אם זה כל כך ברור שמדובר במחלה מסוכנת, אז למה זה מורכב לאבחן יתר לחץ דם, ואיך זה שמחצית מהלוקים בלחץ דם גבוה בכלל אינם מודעים לכך?
ד”ר ואסים רוק, מנהל מרפאת לחץ הדם במרכז רפואי העמק, מסביר "יתר לחץ דם היא מחלה “שקטה”, ואנשים רבים מדווחים כי לא חשו בשום סימן שמעיד על כך שלחץ הדם אצלם מוגבר. חלק מהמטופלים שסובלים מיתר לחץ דם מדווחים על כאבי ראש, בחילות, סחרחורות ועייפות.
איך מאבחנים יתר לחץ דם?
מדידה אחת של לחץ הדם, בין אם היא נעשית בבית או במרפאה לא נותנת לנו את התמונה הנכונה והיא עלולה להטעות אותנו, ולכן כאשר אנחנו חושדים שלחץ הדם מוגבר, אנחנו נעדיף לחבר את המטופל למכשיר הולטר, לצורך מדידות חוזרות של לחץ הדם כל 20 דקות עד חצי שעה, במשך 24 שעות ברציפות.
מהם ערכי לחץ הדם שנחשבים מאוזנים תחת טיפול?
אם בעבר הערכים שנחשבו רצויים ותקינים היו 120/80, הרי שההמלצות השתנו ולפיהן חשוב לאזן את לחץ הדם כך שהערכים יהיו פחות מ- 140/90.
כיצד תשפיע בדיקת ההולטר על הטיפול התרופתי?
באמצעות בדיקת ההולטר אנחנו בונים את הפרופיל המדויק של המטופל – למשל אצל חולה שבבדיקה שלו גילינו כי יש קפיצה בלחץ הדם בזמן השינה, נמליץ על טיפול תרופתי לפני השינה, לעומת מטופל שאצלו לחץ הדם מוגבר לאורך כל היממה – והטיפול בו יהיה שונה.
למה הולטר?
- 60 מדידות לחץ דם במשך 24 שעות נותנות את התמונה הנכונה של לחץ הדם שלנו בכל שעה לאורך פני היממה.
- הבדיקה מנטרלת את האפשרות לטעות כאשר במצבים כמו התרגשות או מאמץ גופני או השפעות סביבתיות אחרות שעלולות לגרום ללחץ דם גבוה במדידה בודדת.
- כ- 30% מהמטופלים סובלים מתופעת החלוק הלבן שבאה לידי ביטוי בלחץ דם גבוה במרפאה ולחץ דם תקין בבית. בדיקת ההולטר נעשית בסביבה הטבעית של הנבדק – כאשר הוא בבית ובעבודה.
- עד 10% מהמטופלים סובלים מתופעת יתר לחץ דם סמוי שבאה לידי ביטוי בלחץ דם תקין במרפאה אף בערכים גבוהים של לחץ הדם בבית. קשה לאבחן את החולים הללו ללא בדיקת ההולטר, אשר מודד בכל שעות היממה.
- מדידת לחץ הדם בזמן שינה היא קריטית כדי לאבחן מצב של יתר לחץ דם- כאשר ערכי לחץ הדם גבוהים בזמן השינה, זוהי עדות לכך שהמטופל לוקה ביתר לחץ דם, וכי ללא טיפול מתאים יש סיכון מוגבר לתחלואה של הלב וכלי הדם.