במערך לרפואת הלב במרכז רפואי העמק מטופלים מידי שנה אלפי חולים במחלות שונות של הלב, רובם עקב "אירוע כלילי" או בשמו המוכר "התקף לב" וחלק אחר עקב מחלות מסתמים, הפרעות קצב, מומים ופגמים במחיצות הלב, או חסימות בעורקי הגפיים והצואר.
האשפוז הראשוני, והצנתור שבעקבותיו, או הניתוח, השתלת הקוצב או החלפת המסתם – מהווה רק תחילתו של תהליך החלמה ממושך הנדרש לריפוי ולשיקום הלב.
"לאחר התקף לב המטופל נמצא במתח ובחרדה" מסביר ד"ר מנחם נהיר, רופא במערך הלב במרכז רפואי העמק "הוא חושש ולא בטוח מה עליו לעשות כדי למנוע את ההתקף הבא, מה מותר לאכול, האם מומלץ לבצע פעילות גופנית, כמה? מתי? האם זה לא מסוכן? המידע מגיע באופן לא מסודר מבני משפחה, חברים ושכנים, או מקריאת סיפורי מקרים ברשתות החברתיות. ככל שהמטופל יקבל בהקדם את התמיכה הרגשית והגופנית הנדרשת, כך הוא יחזור מהר יותר לשגרת חייו בכל ההיבטים".
השבוע נחנך לראשונה באזור עמק יזרעאל המכון לשיקום הלב. תוכנית השיקום נמשכת כשלושה חודשים והיא כוללת ליווי רפואי של קרדיולוג, אחיות טיפול נמרץ לב, ופיזיותרפיסטים שעברו הכשרה בתחום חולי הלב. הפעילות הגופנית מתבצעת פעמיים עד שלוש בשבוע במכון לשיקום הלב בהתאם לתכנית האישית המתאימה לכל חולה.
המתאמנים משתמשים במכשירים כגון מכשיר הליכה/ריצה, אופניים, אופני יד, משקולות ומכשירי כח, כאשר מטרת האימון היא ללמד כיצד לבצע פעילות בריאה ומתאימה באופן קבוע בבית, בטיילת, בשדות או במכון הכושר.
תוכנית שיקום הלב מנסה לתת מענה לצרכים הגופניים, אבל גם לצרכים החברתיים והפסיכולוגיים של כל מטופל ומטרתה לאפשר את השתלבותם מחדש בעבודה או בחיים הרגילים. התוכנית מבוססת על פעילות גופנית מודרכת תחת השגחה רפואית. במהלך התוכנית יש התייחסות לאיזון תרופתי, חינוך לבריאות, יעוץ תזונתי ובכלל טיפול בגורמי הסיכון למחלה. התוכנית כוללת מפגשים וההרצאות עם אנשי מקצוע כמו דיאטניות, אחיות טיפול נמרץ לב, רוקחים, עובדים סוציאליים, פסיכיאטר, אורתופד ועוד. במסגרת המפגשים וההרצאות המטופלים מקבלים כלים להבנת מחלת הלב וכלי הדם והגורמים לה, לומדים על שיטות מניעה, השפעות תרופות, שיטות בדיקה חדישות, זכויות סוציאליות ונחשפים למחקרים חדשים וטיפולים מודרניים.
הפעילות בשיקום הלב נכללת בסל הבריאות ולכן היא ללא שום עלות. ההפניות מתבצעת על ידי רופאי המשפחה או הקרדיולוג המטפל.
מחקרים בנושא "מכוני שיקום לב" מלמדים כי השימוש בתוכניות אלו מפחית משמעותית את הסיכון לאירוע נוסף, ומגביר את הסיכוי לחזרה לחיים נורמליים לאחר אירוע הלב. "פתיחת המכון במרכז רפואי העמק היא ברכה ובשורה גדולה לתושבי האזור" מסכם ד"ר נהיר.