שיתוק מוחין
שיתוק מוחין היא הפרעה בתפקוד המוטורי המלווה בקושי בתנועה ובמנח הגוף.
ההפרעה נובעת מפגיעה במוח המתפתח במהלך ההריון, הלידה או במהלך השנה הראשונה לחיים .
שכיחות התופעה היא כ 1-4מקרים ל 1000 לידות חי.
סיבות
בחלק מהמקרים מדובר בתוצאה של נזק למח המתפתח. לדוגמא-תוצאה של מחלות זיהומיות בזמן ההריון ( כגון אדמת,אבעבועות רוח , CMV) או הפרעה באספקת דם וחמצן למח במהלך ההריון והלידה ועוד.
חלק מהסיבות קשורות להפרעות גנטיות הפוגעות בהתפתחות מערכת העצבים המרכזית, ובחלק ניכר מהמקרים הסיבה הראשונית אינה יודעה.
קיימים גורמי סיכון להתפתחות שיתוק מוחין כגון – פגות , משקל לידה נמוך מחלות אמהיות , זיהומים במהלך ההריון ועוד.
מאפיינים ותתי סוגים
ברוב המקרים אותם ילדים סובלים ממתח שרירים מוגבר (ספסטיות) ונוקשות של השרירים, חולשה , קושי בשמירה על שווי משקל, קושי בבצוע תנועה מדויקת ומכוונת. קשים אלו מייצרים הגבלה בניידות ,סיכון לנפילות וקשים בתפקוד עצמאי יום יומי.
החלוקה לתתי הסוגים השונים של שיתוק מוחין היא לפי אזור הפגיעה וסוג ההפרעה מוטורית:
סוג הפגיעה - ברוב המקרים מדובר בהפרעה ספסטית – כלומר מתח שרירים מוגבר. אולם במיעוט המקרים מדובר על קושי מוטורי המתאפיין דווקא בעודף תנועה ( הפרעה אקסטרא-פירדמלית) , חוסר שווי משקל או מתח שרירים נמוך ( היפוטוניה) .
פיזור הפגיעה מתחלק ל שתוק צד אחד בלבד (המיפלגיה) , שתוק בעקר של שתי רגלים ( דיפלגיה) או בשיתוק של ארבע גפיים ( קוודריפלגיה).
הפרעות נלוות
הגדרת שיתוק מוחין קשורה כאמור לקושי המוטורי אולם מדובר בהפרעה המייצרת קשיים רב תחומים במישור הבריאותי וההתפתחותי. רבים מאותם ילדים סובלים מעיכוב התפתחותי ברמה משתנה. קשיי למידה וקשב , תקשורת והתנהגות. הפרעות ראייה שמיעה. מחלות פרכוסיות הפרעות בבליעה דלקות ריאה חוזרות ועוד.
אבחון
במקרים רבים קשה לאבחן שיתוק מוחין במהלך החודשים הראשונים לחיים. הסמנים בבדיקת הילד לעיתים מאחרים ולעתים משתנים עם הגיל. לעתים האבחון נעשה רק לאחר גיל שנה ואף מעבר.
כל תינוק עם היסטוריה של קשים במהלך ההריון והלידה , כמו כן ילדים המציגים עיכובים התפתחותיים מוטורים –עם קשים ברכישת אבני דרך מוטוריות ומתח שרירים לא תקין צריכים לעבור הערכות רפואיות והתפתחותיות ולהמשיך מעקב על מנת לאפיין ולזהות קשים התפתחותיים היכולים לרמוז על שיתוק מוחין.
כלי האבחנה כוללים בין השאר - בדקה גופנית, בדקות הדמיה- אולטרא-סאונד של המח ובדקת MRI מח, בדקות מעבדה הכוללת גם ברור מטבולי וגנטי.
מעקב
הפגיעה במערכת העצבים היא סטטית כלומר אינה מתגברת עם השנים . אולם כתוצאה מאותו נזק הראשוני אותם ילדים מפתחים לקויות מתקדמות מערכת השריר והשלד. מה שגורם לקיצור השרירים ( קונטרקטורות) והפרעות במבנה הגרמי ( בגו ובגפיים).
בשל מורכבות ההפרעה הטיפול באותם ילדים דורש התייחסות רב תחומית.
עיקר הטפול באותם ילדים נעשה על ידי צוות שיקומי המטפל בילד כבר בגיל הינקות במסגרות השונות . הטיפולים כוללים פזיותרפיה , רפוי בעסוק, ריפוי בדיבור דאטנית ועוד. חלק מאותם ילדים זקוקים לעזרים לצורך ניידות ושמירה על מנחים תקינים כגון סדים .
בנוסף אותם ילדים צריכים להיות במעקב רפואי צמוד של רופא נוירולוג, אורתופד ובחלק מהמקרים רופאים נוספים כגון גסטרואנטרולוג, רופא ריאות ועוד.
שירות במרכז רפואי העמק
בבית החולים העמק נפתחה מרפאה רב תחומית לטפול בילדים עם שתוק מוחין. המרפאה בראשותו של נוירולוג ילדים דר עידן סגל וכוללת צוות רחב - אורתופד ילדים , פזיותרפסטית התפתחותית, מרפאה בעיסוק שיקומית, דיאטנית התפתחותית.
מטרת המרפאה לבצע הערכה ותכנון התערבות טיפולית מתאימה באותם ילדים, בהיבט השיקומי והתרופתי.
כחלק מהשירות ניתנים גם הזרקות בוטוליניום טוקסין. הזרקות אלו מבוצעות דרך סדציה ( לרוב גז צחוק) . ההזרקה מונחה על ידי מכשיר אולטראסאונד מה שמאפשר דיוק מירבי של התהליך.
במקרי הצורך יופנו אותם ילדים להתערבות אורתופדית.
כמו כן המרפאה עומדת בקשר עם מרפאות ספסטיות נוספות בארץ ותוכל להפנות מטופלים מתאימים להתערבויות כגון השתלת משאבת בקלופן או ניתוח SDR.
על מנת לקבוע תור למרפאה נוירולוגיה ילדים יש להתקשר בימי א-ה בשעות 8:00-14:00 לטלפון 04-6494123
על המשפחה למלא ולשלוח שאלון מפורט ודוחות עדכניים ממסגרת החינוכית והמטפלים של הילד טרם הגעתם למרפאה. ( פקס 046494190 , 04-6163413)