המערך החינוכי טיפולי במרכז חינוכי ה"עמק"

בעבור כל תלמיד המאושפז במרכז החינוכי ה"עמק", בין אם אשפוז קצר או אשפוז ארוך, נבנית תכנית אישית המתאימה לצרכיו, יכולתו והמגבלות הרפואיות הקיימות. התוכנית כוללת: לימודים בהמשך לנושאים הנלמדים בבית הספר ופרקטיקה טיפולית כמענה למצבו הפיזי והרגשי של הילד המאושפז וכחלק מהמלצות הצוות הרב מקצועי במחלקה.

 פעילות המרכז החינוכי מתפרשת על פני כל מחלקות האשפוז במרכז הרפואי ה"עמק": מחלקות הילדים,  כירורגיה, אונקולוגיה, עיניים, מרפאות חוץ אשפוז יום ועוד.

הלימודים מתקיימים בכיתות לימוד במרחבים ייעודיים וכן ליד מיטת האשפוז ובמתכונת משתנה: עבודה פרטנית, קבוצות גילאיות קטנות ואקראיות ועד קבוצות רב גילאיות ורב לשוניות.

 לרשות צוות המרכז החינוכי אמצעים מגוונים וחדשניים המותאמים לסוגי הפעילות השונים.

לדוגמא: מחשבים ניידים, טאבלטים, רובוטיקה, אביזרי אומנות ומלאכת יד, כלי נגינה, צעצועים ומשחקים. 


"בריא ללמוד מזה"- הכנה להליכים רפואיים

תוכניות התיווך השונות, נכתבו ופותחו במרכז-החינוכי "העמק", בעקבות הצרכים המשותפים של הצוותים הרפואיים, הפרה-רפואיים והחינוכיים גם-יחד, אל-מול הנחיצות החינוכית-אשפוזית, של ילדים ובני משפחותיהם, במרכז-הרפואי "העמק".

תוכנית התיווך נועדה לספק היכרות ולמידה אוֹתֶנְטִית- בהכנה, במפגש ובהתמודדות של ילדים עם תהליכים רפואיים דחופים- גופניים, נפשיים ורגשיים.

תוכניות תיווך התהליכים מחוברות למציאות הטיפולית-רפואית של הילד ומדברות בשפה שלו. התוכניות מרחיבות את מעגלי הטיפול בילד ויוצרת סינרגיה בין הטיפולים הרפואיים-סוציאליים-משפחתיים-והחינוכיים.

התוכניות מייצרות מוכנות ומידע מתרים לילד ומשפחתו, להליכים הרפואיים- כמו בדיקת דם, בדיקת גסטרו, הכנה לניתוח ועוד.

כל תוכניות התיווך, הינן מודולריות- רב גילאיות, מגדריות ומגזריות. התוכניות מתווכות לילד ומשפחתו, באמצעות פדגוגיה-רפואית-רגשית EML (Emotional Medical Learning/education).

התיווך מועבר עפ"י שלוש עקרונות: ידע>חוויה>והתנסות ובאמצעות שימוש באביזרים להדגמת הפרוצדורות הרפואיות  ושילוב משחק כאמצעי חוויתי. להרחבה הכנסו לקישור "בריא ללמוד מזה"

בריא ללמוד מזה.jpg


עבודה עם בובה טיפולית

מתוך העבודה השוטפת בבית חולים לילדים, עלה כי הילדים מזדהים באופן מיידי עם בובות "המדברות" חוויות דומות לשלהם ונותנות לאותם ילדים "קול" ולגיטימציה לרגשות ומחשבות שונות העולות בעקבות האשפוז ושפעמים רבות אינם מסוגלים מסיבות שונות, לבטא במילים.  

בובה מעין זו מקלה על ילדים ובני נוער לראות בה את עצמם ומעצימה את תהליך ההזדהות עמה. הפעילות עם הבובה נעשית תוך שימוש בהומור המותאם לילד וברובו הינו הומור עצמי של הבובה. עוצמתה של הבובה היא היותה חוצה גילאים, כך שגם בני המשפחה, כמו הילדים, מתחברים אליה באופן מידי, מתנתקים מעובדת היותה בובה ופותחים עמה בדיאלוג.

חשוב לציין ולהודות ל"נשות הדסה" על תרומתן האדיבה בהכנת הבובות הטיפוליות.

2.jpg


"בית חולים לבובים"

בית חולים ל"בובים" היא סדנה טיפולית חינוכית לקבוצת ילדים מאושפזים. הילד בוחר בבובה אישית, ממגוון בובות ייחודיות למען המשחק הרפואי. הבובה תלווה את הילד במהלך האשפוז ותחזור איתו לבית ולקהילה וניתן יהיה להמשיך לטפל בה וגם להסביר לסביבה על החוויה ועל הטיפול של הילד ושל הבובה.

מטרת הסדנה ליצור עניין והיענות לטיפול רפואי, להפחית לחץ וחרדה, לרכוש ידע בסיסי במושגים הקשורים לגוף האדם ולפרוצדורות רפואיות.

המשחק בסדנה מותאם לכל ילד וילד ואנו מעודדים להפעיל דמיון ומשחקיות, חשיבה וחוויה של שליטה ועידוד ההחלמה.

הסדנה בהשראת הפרויקט הבין לאומי "בית חולים לדובים".


3.jpg


חדשנות טכנולוגית

הטכנולוגיה היא חלק בלתי נפרד מחיינו. תוכנות מחשב ורובוטים משולבים בבית, בעבודה, בתעשייה, ברפואה, בכלי רכב, בכלי תקשורת ובחינוך. הבנת אופן פעולתם והיכולת לפתח פתרונות לצורכי האדם באמצעות טכנולוגיה הן חלק מהותי מהכשרת הלומדים לאתגרים העומדים בפני הלומד במאה ה-21.

תוכנית מדעי המחשב ורובוטיקה מיושמת דרך התנסויות מותאמות גיל מגוונות, מעוררות עניין ומוטיבציה באמצעות סביבת תכנות של הנפשות (אנימציות) ומשחקים משולבים מדיה ופעילויות תכנות עם מערכת רובוט, וזאת במטרה לפתח אוריינות טכנולוגית ודיגיטלית ולתרגל מיומנויות של חשיבה לוגית-אלגוריתמית.

הטכנולוגיה מאפשרת להתאים תכנים רלוונטיים למגוון גילאים ב"שפה ייעודית" המגרה לפעילות, ומאפשרת למידה עצמאית ואינטראקטיבית. כמו כן, מתאפשרת דרך ויזואלית לקשר בין רעיונות מופשטים כגון: הסבר על  משמעות בדיקות הדמיה שונות בין רעיונות קונקרטיים יישומיים, כיצד הילד יכול לגייס את הידע אותו הוא לומד ולהשתמש בו ככלי להתמודדות טובה יותר, יעילה יותר ורגועה יותר בזמן הבדיקות

במרכז החינוכי קיימות ערכות מבית LEGO education המאפשרות פיתוח מיומנויות מוטוריות, חשיבתיות ויצירה. בניית הדגמים וכתיבת התוכנה מהווים למידה חוויתית המאפשרת פעילות הפגתית לילד המאושפז מחד ולמידה משמעותית מאידך בתחומי השפה, המוטוריקה, ראיית המרחב, כישורים חברתיים, אלגוריתמיקה ועוד.

4.jpg


חדר מייקרים

חדר המייקרים מיועד לבני נוער מתבגרים ומשמש למגוון פעילויות יצרניות, כמו רובוטיקה ותכשיטנות, צילום ועריכת קליפים, הדפסת תלת מימד ואפייה (לדוגמה: הדפסת חותכני עוגיות בצורת שם הילד) ועוד. סביבת המייקרים מטפחת סקרנות, חקר, עבודה עצמאית ושיתופית ולמידה תוך כדי עשייה. היצירה בחדר המייקרים, מאפשרת לבני הנוער פעילות חווייתית משלימה ומותאמת לגילם, בסביבת בית-החולים. החדר הוקם בעזרתו האדיבה של ארגון "סאסא סטון" המלווים את בית הספר ואת כלל בתי הספר בבתי החולים.

5.jpg


סדנאות בישול ואפיה בחטיבת הילדים

סדנת בישול ואפיה מאפשרת לילדים לחוות מגע בחומרי גלם, ריחות וטעמים של בית. פעילות זו מעניקה לילדים הזדמנות להתמקד בעשייה חיובית, שבסופה הם אוכלים את המזון שהכינו בעצמם ולרוב בהנאה גדולה. במסגרת הסדנא הילדים לומדים על פירמידת המזון , על חשיבות המזון לגופנו וכן מיומנויות של שפה (עבודה עם טקסט מפעיל) ומתמטיקה (מדידת כמויות, שברים ועוד).

6.jpg


צילום 

עם צוות המרכז החינוכי נמנה מורה האמון על תחום הצילום. הצילום מאפשר לילדים ה"צלמים" במחלקות השונות חופש אמנותי, ראיה סובייקטיבית של עצמים ואירועים וביטוי עצמי מובהק.

לימודי התקשורת כוללים:

הפקת סרטי וידאו

התלמידים לומדים את התהליך של הפקת סרט - כותבים תסריט, מצלמים ועורכים את הסרט על פי בחירתם האישית. לרוב הם הגיבורים הראשיים של הסרט

אנימציה

לאחר שלמדו את עקרונות האנימציה הקלאסית (הנפשה) התלמידים כותבים תסריט ומפיקים סרט בכיכוב דמויות שיצרו.

צילום בסטילס ועיבוד תמונה

התלמידים מתנסים בצילום לאחר שלמדו עקרונות ומונחים בנושא. לאחר הצילום התלמידים לומדים לעבד את התמונה בעזרת תוכנות גרפיות.

7.jpg


עיתון בית הספר

הכתיבה היא אמצעי נוסף להתמודדות עם האשפוז, תוך שיפור מיומנויות הכתיבה וההבעה, חיזוק הביטחון והעלאת התדמית העצמית של התלמיד המאושפז. זהו גם אמצעי נוסף לחיזוק הקשר עם בתי הספר בקהילה.
התלמידים עושים את צעדיהם הראשונים בעולם העיתונות באמצעות כתיבה וצילום בעיתון "ידיעות ה"עמק"" שיוצא לאור אחת לשנה.

8.jpg


מרכז חינוכי ה"עמק,- מרכז חינוכי ירוק

בשנת 2021 הגיש המרכז החינוכי בקשה להסמכה לבית ספר ירוק. ההסמכה מהווה הכרה בחינוך סביבתי משמעותי המתקיים במרכז החינוכי המבוסס על עקרונות של למידה על הסביבה, יישום אורח חיים בריא, המקדמות שינוי בתודעה ובהתנהגות הקהילה לסביבה. 

9.jpg


מדעים

"מגלים עולם" במרכז חינוכי ה"עמק"- במרחבים השונים מתקיימות סדנאות של חקר של הנאה והנעה המפגישים את התלמידים עם עולם המדע המרתק והמורכב במטרה לעודד התנסות בעולם המדע.

בכל סדנא יתנסו התלמידים בעולם המדע וילמדו דברים חדשים בעזרת חידות אתגריות וניסויים שכל אחד יכול לבצע בביתו. במסגרת המפגשים יבחנו התלמידים את יכולותיהם והתנהגותם של חומרים ותופעות שונות ויחד ישאלו ויחקרו אמיתות. בנוסף, התלמידים יחקרו את החלל ו"ישגרו" רקטות, יצאו למסע בעקבות הדינוזאורים ולקראת פורים יחקרו את נושא ההסוואה בטבע. הלמידה מלווה במצגות, סרטונים ואתר מלווה הפתוח לכל המרחבים.

10.jpg


שפה

פרוייקט "משירי משוררים"

מטרת הפרויקט: הכרת שירים , משוררים ומלחינים בתרבות הישראלית במהלכם  יחשפו לידע אודות השיר, יעמדו על הערכים בהם עוסק השיר, ויפתחו את היום באופן משמעותי חוויתי ורגשי.

התוכנית מבוססת על ארבעה נדבכים:

  • קוראים ומאזינים – קריאת מילות השיר והאזנה על מנת לאפשר הכרת השיר והפיכתו לידידותי ומשמעותי.
  • פותחים את הלב– לאחר האזנה לשיר תתקיים שיחה על רגשות העולים מן השיר.
  • מכניסים אל תוך הלב – למידת השיר לעומקו: עיסוק בערכים העולים מן השיר, העשרה שפתית, "ניתוח" השיר והפיכתו לאישי שלי.
  • מאיירים- בוחרים בית, שורה , מוטיב או מטאפורה מתוך השיר ומאיירים.
11.jpg


מבחני בגרות

זכותם של תלמידים להיבחן במבחני בגרות על פי לוח המבחנים המפורסם על ידי משרד החינוך במהלך האשפוז ועל פי הנחיות המשרד לנושא תלמידים מאושפזים. התיאום מתבצע על ידי המרכז החינוכי בעמק, באמצעות המורה האחראית בכל כיתה.













אני רוצה...

לתרומה

הדפסה

לשלוח לחבר