מידע על מחלות

trueבתי חולים > מרכז רפואי העמק > מרכז רפואי העמק > מדריך למטופל > מידע על מחלות > אבנים בדרכי השתן

אבנים בדרכי השתן

אנשים רבים סובלים מאבנים בדרכי השתן. אבנים אלה נוצרות בכליות עקב התגבשות של מלחים הנמצאים בשתן בריכוז גבוה. שכיחותה של מחלה זו מוערכת בין 3% עד 10% מהאוכלוסייה.

בקיצור

01
הטיפול באבנים נקבע ומותאם לכל חולה בנפרד ותלוי בגודל האבנים ומיקומם במערכת השתן, רמת החסימה שנגרמה, תפקודי הכליות, ההרכב הכימי של האבן, ועוד
02
באמצעות מכשור  מיוחד וטכנולוגיית לייזר מתקדמת ניתן כיום לטפל באבנים בדרכי השתן בחתך זעיר או ללא צורך בחתך בכלל
03
אבני כליה אינן רק בעיה כירורגית בלבד, והטיפול בהן מחייב גם מניעת הופעת האבנים חוזרות על ידי שינוי בהרגלי שתיה ואכילה

מחלה זו יכולה להתבטא בתסמינים שונים:

  • ישנם חולים שלא מודעים כלל להימצאותן של אבנים בגופם
  • ישנם חולים הסובלים מכאבים עזים הנגרמים ממעבר של פירורי אבנים במערכת השתן
  • זיהומים חוזרים ולעיתים אף מסכני חיים
  • פגיעה בתפקוד הכליתי ואף אובדן כליה

עד שנות ה-80 של המאה הקודמת, הטיפולים לאבנים בדרכי השתן היו כרוכים בניתוחים גדולים ובסבל רב. מאז, התקדמו הטכנולוגיות והטיפולים לאבנים בדרכי השתן , והיום הינם נושאים אופי זעיר-פולשני שכולל ריסוקים חוץ-גופיים וניתוחים אנדוסקופיים למיניהם שתכליתם ריסוק תוך גופי של האבנים.

כירורגיה זעיר-פולשנית ואנדוסקופית, היא שיטת ניתוח המאפשרת ביצוע ניתוחים ללא פתיחת הבטן. במהלך הניתוח משתמשים במיכשור זעיר המוחדר לתוך מערכת השתן, ומאפשר למנתח לראות במסך רחב את האבנים ולטפל בהן. לשיטה יש יתרונות רבים, ובהם שעור הצלחה גבוה, החלמה מהירה, אישפוז קצר, הפחתה בכאבים ותוצאות קוסמטיות טובות יותר.


במרכז רפואי העמק קיימת תשתית טכנולוגית ברמה עולמית, המאפשרת לבצע את כל סוגי הניתוחים הקיימים לטיפול באבנים בדרכי השתן.

  • ריסוק חוץ גופי (ESWL)
  • אורטרוסקופיות(ureteroscopy & RIRS)
  • ניתוחים מילעוריים להוצאת אבנים גדולות מהכליות (PCNL).

המחלקה האורולוגית מבצעת וגם ניתוחים לפרוסקופיים בכליות ובדרכי השתן אשר כוללות כריתת גידולי כליה ויתרת הכליה.

באמצעות מכשור אופטי (אנדוסקופ) מיוחד וטכנולוגיית לייזר מתקדמת ניתן כיום לטפל באבנים בדרכי השתן בחתך זעיר או ללא צורך בחתך בכלל. בשיטות אלו ניתן לטפל גם בבעיות אחרות בדרכי השתן כגון הצרויות וגידולים קטנים.

ד"ר גנאדי זליצ'נקו, מנהל שירות אנדואורולוגיה ואבנים במרכז רפואי העמק למד  את המיומנויות והידע הנדרשים לתחום האבנים\ האנדוסקופיה בתכנית מיוחדת של איגוד האורולוגים העולמי (Endourological society) במרכז הרפואי הדסה עין כרם במשך שנתיים.

שיטות טיפול שונות

כעקרון, הטיפול באבנים נקבע ומותאם לכל חולה בנפרד ותלוי בגודל האבנים ומיקומם במערכת השתן, רמת החסימה שנגרמה, תפקודי הכליות, ההרכב הכימי של האבן, ועוד.

אבנים קטנות מ-4 מ"מ לרוב נפלטות מעצמן בשתן. מעבר האבן כרוך לעיתים בכאבים. אבנים גדולות יותר נתקעות בדרכי השתן, גורמות לחסימה של ניקוז השתן, כאבים עזים, זיהומים ואף פגיעה קשה בתפקוד הכליה. במקרים כאלה יש לעיתים צורך בטיפול דחוף.

במקרים של אבנים גדולות או אם קיימת חסימה במערכת השתן אשר תמנע את הפינוי של הפרורים ניתן להשתמש בשיטות טיפול אחרות - שיטות אנדוסקופיות (אורטרוסקופיה או ריסוק אבנים מלעורי – PCNL) בהן משתמשים בהחדרת מכשיר אופטי לכליה או לשופכן ודרכו מרסקים את האבן באמצעות לייזר או אולטרה-סאונד תוך שאיבת הפרורים.

כיום ניתן לטפל בחלק ניכר מהאבנים ללא צורך בניתוח או פעולה חודרנית. ניתן לרסק את האבנים בעזרת גלי הדף המכוונים מחוץ לגוף אל האבן. הפרורים נפלטים בדרך כלל מאוחר יותר בשתן ללא התערבות נוספת. טיפול זה מתאים לילדים ומבוגרים (פרט לנשים בהריון) עם אבנים קטנות מ 2 ס"מ ללא תלות במיקום האבן (כליה או שופכן). ריסוק האבנים החוץ-גופי - הוא טיפול לא-פולשני אשר בעזרת גלי הדף גורמים לריסוק האבן. הטיפול נעשה בטשטוש או בהרדמה כללית. טיפול זה יעיל פחות בחולים עם עודף משקל, ולאבנים המורכבות מציסטין, או באבנים נעוצות בשופכן פרק זמן ארוך.

במרכז רפואי העמק מבצעים ריסוקים במכונה, עם עוצמת אנרגיה גבוה, עם שימוש באולטראסאונד, המאפשר הורדת שימוש ברנטגן. השימוש במכונת הריסוק מאפשר לבצע פעולות במסגרת אשפוז יום ומאפשר למטופלים לחזור הביתה באותו יום.

במחלקה האורולוגית מבצעים גם אורטרוסקופיות וריסוק אבנים בעזרת לייזר לילדים קטנים. הטיפול חוסך למשפחות נסיעה למרכזים גדולים לקבל את אותו טיפול בריסוק האבנים שאנחנו מבצעים כאן.

בנוסף לכך התחלנו לאחרונה בפעולה יחודית של הכנסת תומכן קפיצי חדשני לפתרון הייצרויות בדרכי השתן. בניגוד לתומכן בעורקי הלב כאן מדובר בתומכן זמני שנשלף לאחר מספר חודשים אך מותיר את איזור ההיצרות פתוח למעבר השתן.

אבני כליה אינן רק בעיה כירורגית בלבד, והטיפול בהן מחייב גם מניעת הופעת האבנים חוזרות על ידי שינוי בהרגלי שתיה ואכילה, ברור רפואי כולל ולעיתים גם טיפול בתרופות שונות. מחלת אבנים בדרכי השתן היא לעיתים קרובות גם עם נטיה משפחתית ואף לעתים אף תורשתית. במרפאות החוץ האורולוגיות שבביה"ח פועלת מרפאת אבנים, שבשיתוף עם המחלקה הנפרולוגית ויחידת נפרולוגית ילדים, המציעה מעקב וטיפול משולב וכוללני למטופלים, לפתרון בעית אבנים קיימות ובמניעת הווצרות אבנים בעתיד.

  • שתייה מרובה עד כדי מתן שתן בכמות של 2-2.5 ליטר ליממה
  • שתית מיץ לימון (טבעי) נמצא יעיל במניעת אבנים בדרכי השתן
  • דיאטה דלת מלח
  • הימנעות מאכילת בשר אדום בכמויות גדולות
  • פרט לכך, בחולים בסיכון מוגבר להופעה חוזרת של אבנים, יומלץ על בירור מטבולי מעמיק יותר שכולל בדיקות דם ואיסוף שתן של 24 שעות. כך ניתן יהיה להמליץ על טיפול תרופתי נוסף.

 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

לתרומה

הדפסה

לשלוח לחבר

מדברים על זה בפורום - אנדואורולוגיה

פורום מחלות אבנים העמק: