מדובר לרוב בתלונות של נפיחות בטנית לאחר ארוחות, פליטה של "נפיחות" אויר דרך פי הטבעת או גיהוקים (גרעפסים) דרך הפה. לא מדובר במחלה.
מספר דרכים להווצרות הגזים במערכת העיכול:
א. בליעת אויר. ב. פעפוע של גזים דרך הדם. ג. יצור גזים ע"י חיידקים ותגובה בין ביקרבונאט לבין חומצה. מקורו של רוב נפח האויר במערכת העיכול נובע מבליעת אויר.
עם כל בליעה של מזון נבלעים באופן תקין כ- 20 סמ"ק אויר. אדם בריא בולע מידי יום כ- 1 ליטר של אויר. הופעה של כ 3-4 גיהוקים (גרעפסים) לשעה בעיקר אחרי אוכל היא תופעה תקינה. מעבר של עד 15 נפיחות ליום מוגדר כתקין.
קיימים סוגי מזונות אשר לא נספגים בשלמותם ולכן גורמים ליצור גז.
רשימה חלקית של מזונות שעלולים לגרום ליצירת גז בחלל מערכת העיכול:
מוצרי חלב, דבש, מניטול וסורביטול, קטניות וחלק מהירקות מכילי הסיבים. לאנשים אשר סובלים מיצור-יתר של גזים במערכת העיכול מומלץ להימנע מסוגי מזון אלו.
ריבוי גזים מופיע אצל חלק מהחולים הלוקים בתסמונת המעי הרגיז. כאמור, ברוב המקרים לא מדובר במחלה. מדובר בסימפטום משני להפרעה בתפקוד מערכת העיכול ואשר גורם ללוקים בו תחושה של אי נוחות אישית וחברתית.
קיימים מקרים בהם חולה אינו יכול לשלוט על פליטת הגזים דרך פי הטבעת (נפיחות) לרוב מופיע כחלק מבעיה בתפקוד רצפת האגן ובשליטה על פי הטבעת.
ריבוי של גיהוקים (גרעפסים) יכול להופיע בנוכחות הפרעות בתנועתיות מערכת העיכול העליונה דוגמת ריפלוקס.
הטיפול בגזים
אין טיפול תרופתי מוחלט לבעיה. רצוי לנסות ולאתר את הסיבה לריבוי הגזים. לעיתים קיים קשר לתזונה. שינוי תזונתי עשוי להועיל ולהפחית את ייצור הגזים.
במידה ומטופל לוקה בריפלוקס יותאם טיפול מכוון. במקרים של ריבוי נפיחות אשר לא הגיבו לשינוי תזונתי ינסה הרופא להתאים טיפול שמטרתו הקלה סימפטומטית באמצעות תכשירים סופחי גזים (מבוסס על תכשירי פחם).
1. ללעוס היטב את האוכל.
2. לאכול לאט ובאווירה רגועה.
3. להמנע מגמיעה מהירה של נוזלים.
4. להמנע מלעיסת מסטיק ומעישון יתר.
5. להמנע ממשקאות תוססים.
6. להמנע מאכילת יתר.
7. להמנע מישיבה כפופה או משכיבה מיד לאחר הארוחה. עדיף לעשות סיבוב קטן.
8. להמנע מחגורות הדוקות וממחוכים.
9. להמנע מנטילת משלשלים בצורה מופרזת.
10. את החלב ומוצריו להוציא מהתפריט למשך 3 שבועות ולאחר מכן לאכול בכמויות קטנות ולבדוק את מידת הסבילות לחלב ומוצריו.
11. להמנע ככל האפשר ממוצרים המכילים גאזים כגון: קטניות (שעועית, אפונה, עדשים, פול, חומוס) סלרי, חיטה, כרוב ניצנים, ברוקולי, גזר, צימוקים, בננות, ביגל, כרוב, כרובית, לפת, מלפפון, בצל, צנון, תירס, אבטיח, מיץ תפוזים, מיץ ענבים, מיץ שזיפים.