בשנים האחרונות, גדלה המודעות באשר לתרומה הניכרת של פעילות גופנית במהלך ההריון על בריאות האם והעובר.
החשש המרכזי של כל העוסקים בתחום זה, נסוב סביב השפעת הפעילות על העובר ועל גוף האישה. במדדים שנבדקו ניכר כי פעילות גופנית אינה מסכנת את בריאות העובר. יתרה מכך, הוכח כי פעילות גופנית במהלך הריון מובילה לירידה בשכיחות סוכרת הריון. בנוסף נתגלה כי חיזוק שרירי הליבה מפחית את השכיחות לכאבי גב כרוניים ומסייע בשמירה על תפקוד מלא לאורך כל שלבי ההיריון ולאחריו.
לדברי אביגיל פורת, פיזיותרפיסטית שיקומית במכון לפיזיותרפיה במרכז רפואי העמק ומדריכת פילאטיס, המגוון הקיים היום בתחום האימון הגופני הינו רחב, ולמרות זאת מעטות שיטות האימון שמסוגלות להתאים את עצמן בצורה כל כך מדויקת לצרכיה המשתנים של האישה ההרה, תוך שמירה על בריאות האם והעובר. לכן, מובן לחלוטין מדוע פילאטיס הפכה לשיטה המועדפת על נשים בהריון ברחבי העולם.
במרכז רפואי העמק נפתחת בימים אלו קבוצת פילאטיס לנשים בהריון בהנחייתה של אביגיל פורת.
לדבריה, היתרונות המתקבלים מעיסוק בפעילות גופנית במהלך ההריון תורמים בטווח הארוך הן לאם והן לעובר במניעת מחלות כרוניות.
ההנחיות לפעילות גופנית, כפי שפורסמו ב-2003 במגזין הבריטי לרפואת ספורט, מצביעות באופן ברור על החשיבות הבריאותית בשמירת אורח חיים פעיל לאם ולתינוק במהלך ההיריון ולאחר הלידה, ומסייעות לנו בבואנו לבחור פעילות מתאימה.
מהנחיות אלו ניתן להסיק, כי בהעדר התוויות נגד האוסרות זאת, מומלץ לעסוק בפעילות גופנית אירובית, חיזוק שרירים כנגד התנגדות, בתוכם שרירי הליבה, ותרגול גמישות.
הקווים המנחים הינם פעילות אירובית בעצימות בינונית וחיזוק שרירים כנגד התנגדות כאשר ההמלצה היא להפחית מאמצים איזומטריים ומשקלים כבדים.
בניית תוכנית אימונים מתאימה לנשים בהריון דורשת בקיאות ומקצועיות, על כן מומלץ להיעזר באיש מקצוע מיומן כגון פיזיותרפיסט המתמחה בתחום.
מהו סוד השיטה, ומדוע הפכה להיות אחת השיטות המוצלחות ביותר בתחום האימון הגופני והשיקום בכלל, וכשיטת אימון לנשים בהריון בפרט?
שיטת האימון מחולקת לרמות קושי על פי יכולת המתאמן, ומכיוון שמבוצעת רובה ככולה על המזרון במנחי שכיבה שונים, היא נותנת מענה רחב היקף למגוון מתאמנים ו/או פציעות שונות.
מה הופך את הפילאטיס לספורט כה מושך וייחודי ?
- מגוון עשיר של תרגילים, המאורגן באופן זורם וממריץ.
- מעברים רציפים בין תרגילים תוך שינויי תנוחה קלים, מתאימים לנשים הרות גם בשלבי היריון מתקדמים.
- הקפדה על דיוק תנועתי, תוך שליטה על אברי הגוף, מאפשרים לבצע מגוון רחב של תרגילים תוך הפחתת הסיכון לכאבי גב ופרקים והפחתת הסיכון לפציעה.
- תרגול נשימתי, השזור כחוט השני בתוך רפרטואר הפילאטיס, משרה רוגע, מסייע בהפחתת מתח נפשי ומגדיל נפחי נשימה ובכלל, הפילאטיס היא דרך נפלאה לחזק את שרירי הליבה ולשפר את היציבה.
לפרטים והרשמה לקבוצת פילאטיס לנשים הרות: 04-6494140
איך התחילה השיטה ?
ג'וסף פילאטיס, ממציא השיטה, נולד בגרמניה בשנת 1881 בכפר קטן ליד דיסלדורף.
בילדותו, היה חולני מאוד וסבל מחולשת שרירים ניכרת. את שני העשורים הראשונים בחייו, כשהוא נחוש להתגבר על חולשותיו ולהתחזק, הקדיש פילאטיס ללמידה ואימונים אינטנסיביים בשיטות רבות ומגוונות.
בפרוץ מלחמת העולם הראשונה, כאשר נכלא ג'וסף פילאטיס במחנה הסגר, הוא אימן כלואים ששהו עמו ובהדרגה החל לפתח שיטת אימון ייחודית שבמרכז הווייתה חיזוק שרירי הליבה. אביזרי האימון שהרכיב התבססו על האמצעים הדלים שעמדו לרשותו כגון מיטות ברזל, קפיצים, רצועות ומזרונים.
צורת ההסתכלות שלו על חיזוק ושיקום מפציעות הובילו אותו לפתח גישת אימון שבמרכזה עמדו מספר עקרונות, ביניהם:
- אימון במצב שכיבה/ישיבה במצבי פציעה תוך נטרול כוח הכבידה.
- התייחסות לגוף בגישה הוליסטית- אימון הגוף כמכלול, חיזוק שרירי הליבה
ושילוב נשימות כאמצעי לחיזוק ומדיטציה.