ד"ר שבתאי רומנו, מונה בשנה האחרונה למנהל מחלקת נשים ויולדות במרכז רפואי העמק, לאחר פרישתו לגמלאות של פרופ' אליעזר שלו.
ד"ר רומנו נולד וגדל במרכז הארץ, אך מאז שהגיע אל העמק לאחר לימודי הרפואה לשלב הסטאז', התאהב ב"עמק" ובחר להקים כאן את ביתו, והשאר- היסטוריה.
בשנת 2000 הוא מונה לסגן בכיר במחלקה, ומאז 2010 ועד לאחרונה, מילא את מקומו של מנהל המחלקה פרופ' אליעזר שלו, שכיהן במקביל גם כדיקן הנבחר של הפקולטה לרפואה בטכניון.
"אנחנו חדשניים בגישה שאנחנו מביאים – האישה במרכז- ואנחנו עושים את כל ההתאמות כדי שהיא תקבל רפואה טובה ותהיה מרוצה. כך פעלנו עם ניתוח "קיסרי טבעי עור לעור" שהיינו הראשונים בארץ לאמץ, וגם היום אנחנו היחידים שמנתחים כך בשגרה, בהיקפים כאלה ועם מחקר שמלווה את התהליך כדי לאמת את המחשבה שלנו שזו הדרך הרצויה. אנחנו מאמינים שאישה שצריכה לעבור קיסרי – עדיף שהיא תעשה את זה בגישת "עור לעור" – כי זה טוב לאישה וזה טוב לתינוק שלה. זה דרש התארגנות מיוחדת גם מצוות חדר הלידה בניהולם של ד"ר ראיד סלים והאחות האחראית אילנית ברקוביץ' מצוות הילודים בהובלת ד"ר ג'מאל חסנין ויעל עמיר, וגם מהרופאים המרדימים בהובלה של ד"ר יוליה כרמלי, שהתאימו את כל גישת ההרדמה, וזה דרש עוד אחיות מנוסות בחדר הניתוח ובכל התהליך, אבל כשזה נכון ופועל לטובת המטופלת כולם נרתמים", אומר בגאווה ד"ר רומנו.
הראש של העובר קטן ? גילינו שהשיטה לא היתה נכונה!
מחקר משמעותי שנעשה בשנים האחרונות במרכז רפואי העמק גילה שהשיטה למדוד עוברים כדי לקבוע האם הם מתפתחים היטב ברחם לא היתה נכונה, והיא הובילה לבהלה מיותרת בכל פעם שנמצא שראש העובר קטן מידי. "ד"ר אתי שפיגל, מנהלת יחידת אולטרה-סאונד נשים שלנו התחילה לחקור את הנושא משום שהיו בדיקות רבות מידי שבהן נמצא שראש העובר קטן מידי, ובפועל לא היתה כל בעיה רפואית עם התינוקות הללו אחרי שעברו בדיקות ואחרי שנולדו בריאים לחלוטין. זה הוביל אותה לחשוב שהמדד לא מדוייק, ואכן בעבודת מחקר פורצת דרך היא התוותה כלי מדידה נכון ומדוייק למדוד היקף ראש עובר. זה הוביל מיידית לירידה בהיקף עצום מ- 30% ל- 5% בלבד מהמקרים שבהם יש ממצא של ראש קטן. יש לזה משמעות רפואית חשובה והקלה רבה מאד בקרב אימהות שנאלצו לעבור בדיקות מיותרות, מתח ועגמת נפש".
בתחומים רבים נחשבת מחלקת נשים ויולדות למרכז על להפניות של מטופלות מכל הארץ "החל בניתוחים קיסריים במקרים מורכבים של שילייה נעוצה, ועד לטיפולים מורכבים לעוברים כדי להציל אותם בעודם ברחם", מסביר ד"ר רומנו.
לידה טבעית אחרי ניתוח קיסרי
בעבר הלא רחוק, אישה שעברה ניתוח קיסרי "נגזר דינה" להמשיך ללדת בניתוחים קיסריים, ורק בשנים האחרונות התחילו ניסיונות ליילד נשים אחרי ניתוח קיסרי. "ניתוח קיסרי היא ברירת מחדל. מנתחים כשקיים סיכון לאם או ליילוד. אם ההיריון תקין והאם בריאה אין סיבה ליילד בקיסרי רק בגלל שהאישה עברה קודם ניתוח אחד", מדגיש ד"ר רומנו. בשנים האחרונות מופיע העמק בראש טבלת בתי החולים בישראל שמיילדים בלידה וגינאלית נשים שעברו ניתוח קיסרי אחד.
שירה רוטשילד מרמת ישי עברה בחיפה ניתוח קיסרי בלידה הראשונה בשל מצג עכוז. "בהריון השני, הכל היה בסדר, היה מצג ראש וכל כך רציתי להרגיש את החוויה של לידה. בדקתי מה מקובל בחדרי הלידה השונים בצפון ונתקלתי בתגובות רבות של נשים שעברו בהעמק לידה טבעית אחרי ניתוח קיסרי והיו מרוצות. כשהגעתי לכאן הצוות עטף אותי וליווה אותי ברגעים הקשים וזכיתי לעבור חוויית לידה מדהימה וצוות מקסים שהיה איתי ובשבילי בכל רגע נתון", מספרת שירה בהתרגשות.
עובדות ומספרים על מחלקת נשים ויולדות, העמק
- 4250 לידות בשנה, וצפי לגדול עם פתיחת חדרי הלידה והמחלקות
- יחידת אם ועובר מובילה בטיפול ובמחקר
- 600 מחזורי טיפולי פוריות בשנה
- מרכז מתקדם לטיפול בחולות אנדומטריוזיס
- מרכז מתקדם לטיפול ברצפת אגן
- מרכז לטיפול כוללני במחלות סרטן – ניתוחים משמרים של צוואר הרחם