כולנו שמענו פה ושם את המושג הזה "שבץ מוחי", אבל למה חשוב להכיר את הסימנים ולמה כל דקה היא קריטית ?
"שבץ מוחי מדורג במקום השלישי והלא מחמיא כגורם למוות אחרי מחלות סרטן ולב- ובמקום הראשון לנכות במדינות העולם המערבי מסביר ד"ר יונתן ספיר, מומחה לנוירו-רדיולוגיה במכון לדימות רפואי במרכז רפואי העמק. ד"ר ספיר הוא מומחה בפיענוח בדיקות הדמיה של המוח כגון CT או MRI . בעבודתו היומיומית הוא בדרך כלל פוגש את בדיקות ה CT או ה MRI של המטופל הסובל משבץ מוחי ועליו לפענח במהירות את הבדיקה ולהודיע לרופא המטפל תוך זמן קצר מה "מצב המוח" והאם נראים כלי דם חסומים הגורמים לשבץ המוחי. זאת כדי לתת את הטיפול הנכון ביותר שיש לתת לחולה זה ובזמן הקצר ביותר כדי שהוא ישרוד את האירוע המוחי עם כמה שפחות נזק, וכדי שהוא יוכל לחזור לתפקוד מיטבי לאחר שיחלים ויתאושש.
"האתגר הגדול שלנו היום הוא ללמד את הציבור מהם הסימנים לשבץ מוחי, ולא פחות חשוב- להחדיר את המסר שאין להשתהות אפילו לא לרגע כאשר מבחינים שמשהו לא בסדר. בכל דקה שחולפת נהרסים תאי מוח ואת הנזק שנגרם אי אפשר לתקן. "איבדת זמן - איבדת מוח”.
המינוח המוכר בציבור הוא "שבץ מוחי" או "אירוע מוחי" שבו קרישי דם קטנים או גדולים ש"נסחפו" ממקומות אחרים בגוף, חוסמים את כלי הדם לאזור מסוים במוח וכך לא מגיע אליו חמצן. ברגע שנעצרים אספקת הדם והחמצן אל המוח, מתחיל תהליך של "סבל" ולאחריו מוות של תאי המוח. תהליך שניתן לעצור רק על ידי קבלת טיפול לפתיחת כלי הדם בחלון זמן קצר של 4.5 שעות בלבד מזמן האירוע.
לדברי ד"ר ספיר, עד עתה הטיפול המקובל היה הזרקה ישירות לווריד של תרופה רבת עוצמה להמסת קרישי דם הנקראת tPA שגם היא מצליחה לפתוח את כלי הדם רק ב 30-50 אחוזים מהמקרים. בשנה שעברה התפרסמו מחקרים פורצי דרך המגדירים מחדש מהו הטיפול היעיל והרצוי לאנשים שעוברים שבץ מוחי.
"המחקרים מצביעים על כך שהטיפול צריך להיות משולב של הזרקת tPA, ומיד לאחר מכן צנתור של המוח במטרה לשלוף החוצה את קרישי הדם החוסמים את זרימת הדם. מטופלים שעברו את הטיפול המשולב בתוך חלון הזמן של עד 6 שעות מרגע הופעת הסימנים, חזרו לתפקוד עצמאי טוב יותר עם פגיעה קלה יותר לאחר שבץ מוחי לעומת מטופלים שקיבלו רק את הטיפול עם tPA, וככל שהגיעו מהר יותר לבית החולים וטופלו מהר יותר – כך השתפרו התוצאות. לגבי מטופלים שלא הגיעו בזמן לקבלת טיפול – התוצאות הן קשות יותר – החל מנכות בדרגות שונות ועד מקרים שמסתיימים במוות ".
מרכז רפואי העמק משתף פעולה עם בתי חולים בצפון בהם נמצאים רופאים המתמחים בביצוע צנתורי מח. לאחר האבחון המהיר והטיפול הראשוני מעבירים את החולים המתאימים לכך בדחיפות לבתי החולים לביצוע הצנתור.
מתחילת השנה העברנו מספר חולי שבץ מוחי לבצוע צנתור מח דחוף בבתי חולים אלה והטיפול המשולב שלנו מביא לתוצאות טובות יותר אצל המטופלים.
הסימנים לשבץ מוחי הם הופעה פתאומית של אחד או כמה מהסימנים הבאים יחד, מסביר ד"ר ספיר:
- חולשה או שיתוק של יד או רגל או של שתיהן יחד.
- דיבור לא ברור או חוסר יכולת לדבר
- צניחה של צד אחד בפנים – הפנים נראות "נפולות" בצד אחד. כשמבקשים לחייך, רואים חיוך רק בצד אחד של הפה מכיוון שהצד השני לא זז.
- סחרחורות או הפרעה בשיווי משקל המתחילות באופן פתאומי
- אובדן הכרה
- הפרעה פתאומית בראיה
"ברגע שרואים שינוי פתאומי במצב התפקודי או ההתנהגותי של האדם שמולנו, זה צריך להעלות את החשד שמדובר בשבץ ויש לפנות את האדם לבית החולים באופן מידי".
מי בסיכון ללקות בשבץ מוחי ?
"זו מחלה שעלולה לתקוף בכל גיל, גם צעירים וגם מבוגרים, אך במרבית המקרים מגיל 50 ומעלה", מסביר ד"ר ספיר. "בקבוצות הסיכון לפתח אירוע מוחי נמצאים אנשים שסובלים מיתר לחץ דם, מסוכרת ומכולסטרול גבוה". אלה אותם גורמי סיכון למחלות לב. ישנם חולים, אם כי במספר קטן יותר, בגילאי 30-50 המופיעים עם שבץ מוחי חריף אשר עד אותו רגע היו ידועים כ "בריאים" וללא גורמי סיכון ופעמים רבות, בתחילה לא חושדים בשבץ מוחי וכך ניתן להחמיץ את החלון הטיפולי הקצר.
"בישראל לוקים כ-15 אלף בני אדם מידי שנה באירוע מוחי ומתוכם רק כשליש מגיעים לבית החולים בזמן בתוך ארבע וחצי שעות מהרגע שהחלו הסימנים לאירוע מוחי. אסור להתעלם מהסימנים הראשונים, וחייבים להגיע בזמן לטיפול כדי שנשפר את הנתונים הקשים האלה".
C.T ממוגן במיון
בימים אלה מוקמת במחלקה לרפואה דחופה במרכז רפואי העמק יחידת CT חדשה שתשפר את יכולת האבחון ותקצר את זמן הבדיקה במצבים רפואיים שונים ובהם באבחון מהיר של שבץ מוחי. "למכשיר החדש יהיו יכולות לבדוק את אספקת הדם לאזורים שונים במח, ולהצביע על מצבם: אילו אזורים סובלים ואילו אזורים כבר נפגעו בצורה בלתי הפיכה וכך לשפר משמעותית את האבחנה והתאמת הטיפול הטוב ביותר הנדרש" מסביר ד"ר ספיר.