מרכז רפואי העמק

trueבתי חולים > מרכז רפואי העמק > מרכז רפואי העמק > חדשות > צעדים ראשונים של תקווה

צעדים ראשונים של תקווה

יחידת השיקום שהוקמה לפני 3 שנים הפכה למרכז היחיד בצפון המתמחה בשיקום של קטועי רגליים וידיים. אנשים עצמאיים לחלוטין שנאלצו לעבור קטיעת איבר בעקבות תאונה או מחלת הסוכרת, לומדים בסיוע צוות מקצועי ורגיש, להתמודד עם איבר שאיננו ולהסתגל לפרוטזה. צעד אחר צעד

ד"ר אלכסנדר פרידמן, מנהל יחידת השיקום בתוך מערך אורתופדיה ושיקום פגש בחייו המקצועיים מטופלים עם סיפורי חיים לא פשוטים. במשך 20 שנה עבד בבית החולים השיקומי בית לוינשטיין שם צבר ידע רב וניסיון בטיפול ובשיקום פציעות קשות וקטיעות איברים. לפני 3 שנים הגיע למרכז רפואי העמק כמנהל יחידת השיקום בתוך מערך אורתופדיה ושיקום אורתופדי בניהולו של פרופ' נמרוד רוזן, ומאז הוא ואנשי הצוות הרב תחומי ביחידה הכוללים רופאים, אחיות, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, עובדות סוציאליות ופסיכולוגים, מסייעים למאות מטופלים לחזור לשגרת חיים, לאחר ניתוחים ולאחר קטיעה של איברים.

"להקמת יחידת שיקום אורתופדי בתוך מערך אורתופדיה יש יתרונות רבים- רצף טיפולי וקבלת החלטות משותפת של הרופאים המנתחים ביחד עם הצוות השיקומי מובילים לתוצאות טובות יותר", מסביר פרופ' נמרוד רוזן מנהל מערך אורתופדיה שיקום, שהוביל וליווה את פתיחת יחידת השיקום.

"הטיפול בחולים שעברו קטיעת איבר הוא טיפול מאתגר ומיוחד, מתאר ד"ר פרידמן. "מדובר בחולים שחווים אובדן קשה שמערער אצלם שאלות קיומיות ושאלות של זהות. הם זקוקים למעורבות אנושית ומקצועית שלנו, טיפול רפואי שיקומי, אך לא פחות מכך – הם זקוקים לסיוע בהתמודדות הנפשית".
רוב המטופלים המגיעים אל יחידת השיקום בעקבות קטיעת איבר הם חולי סכרת, אך גם פצועי תאונות דרכים ותאונות אחרות שעברו קטיעת גפה מטופלים במחלקה.

לדברי ד"ר פרידמן, בין 15% ל 20% מחולי הסוכרת יפתחו במהלך מחלתם מה שמכונה "רגל סוכרתית", מצב שבו מתפתחים זיהומים בכף הרגל בשל סוכרת שאיננה מאוזנת. מדובר בזיהומים מסכני חיים ולעיתים נדרשת קטיעה כטיפול חירום מיידי כדי למנוע ממצבו של החולה להידרדר עד כדי מוות. איזון הסוכרת הוא קריטי כדי למנוע הידרדרות במצבם של חולי הסוכרת, והוא מחייב שילוב של אורח חיים בריא – הימנעות מעישון ואימוץ תזונה מתאימה.

"לקטיעת איבר יש השפעה דרמטית על מצבו של המטופל ועל בני משפחתו שצריכים להסתגל למצב החדש ולא מוכר. הקושי בולט במיוחד אצל אנשים שהיו רגילים להיות פעיל, ולאחר שאיבדו איבר, איבדו גם את היכולת לניידות והתנועה נעשתה מוגבלת", מסביר ד"ר פרידמן.

הקשר הראשון שלנו עם המטופל מתחיל עוד לפני הגעתו אל השיקום, כבר במחלקה בה הוא מאושפז. תיאום הציפיות הוא חשוב מאד ובמסגרת השיחות המקדימות אנחנו מסכמים יחד מהם היעדים שאנחנו רוצים להשיג. השאיפה שלנו – של אנשי הצוות היא שאדם שהיה עצמאי ונאלץ לעבור קטיעת איבר, ילמד להסתדר ולהיות נייד ועצמאי במידת האפשר".

להתאים פרוטזה זו אמנות

חולי השיקום בולטים במסדרונות המרכז הרפואי העמק, בין טיפול פיזיותרפיה מאומץ לטיפול של ריפוי בעיסוק, הם מתאמנים בסביבה החופשית – חלקם בכיסאות גלגלים וחלקם מתאמנים על צעדים ברחבה הגדולה. בקרוב יועבר השיקום אל הבניין הרב תחומי שבו תיפתח לראשונה הבריכה הטיפולית, ויועתקו אליו המכונים לפיזיותרפיה ולריפוי בעיסוק.

"הטיפול בגדם מתחיל בחדר הניתוח, ולשם כך מקיימים רופאי השיקום והרופאים האורתופדיים התייעצות לפני הניתוח במטרה להגיע לתוצאה טובה שתאפשר לחולה להתמודד היטב עם פרוטזה. אנחנו מדריכים את המטופלים כיצד לחבוש נכון את הגדם כדי שההתאמה לפרוטזה תהיה מירבית. התאמת פרוטזה שהיא אמנות של ממש, ככל שהפרוטזה תתלבש טוב יותר על הגדם, כך נשיג מהמטופל שיתוף פעולה טוב יותר והתוצאות תהיינה טובות בהתאם. הסיפוק שלנו גדול כאשר החולים הללו יוצאים מהמחלקה, לאחר שעברו משבר קשה, כשהם מחוזקים ולאט לאט, בצעדים קטנים הם חוזרים אל החיים", מסכם ד"ר פרידמן.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

לתרומה

הדפסה

לשלוח לחבר