הדם שבגופנו הוא מערכת השינוע העיקרית של גוף האדם. החומר החיוני ביותר שהדם מעביר ממקום למקום הוא חמצן שנע מהריאות אל הרקמות. החמצן אינו יכול לנוע בחופשיות בדם, והוא זקוק לנשא הנקרא המוגלובין. מולקולת ההמוגלובין יכולה לקשור חמצן רק אם במרכזה יש אטום ברזל. בלעדיו למעשה ההמוגלובין הוא כמו "סמארטפון בלי כרטיס סים", ומכאן חשיבותו של היסוד המתכתי הזה.
מהם המקורות לברזל ?
הברזל נמצא במזון ונספג אצלנו בתריסריון. הברזל מצוי בשפע בבשר, אך גם בדגני בוקר מועשרים, עדשים, טופו, תרד, ברוקולי, טחינה גולמית, שקדים, אגוזים, קשיו ועוד.
חשוב לדעת שלמרות שתכולת הברזל בבשר אינה בהכרח הגבוהה ביותר, בשר נחשב למקור היעיל ביותר לברזל היות שהוא נספג כמעט כולו במערכת העיכול בעוד שברזל בצורתו המינרלית - בירקות, פירות או בכדורים נספג באופן חלקי בלבד. אפשר לשפר את ספיגת הברזל המינרלי על ידי מתן ויטמין C. מאידך חומרים עתירי סידן או תרופות שמפחיתות את חומציות הקיבה מפריעות לספיגת הברזל.
מה קורה כשחסר ברזל ?
במצבים בהם חסר ברזל מתחיל הגוף לייצר מולקולות המוגלובין "ריקות". ככל שהמצב מחמיר, מתמלאות הכדוריות האדומות במולקולות כאלו שאינן יעילות כמובן. כמות ההמוגלובין המיוצר קטנה גם כן ובסופו של דבר קטן גם מספרן של הכדוריות האדומות עצמן. מצב זה נקרא אנמיה או "חוסר דם". במצב כזה הרקמות לא מקבלות את החמצן בכמות הדרושה.
חוסר ברזל יכול להיגרם באופן פיזיולוגי, למשל בהריון כאשר העובר צורך את מאגרי הברזל של אמו. נשים בגיל הפוריות גם מדממות באופן טבעי במהלך המחזור החודשי ומאבדות כך מולקולות המוגלובין עם הברזל. תינוקות או ילדים בגיל ההתבגרות גדלים בקצב מואץ והגוף לא תמיד מפצה בתזונה על הצורך הגובר. במצבים אלו ממליצים בדרך כלל להוסיף ברזל לתזונה הרגילה כדי למנוע התפתחות אנמיה.
חוסר ברזל שאינו פיזיולוגי נגרם בראש ובראשונה מדימום, ולכן כל גילוי של חסר ברזל מחוץ למצבים שהוזכרו מחייב חיפוש אחרי מקור לדמם ובמיוחד דימום ממערכת העיכול שבמקרים רבים אינו גלוי לעין. צמחונות או טבעונות ממושכת שאינה מאוזנת עלולה גם היא להביא בסופו של דבר לחסר ברזל.
מה בין חוסר ברזל לאנמיה ?
אנמיה היא מצב בו יש ירידה בכמות הכדוריות האדומות. חסר ברזל הוא אמנם הסיבה השכיחה ביותר למצב זה אך לא היחידה ! ייתכנו סיבות נוספות למשל חסר ויטמין B12 או אי ספיקת כליות. אנשים רבים מחליטים לקחת תוספי ברזל עם גילוי אנמיה אך כאמור, זו לא תמיד הסיבה.
אנמיה גורמת לחולשה, עייפות, תחושת קור, לסחרחורות במיוחד בשינויי תנוחה, לקצב לב מואץ, קושי בביצוע מאמצים, ולעתים קוצר נשימה או כאב בחזה. הסימנים הללו אינם מעידים על הסיבה לאנמיה, אך בחסר ברזל עלולה להיות גם תסמונת pica המתבטאת ברצון ללעוס קרח או לאכול אדמה מסיבה לכך לא ידועה.
איך מטפלים ?
עם גילוי אנמיה חשוב לזהות את סיבתה. אם אכן קיים חוסר ברזל ניתן להשלים את החסר על ידי שינויים תזונתיים או תוספי ברזל בכדורים או בסירופ. במקרים בהם אין ספיגה טובה של ברזל בתריסריון או שהטיפול גורם לתופעות לוואי קשות כמו כאבי בטן, עצירות או שלשול, ניתן לתת עירויי ברזל תוך ורידי.
טיפול בחוסר ברזל הוא רק חלק מהפתרון. החלק השני והמשמעותי יותר הוא אבחון וטיפול בסיבה לחוסר ברזל. זיהוי של שורש הבעיה (למשל מחזור חזק או דימום מכיב בקיבה) ומתן טיפול הולם ימנעו כמובן את חזרתה.