כיצד מתאפשר החיבור הרציף בין האם לילוד?
מיד לאחר הלידה, מקבלת האם את התינוק אל חיקה והזמן שלהם יחד במהלך האשפוז איננו מוגבל. בזמן ההתאוששות מהלידה, במקום שהתינוק יילקח לתינוקייה ויעבור בדיקות של רופאים ואחיות הרחק מאמו, הוא נשאר לצידה או בחיקה. לאחר ההתאוששות הם עוברים יחד, בליווי צוות רפואי, למחלקת היולדות. במחלקה הם מתקבלים על ידי אחות ממחלקת יולדות ואחות ממחלקת ילודים, ובהמשך, כדי להשלים את הטיפול בתינוק, האם או בן זוגה יגיעו עם התינוק אל מחלקת הילודים לצורך בדיקת הרופא, החיסונים ורחצת התינוק. "הרעיון הוא שכל הטיפול בתינוק מתבצע כאשר האם או האב מלווים, אוחזים ונמצאים", מסבירה ברוריה מנור, אחות מוסמכת והמפקחת על מערך נשים ויולדות במרכז רפואי העמק. "בכל תקופת האשפוז, במידה שהאם מעוניינת בכך, התינוק שוהה לצידה ואחיות ממחלקת יולדות ותינוקות עוזרות בטיפול בתינוק".
בלי הפרדה גם בניתוח קיסרי
במרכז רפואי העמק גם יולדות שילדו בניתוח קיסרי או בקיסרי טבעי יכולות לבחור ליישם "אפס הפרדה" בינן ובין התינוק. לאחר ניתוח קיסרי בגישה טבעית, שבו יכולים האם והאב לצפות ברגע הוצאת התינוק מהרחם ולקבל את התינוק אל חיקה של האם עם הוצאתו, מגע העור לעור בין האם לתינוק מעניק חוויה קרובה מאד ללידה, ומתאפשר החיבור הראשוני החשוב. לדברי ברוריה מנור, "לאחר ניתוח קיסרי נשארת האם להשגחה והתאוששות, ובזמן הזה, במידה שהנושא חשוב לבני הזוג יוכל האב לקבל את התינוק, ללוות אותו אל המחלקה ולהיות אתו עד שהאם תגיע אל מחלקת היולדות".
מדוע חשוב שהתינוק ישהה לצד אמו?
"אפס הפרדה בין האם לתינוק מרגע הלידה תורם ליצירת חלב האם, להנקה טובה וארוכה יותר. בשביל שחלב ייווצר צריך גירוי של יניקה מצד התינוק. כשהתינוק יונק מופרש הורמון בשם אוקסיטוצין, המכונה הורמון האהבה. לפי מחקרים, הורמון זה מעורר אצל האם את רגש האהבה, משפיע על שחרור החלב, מכווץ את הרחם, מקטין את הדימום שלאחר הלידה ומסייע לגוף האישה לחזור לקדמותו. חשוב לציין שתהליכים פיזיולוגיים אלו יתרחשו גם אצל נשים שלא יבחרו באפס הפרדה, אבל ככל שהתינוק נמצא יותר ליד האם, הם זמינים זה לזו והוא יונק יותר, התהליכים יהיו מהירים יותר וכך גם ההנקה תתבסס טוב יותר עקב הגירוי להנקה" מסבירה ברוריה מנור.
לדבריה, "עבור התינוק שזה עתה נולד יש חשיבות עצומה לבניית הקשר עם אמו. הוא תלוי בה לחלוטין. אמא שזמינה לתינוק שלה, נמצאת לידו תמיד כשהוא בוכה, כשלא נוח לו, כשהוא לא ישן, מחבקת אותו לנחם ולהרגיע, היא בעצם בונה את הביטחון והאמון של התינוק. השהות הרציפה של התינוק לצד אמו נותנת לו את התחושה שהעולם בטוח ושאמא תמיד שם בשבילו".
האם קיימים מצבים שבהם לא מתאפשרת "אפס הפרדה" בצורה מלאה ?
לעיתים, כאשר תינוקות זקוקים להשגחה מיוחדת במחלקת תינוקות, למשל כאשר תינוק עם צהבת מקבל טיפול בפוטותרפיה, הוא לא יוכל להישאר לצידה של האם, אך האם תוכל להיות לצד הילוד.
מגבלה דומה קיימת גם כאשר היולדת לא מרגישה טוב, סובלת מכאבים, מקבלת טיפול תרופתי אינטנסיבי ואינה חופשיה בתנועותיה.
במרכז רפואי העמק, קיימת גישה גמישה לרצון היולדות. יולדת שבחרה באפס הפרדה ולא מעוניינת להמשיך בכך, יכולה להחזיר את התינוק להשגחה במחלקת תינוקות ולשוב לקחת אותו לפי צרכיה וצרכי התינוק.
"צריך לשאוף לחיבור רציף בין האם לילוד. זוהי השיטה הטובה והמומלצת ביותר ליצירת קשר בין האם לתינוק ולקידום הנקה", מסכמת ברוריה מנור.