רבות מאתנו יודעות לשנן את הנתון המדאיג הזה - אצל אחת מכל שבע נשים בישראל מתגלה מחלת סרטן השד. מדי שנה מאובחנות בישראל כ-4,500 חולות חדשות במחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי. "הבשורה היא שסיכויי הריפוי מסרטן השד גבוהים יותר ככל שהמחלה מתגלה בשלב מוקדם יותר. המודעות לחשיבות הגילוי המוקדם של המחלה מוביל לעלייה במספר הנשים המאובחנת בשלב מוקדם יחסית, ולעלייה עקבית במספר הנשים המחלימות ממנה", אומר פרופ' דן הרשקו, מנהל מחלקה כירורגית א' ומבכירי הרופאים בישראל המומחים בניתוחי סרטן השד.
האבחון והטיפול בסרטן השד מחייבים שילוב ידיים של מומחים מתחומים שונים ושילוב של טכנולוגיות וגישות חדשות.
במרכז רפואי העמק הוכנסו באחרונה מכשיר ההדמייה המתקדם ביותר בישראל לבדיקות ממוגרפיה של השד, ובחדר הניתוח הוכנסה מערכת מתקדמת ביותר להקרנה של גידולי סרטן השד.
"אמצעי הדימות הרפואי שהיו קיימים עד כה, כגון האולטרסאונד ואפילו הממוגרפיה, לא תמיד יכלו לתת מענה לתמונת המצב האמתית, משום שלא תמיד ניתן להבחין בין נגע שהוא חשוד כממאיר לבין נגעים שהם שפירים", מסביר ד"ר זיו נאמן, מנהל מכון דימות במרכז רפואי העמק. "כיום, אנו עובדים עם מכשיר הנקרא ממו טומוסינטזיס שנותן לנו סביבת עבודה ממוחשבת באיכות הגבוהה ביותר שקיימת, תוך חשיפת הנבדקת לכמות קרינה מינימאלית. המכשיר החדש נבנה בטכנולוגיה כה מתקדמת שמאפשר לנו שיפור של כ-% 30 ביכולת הזיהוי של הגידולים בשד ומשפר את היכולת שלנו להבדיל בין הגידולים הממאירים לשפירים".
האבחון המוקדם והיכולת לזהות האם מדובר בגידול שפיר או בגידול ממאיר גם כאשר הגידול הוא קטן מאד, מאפשרים לרופאים במרכז רפואי העמק להתמודד עם המחלה בצורה טובה ונכונה יותר.
לדברי פרופ' דן הרשקו, למעלה מ- 80 נשים שאובחנה אצלן מחלת סרטן השד, עברו במרכז רפואי העמק את הניתוח המשלב גם את הסרת הגידול וגם את הטיפול הקרינתי, וזאת במקום להתנייד למכוני ההקרנות לצורך 25-30 טיפולים מידי יום.
מטרת טיפול הקרנה היא להשמיד את התאים הסרטניים המצויים בקרבת הגידול שהוסר. "הטכנולוגיה הזו פורצת דרך, מדויקת ונוחה מאד למטופלות סרטן השד אשר מתאימות לסוג זה של טיפול והתוצאות שלה טובות לא פחות מהטיפול המפוצל. יעילותה הוכחה בשנים האחרונות במרכזים גדולים לטיפול בסרטן, ומהידע שהצטבר אנו רואים ששיעורי ההצלחה דומים מאד לטיפולי הקרינה המקובלים. הבשורה למטופלות שלנו היא שביום אחד החולה מסיימת גם את הטיפול הניתוחי וגם את הטיפול הקרינתי וזה חוסך את ההמתנה הממושכת, ובין ארבעה לשישה שבועות רצופים של נסיעות למרכזי קרינה, ואנו יודעים ששביעות הרצון של המטופלות גבוהה ביותר," מסכם פרופ' הרשקו.