבני בניין" מתוכן יכול כל מטפל ליצור את העמדה התיאורטית והקלינית הייחודית לו. זהו תהליך הבנוי על היכרות מעמיקה עם הקיים בשילוב עם תנועה יצירתית, כזו הבוחנת את הרעיונות, "משחקת" איתם, ומעצבת אותם בצורות ובאופנים חדשים תוך שהיא מעניקה להם משמעות אישית. זהו, בעינינו, מהות המעשה המתואר על ידי ג'יימס גרוטשטיין, בעקבות ביון, ההופך את ה-O הלא אישית, הכללית, ל-O אישית ופרטית.
הקורס בנוי משני קורסים סמסטריאליים.
הסמסטר הראשון יוקדש למפגש עם 13 אנשי מקצוע מובילים בתחום, אשר יציגו בפני התלמידים את תהליך בניית האני מאמין הטיפולי שלהם. המוזמנים יתבקשו לעשות זאת דרך התייחסות לשאלות הבאות:
-מהו, בעיני, הדחף הבסיסי המניע את אישיות האדם?
-מהי מהותה של הפסיכופתולוגיה? ממה היא נוצרת?
-מה מהותו של המעשה הפסיכו-תרפוטי?
-וכנגזרת מכך: מהו תפקידו (או תפקידיו) של המטפל.
-מהו, בעיניכם, הקשר שבין התיאוריה שבה אתם מאמינים והאופן שבו אתם עובדים בקליניקה? כיצד הן בונות ומעצבות זו את זו?
כבר בסמסטר זה יעורבו התלמידים באופן אקטיבי בהכרת ה"אני מאמין" שיוצג על-ידי צוות המומחים, מעורבות אשר תגזור את מבנה השיעור הבא:
הצגת ה"אני מאמין" של המוזמן: 60 דקות
הצגת שאלות ומחשבות של תלמיד ש"יצוות" לשיעור זה: 10 דקות.
הצגת שאלות ומחשבות של המנחה (בעז): 10 דקות.
הצגת תשובה של המציג המוזמן: 10 דקות.
הסמסטר השני:
הסמסטר השני, שיהווה המשך ישיר לסמסטר הראשון, יוקדש לניסיון של התלמידים להתחיל ולבנות את ה"אני מאמין" שלהם. המטרה העיקרית בסמסטר זה אינה שהתלמידים יצליחו לגבש תפישה ברורה לגבי אני מאמין זה. המטרה היא להעמיד לרשותם מערך של אופני חשיבה והתבוננות שדרכם ומתוכם ניתן לגשת למשימה זו ולאפשר להם להתנסות ביישום אופני חשיבה אלה על מושגים פסיכואנליטיים מרכזיים ועל החיבורים האפשריים ביניהם.
בכל שיעור יתבקש אחד התלמידים להציג את התהליך שבו הוא מנסה לגבש את אמונותיו הפסיכו-דינאמיות תוך התייחסות לשאלות הבאות (יש לשים לב שמדובר בשאלות שונות מאלה שהוצגו בפני המוזמנים בסמסטר א', כאלה התואמות יותר את השלב ההתפתחותי של התלמידים):
- בחר שלושת מושגים מרכזיים (מתוך המושגים המוכרים בשדה הפסיכואנליטי) שהם, בעיניך, בעלי תרומה חשובה במיוחד לתיאוריה ולפרקטיקה הפסיכואנליטית.
-נסה לתאר את טיב הקשר בין שלושה מושגים אלה, משמע, באילו אופנים הם מתחברים/מעשירים זה את זה?
-מהי, בעיניך, הגישה הטיפולית הנגזרת מחיבור זה?
-כיצד גישה זו באה לידי ביטוי באופן שבו אתה מטפל?
-ההצגה תלווה בדוגמה קלינית.
מבנה השיעור בסמסטר זה:
-הצגה על ידי התלמיד: 60 דקות
-דיון של אחד התלמידים האחרים: 10 דקות
-דיון של המנחה (בעז): 10 דקות
-תשובה של התלמיד המציג: 10 דקות.
הקורס ילווה בחומרי קריאה שהדיון בהם ישולב בתוך השיעורים עצמם, בשני הסמסטרים. חומרי הקריאה יהיו משלושה סוגים: הראשון, מאמרים העוסקים באופנים שבהם נוצרת ומתגבשת חשיבה מקורית ויצירתית; השני, מאמרים העוסקים בהתבוננות-על בתיאוריה ובמטא-תיאוריה הפסיכואנליטית; השלישי, מאמרים העוסקים בגיבוש זהות כמטפל פסיכודינאמי.
רשימת קריאה חלקית:
- Bailin, S. (1987): Critical and Creative thinking. Informal Logic, IX1
- קון, ת.ס. (1962): המבנה של מהפכות מדעיות. עליית הגג, תל-אביב, 2005. פרק 9: טבען והכרחיותן של מהפיכות מדעיות. פרק 10: מהפכות כשינויים בהשקפת עולם.
- סרל, ג' (1984): בעיית הגוף והנפש. בתוך: נפש, מוח ומדע. עם-עובד, תל-אביב, 1988.
- Pine, F. (1988): The Four Psychologies of Psychoanalysis and Their Place in Clinical Work. Journal of the American Psychoanalytic Association. 36: 571-596.
- Ogden. T.H (2005): What I Would not Part With. Fort Da 11: 8-17
- Kernberg, O. (2013): The Development of a Personal View of the Psychoanalytic Field. Psychoanalytic Dialogues, 23(2).