מרכז רפואי העמק

trueבתי חולים > מרכז רפואי העמק > מרכז רפואי העמק > חדשות > חזון העצמות

חזון העצמות

מחקר חדש במרכז רפואי העמק גילה כי מטופלים שעברו שבר בצוואר הירך וקיבלו המלצה לטיפול מניעתי נגד מחלת דלדול העצם, התמידו עם הטיפול ובכך סייעו למנוע את השבר הבא.

בואו נדבר על שבר בצוואר הירך: זהו שבר מסכן חיים שמחייב ניתוח תוך זמן קצר והוא כרוך בסיבוכים ואפילו בתמותה. בדרך כלל, שבר כזה הוא עדות לכך שהמטופל פיתח מחלה "שקטה" שנקראת אוסטאופורוזיס, והיא גורמת לעצמות להידלדל ולהישבר בקלות מכל מכה או נפילה. נשים מבוגרות הן בקבוצת סיכון לפתח אוסטאופורוזיס ושברים. ידוע, כי לאחר השבר הראשון הסיכון לשבר השני עולה, וכי טיפול מתאים יכול למנוע אותו.

במערך אורתופדיה-שיקום במרכז רפואי העמק, כל מטופל שמגיע עם שבר כזה מקבל אבחנה של אוסטאופרוזיס ומשתחרר עם המלצה לתחילת טיפול מתאים, על מנת למנוע את השבר הבא. והחדשות הטובות הן שזה עוזר.

מחקר חדש במרכז רפואי העמק גילה כי מטופלים שעברו שבר בצוואר הירך וקיבלו המלצה לטיפול מניעתי נגד מחלת דלדול העצם, התמידו עם הטיפול ובכך סייעו למנוע את השבר הבא.

אוסטאופורוזיס היא מחלה המתפתחת לאט וללא כאבים, אשר גורמת לדלדול מסת העצם וכתוצאה מכך יש נטייה לשברים, אפילו מנפילות קטנות. לדברי פרופ' נמרוד רוזן, מנהל מערך אורתופדיה-שיקום במרכז רפואי העמק, "אנחנו יודעים ששבר שנגרם אצל אנשים מבוגרים בצוואר הירך, בחוליות הגב או בפרק כף היד, הם עדות לכך שהמטופל סובל ממחלה שגורמת לדלדול העצם, לעיתים אפילו מבלי שהמטופל מודע לכך. במצב זה, העצמות הופכות שבירות. החלטנו שהדרך למנוע את השבר הבא שייגרם למטופל היא לתת לו המלצה לטיפול לחיזוק העצם כבר באשפוז ולמשך כל החיים".

בעקבות מקרים רבים של חולים שמתאשפזים עם שברים חוזרים, הוחלט על נוהג חדש במרכז רפואי העמק שלפיו – בעת השחרור ניתנות המלצות לטיפול בתרופות לחיזוק עצמות – שהן תרופות לטיפול באוסטאופורוזיס הכוללות ויטמין D ותוספי סידן, והמטופלים משתחררים הביתה עם אבחנה שהם לוקים באוסטאופורוזיס ועם המלצה להמשך טיפול ולמעקב מסודר אצל רופא המשפחה.

במחקר אשר בוצע באחרונה במערך אורתופדיה-שיקום במרכז רפואי העמק, בדקו ד"ר גיא רובין מומחה לכירורגיה של כף היד וד"ר ברק רינת, את היעילות של ההמלצות. "רצינו לבדוק במחקר מה מצב המטופלים לאחר שנה, האם מטופל ששוחרר ממחלקתנו לאחר ניתוח של שבר עם המלצות אלה ימשיך לקבל טיפול אשר יכול למנוע את השבר הבא", מסביר ד"ר רינת.

המחקר התבסס על יותר מ-600 חולים בני 50 שנה ומעלה שנותחו במרכז רפואי 'העמק' בשל שברי צוואר ירך בין השנים 2008-2014. מדובר בחולים שהובהלו לבית החולים לאחר שנפלו ונחבלו, אובחנו עם שבר בצוואר הירך במסגרת המיון ונותחו במערך האורתופדי לצורך קיבוע השבר או להחלפה חלקית של מפרק הירך הפגוע.

"מצאנו שחולים אשר קיבלו במכתב השחרור המלצה להמשך טיפול באוסטאופורוזיס טופלו באחוזים גבוהים יותר בוויטמין D וסידן לעומת חולים שלא הומלץ להם, ובכך הם מפחיתים את הסיכון שייגרמו להם שברים נוספים בעתיד. אנו מאמינים שתוצאות אלה משפרות את איכות הטיפול באוכלוסיית החולים במחלות של דלדול העצם שהולכת וגדלה בשנים האחרונות", מסכם ד"ר רובין.

תוצאות מחקר זה פורסמו באחרונה בעיתון מדעי חשוב והתקבלו להצגה בכנס בינלאומי יוקרתי.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

לתרומה

הדפסה

לשלוח לחבר