מרכז רפואי העמק

trueבתי חולים > מרכז רפואי העמק > מרכז רפואי העמק > חדשות > ריבוי מי שפיר בהריון – האם יש סיבה לדאגה?

ריבוי מי שפיר בהריון – האם יש סיבה לדאגה?

מחקר חדש וראשון מסוגו בוצע במרכז רפואי העמק, והממצאים שלו עשויים לעניין אתכם.

מי השפיר הם המים המקיפים את העובר הנמצא ברחם אמו. מים אלו חשובים להתפתחות תקינה של מערכות גוף שונות של העובר כגון מערכת הנשימה והשרירים. המים משמשים גם סביבה המגנה על העובר מפני שינויי טמפרטורה קיצוניים ואפילו מפני חבלות בבטן. במחצית השנייה של ההיריון מי השפיר מורכבים בעיקר מהשתן של התינוק ועל כן כמות מים תקינה, היא סמן לתפקוד הכליות ומערכות נוספות בגוף העובר.

ריבוי מי שפיר בהיריון היא תופעה שקיימת בכ- 2% מכלל ההריונות, ומהווה סימן אזהרה, משום שהיא עלולה להעיד על בעיה אצל האם או העובר או אצל שניהם. רק ב-40 אחוזים מההריונות עם ריבוי מים ניתן למצוא את הסיבה לריבוי המים, כאשר הסיבות השכיחות לריבוי מי שפיר הן: סכרת הריונית, מומים אצל העובר ובעיות גנטיות אצל העובר.

אולם, ב- 60 אחוזים מההריונות שבהם נמצא ריבוי מים לא ניתן למצוא את סיבה לכך, לעיתים גם לאחר סדרת בדיקות שתכלול סקירת מערכות, אקו לב עובר, ייעוץ גנטי ולעיתים גם דיקור מי שפיר. לכן נשאלת השאלה – האם העוברים הללו שמתפתחים בנוכחות ריבוי מי שפיר שסיבתו לא נמצאה, נולדים בריאים והאם ההתפתחות שלהם בילדות היא תקינה ?

גניקולוגיות בכירות במערך נשים ויולדות במרכז רפואי העמק בניהולו של ד"ר שבתאי רומנו, החליטו לבצע מחקר שבוחן את התפתחותם של ילדים אלו בשנות חייהם הראשונות, כשהם בגילאי 4-9, כדי לבדוק האם בכל זאת קיימת משמעות רפואית לעובדה שהיה בהריון ריבוי מי שפיר, אף על פי שלא נמצאה סיבה לכך במהלך הריון.

החוקרות הראשיות ד"ר אתי דניאל- שפיגל, מנהלת היחידה לאולטרסאונד נשים וד"ר ענב יפת, רופאה בכירה במחלקת יולדות ניתחו מידע רפואי של ילדים שנולדו בשנים 2005-2010 שכלל את נתוני הלידה והאשפוז במחלקת תינוקות ובפגיה, את מדדי ההתפתחות שלהם מטיפת חלב, הערכות נוירולוגיות וכן אבחנות שונות שניתנו על ידי רופאי הילדים. המשותף לכל הילדים שנבדקו היא העובדה שהם התפתחו כעוברים בסביבה מרובת מי שפיר, ושלא נמצאה לכך הסיבה הרפואית בעודם עוברים ברחם אימם.

לדברי ד"ר ענב יפת, "במסגרת המחקר בדקנו תיקים רפואיים של 153 ילדים שבהריון שלהם היה ריבוי מים, למרות שסקירת המערכות שלהם הייתה תקינה ולא הייתה סכרת הריונית. ברוב המקרים גילינו שהילדים הללו נולדו בריאים ושאין מום חמור בלב או בתפקוד של מערכת חיונית אחרת, ובמובן הזה המחקר מביא איתו בשורה טובה.

עם זאת, חלק מהממצאים מצביעים על שיעור גבוה יותר של בעיות שקשורות להתפתחות ולתפקוד נוירולוגי. למשל, בקבוצה זו יש יותר ילדים שאובחנו עם הפרעות קשב וריכוז ועם איחור בהתפתחות המוטורית".

לדברי ד"ר דניאל-שפיגל, "מדובר במחקר שנולד כתוצאה משאלה המטרידה נשים הרות בכל העולם מידי יום. כאשר בודקים נשים ומוצאים שיש ריבוי מי שפיר, אולם שאר הבדיקות הן תקינות, האם התינוקות שלהן יגדלו ויתפתחו היטב ? בעקבות מחקר זה יש לנו תשובה טובה יותר לתת לאישה כזו. זהו מחקר ראשון מסוגו שנעשה בארץ ובעולם ויש צורך במחקרים נוספים שישפכו אור על סוגיה חשובה זו. הבדיקות המרובות המבוצעות היום במהלך ההיריון עלולות לגרום לעיתים לחרדה בקרב הנשים ובני משפחתן, ותפקידנו הרופאים הוא להסביר ולתת פרשנות לממצאים, ולנסות למנוע דאגה מיותרת".

איך מעריכים את כמות מי השפיר ?

את כמות מי השפיר ניתן להעריך באמצעות בדיקת אולטרה סאונד, כאשר אחת השיטות המקובלות היא לחלק את הרחם לארבעה רבעים, לבצע מדידה בכל אחד מהרבעים ולחבר את התוצאה. כאשר התוצאה המתקבלת היא מעל ערך מסוים – מדובר בהריון עם ריבוי מי שפיר, והמעקב אחר ההיריון מתבצע בהתאם.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

לתרומה

הדפסה

לשלוח לחבר