אגף כירורגיה

הנחיות תזונתיות לאחר ניתוח לירידה במשקל

הניתוח שעברת מהווה כלי עזר לירידה משמעותית במשקל ולשיפור מצבך הבריאותי. התקדמות הדרגתית לפי הדיאטה הרב שלבית ובהתאם להנחיות תסייע למנוע תופעות לוואי וסיבוכים לא רצויים.

אימוץ הרגלי אכילה נבונים ושילוב פעילות גופנית יתרמו לירידת המשקל, ולשמירת הישגי הירידה במשקל לאורך שנים. מומלץ להצטייד באורח רוח וסבלנות, לגייס תמיכה מתאימה, להיות במעקב תזונתי ורפואי כנדרש, "להקשיב לגוף" - ובמיוחד לבטן...

כללים לאכילה מומלצת לאחר ניתוח בריאטרי:

  • תכנון וסידור ארוחות קטנות בתדירות גבוהה במהלך היום (4-6 ארוחות ליום בהתאם לשלב).
  • הפרדת אוכל משתייה, רצוי לשתות 15 דקות לפני הארוחה ו/או חצי שעה לאחריה.
  • הימנעות משתייה מוגזת, שתייה מתוקה, שתיית אלכוהול. שתייה בלגימות, ללא קשית.
  • אכילה איטית ולעיסה טובה של המזון.
  • הפסקת אכילה עם הרגשת תחושת מלאות. משך הארוחה כ-20 דקות.
  • הקפדה על אכילת חלבונים מספקת – לפחות 60 גרם חלבון ביום.
  • הקפדה על אכילה מאוזנת – מזון עשיר בחלבון, ירקות, פירות, קטניות ודגנים.
  • יש להימנע ממזונות נוזליים ומזונות פריכים עם צפיפות קלורית גבוהה - מילקשייק, גלידות שמנת, פיצוחים, עוגות ועוגיות.
  • הימנעות ממזונות בעלי סיכון ליצירת חסימות (מכילים פיטובזוארים): אפרסמון וציפת פירות הדר.
  • נטילת תוספי תזונה מותאמים לכל החיים.
  • הימנעות מעישון.
  • מומלץ להימנע מביצוע צום מלא במהלך 12-18 חודשים הראשונים לאחר הניתוח הבריאטרי.

הדיאטה הרב שלבית

 

מספר ימים

שתייה ומזונות שניתן לשלב לאחר הניתוח

הערות

נוזלים צלולים

ימים 1-2

מתחילת השתייה

 

מים, מים עם תרכיז, תה, מרק צח, מיץ צלול (מומלץ למהול במים, עד 3 כוסות מיץ ביום), מיצי דיאט צלולים, ג'לי

  • התחלת שתייה היא לפי הנחיות רופא.

  • יש לשתות לאט בלגימות קטנות, עד חצי כוס כל פעם, שתייה בטמפרטורת החדר

  • להימנע  מלשכב אחרי השתייה

  • להימנע משתייה מוגזת ומשתייה עם קש

  • חשוב להקפיד על שתייה מספקת של כ-8 כוסות ליום על מנת למנוע התייבשות.

נוזלים מלאים

ימים 3-7

 

להוסיף: מוצרי חלב פרה/ עזים/ כבשים/ סויה - ניגרים ללא חתיכות פרי.
כגון: חלב, גיל, יוגורט, ריוויון..

 

 

 

  • לחלק את המזון ואת השתייה על פני היום

  • חשוב לאכול כל 3 שעות. גם אם לא מרגישים צמא/רעב.

  • להקפיד על שתייה בין הארוחות בכמויות קטנות בכל פעם עד הגעה ל8-10 כוסות. 

  • כמות ממוצעת לארוחה = כחצי כוס / כחצי גביע.

  • מומלץ להשתמש בכפיות ולא בכפות.

  • יש להפריד בין שתייה לאכילה – לשתות רבע שעה לפני האוכל או חצי שעה לאחריו.

  • יש להתחיל בנטילת תוספי תזונה

כלכלה דייסתית- טחונה

 

החל מהיום
ה- 8 למשך שבוע-שבועיים

כל המזון במרקם של מחית/ דייסה

חלבונים: גבינות רכות עד 5% שומן (גבינה לבנה, קוטג', ריקוטה), עוף / הודו / בקר/ דג טחון בבלנדר, ניתן עם מרק ירקות טחון. מוס טונה.

ירקות ופירות: רסק עגבניה, פרי טחון ללא קליפה (כגון: בננה, רסק תפוחים, רסק אגס) גזר/ דלעת/ קישוא מבושלים וטחונים.

פחמימות: דייסת סולת או קורנפלור על חלב, פירה מתפוחי אדמה.

שומנים: כף אבוקדו / טחינה / ממרח חומוס.

  • יש להפריד בין שתייה לאכילה – לשתות רבע שעה לפני האוכל או חצי שעה לאחריו.

  • יש להקפיד על שתייה מספקת (8-10 כוסות נוזלים ביום).

  • כמות ממוצעת לארוחה = מספר כפיות עד חצי כוס.

  • חשוב להכליל  מנת חלבון בכל ארוחה.

  • רצוי לאכול כ- 6 ארוחות קטנות ביום

  • מומלץ להשתמש בצלחות קטנות

  • יש לעצור אחרי כמה כפיות לראות איך מרגישים ובהתאם להמשיך לאכול.

כלכלה רכה

למשך השבועיים הבאים

להוסיף:

חלבונים: ביצה מקושקשת או ביצה קשה מגורדת בפומפייה, טונה, סרדין, דגים, עוף/ הודו/ בשר מבושל רך, קציצות, טופו.

ירקות ופירות: ירקות מבושלים, פירות רכים ומקולפים (ללא תוספת סוכר).

פחמימות: פחמימה במרקם יבש כגון קרקר, פתית. תפוח אדמה מבושל.

  • הנחיות שתיה כמו בשלבים הקודמים.

  • מומלץ להתחיל במנת החלבון

  • ניתן להפסיק לטחון את המזון

  • יש לבחור בשרים רכים, מומלץ להוסיף רוטב למנת בשר/ דג.

  • מומלץ להוסיף מזון אחד בכל ארוחה

  • יש ללעוס היטב את המזון לפני בליעתו.

  • מזון שגרם להקאה או לתחושה לא טובה כדאי להימנע ממנו ל-3 ימים, ולנסות שוב.

התקדמות לכלכלה רגילה

חודש / חודש וחצי מתחילת השתייה

יש להתקדם לפי סבילות אישית.
ניתן להוסיף באופן הדרגתי: ירקות טריים, פירות, קטניות מבושלות, דגנים, לחם.

  • הנחיות שתיה כמו בשלבים הקודמים.

  • יש להמשיך להקפיד על חלבון בכל ארוחה.

  • יש לאכול לאט וללעוס היטב את המזון.

  • לחם – רצוי להתחיל מצנים ולאחר מכן להתקדם ללחם רגיל.

  • יש להקפיד על ארוחות מסודרות, להימנע מדילוג על ארוחות. 3 ארוחות עיקריות וביניהן ניתן לשלב 1-2 ארוחות ביניים.

  • ארוחות ימשכו זמן המאפשר לעיסה טובה ושובע לשלוש שעות לפחות.

  • יש להקפיד על נטילת ויטמינים ומינרלים לפי ההנחיות.

  • יש להימנע לתמיד מאכילת אפרסמון וציפת פרי הדר (החלק הלבן).

 

תפריט לדוגמה - שלב כלכלה דייסתית

 

שעה

מזון

07:00

1/2 גביע יוגורט ביו 3%

שתייה בין ארוחות

כוס חלב/ חלב סויה/ כוס מים

10:00

50 גרם קוטג' 5% (2-3 כפות)

שתייה בין ארוחות

כוס מים / מרק צח

13:00

1/2 כוס / מרק בשרי טחון

שתייה בין ארוחות

כוס מים / מרק צח

16:00

1/2 כוס רסק תפוחים

שתייה בין ארוחות

כוס מים / מרק צח/ כוס שתיה חלבית

19:00

1/2 ביצה טחונה עם כף גבינת ריקוטה 5%

שתייה בין ארוחות

כוס מים / מרק צח

22:00

50 גר' קוטג' 5% (2-3 כפות)

שתייה בין ארוחות

כוס מים / מרק צח

 

תפריט לדוגמה - שלב כלכלה רכה

 

שעה

מזון

07:00

ביצה  או מקושקשת+ כף גבינת ריקוטה 5%

שתייה בין ארוחות

כוס חלב/ חלב סויה/ כוס מים

10:00

3 כפות קוטג' 5%

שתייה בין ארוחות

כוס מים

13:00

קציצה או 50 גרם עוף / הודו + כף ירק מבושל

שתייה בין ארוחות

כוס מים

16:00

1/2 בננה

שתייה בין ארוחות

כוס מים

19:00

1/2 קופסת טונה + כף טחינה/ גבינה, ירק רך

שתייה בין ארוחות

כוס מים

22:00

3/4-1 גביע יוגורט ביו 3%

שתייה בין ארוחות

1-2 כוסות מים

 

סימפטומים נפוצים לאחר ניתוח ודרכי התמודדת:

במהלך ההסתגלות לאכילה לאחר ניתוח, מטופלים רבים נתקלים בסימפטומים שונים, מרביתם קשורים במערכת העיכול.
אם הינך סובל מעצירות, גזים, שלשולים, קשיי בליעה מומלץ לשתף בכך את צוות המרפאה – רופא, אחות ודיאטנית. אם הינך סובל מהקאות, מומלץ להגיע בהקדם למרפאה על מנת להיוועץ בצוות המרפאה, רופא ודיאטנית.

תסמונת ההצפה

עלולה להתרחש לאחר ניתוחים לירידה במשקל בחלק מהמטופלים. קשורה בדרך כלל לעיכול של סוכרים פשוטים, אך לעתים גם לאחר צריכת מוצרי חלב ומזון מטוגן. התסמונת מתרחשת לאחר שמזונות אלה עוברים באופן מהיר מהכיס הקטן של הקיבה אל המעי הדק.
סימפטומים מוקדמים כ-30-60 דקות לאחר הארוחה. קצב לב מוגבר, הסמקה, סחרחורת, שלשול. סימפ' מאוחרים שעה עד 3 שעות לאחר האוכל. צניחת סוכר, הזעה, רעד, ירידה בריכוז, רעב, בלבול ועילפון.

טיפול תזונתי:

הקפדה על הנחיות התזונה לאחר הניתוח. הימנעות מצריכת סוכרים פשוטים ופחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה, הימנעות מצריכת שתיה מתוקה, הפרדת שתייה מאוכל ב-30 דקות לפחות ולשלב בארוחות חלבונים, סיבים ופחמימות מורכבות. אם חשים ירידת סוכר, ניתן לשתות חצי כוס מיץ.

הנחיות לתוספי תזונה לאחר ניתוחים בריאטריים:

לאחר ניתוח לירידה במשקל יש לקחת תוספי תזונה לכל החיים.
שינויים בעיכול ובספיגת המזון, אכילה מועטה, הרגלי אכילה לקויים וחוסר סבילות למזון מעלים את הסיכון לחסרים תזונתיים.
בתחילה בשל שינויים בטיב הספיגה, נדרשת צריכה של תוספים ללעיסה או מציצה מיום השחרור מאשפוז ולמשך 3-6 חודשים, לאחר מכן ניתן לצרוך תוספי תזונה לבליעה.

שם התוסף​​הנחיות

מולטי ויטמין

לכל החיים. ב- 3 חודשים ראשונים לאחר הניתוח יש לקחת מולטיויטמין למציצה או ללעיסה או נוזלי.
כאשר נוטלים טבליות מציצה לילדים יש לקחת 4 טבליות ביום.
לאחר 3-6 חודשים יש לעבור למולטי ויטמין למבוגרים, 2 טבליות ביום.

סידן ציטראט

יש להגיע לצריכה תזונתית של 1,200 מ"ג סידן, מתוכם לפחות 600 מ"ג מתוסף סידן ציטראט הכולל ויטמין D.

ויטמין D

 יש לקחת טיפות ויטמיןD   במינון של 3,000 יחידות בין-לאומיות עד להגעה לתוצאות תקינות בבדיקות הדם. ניתן לקחת 8 טיפות של תמיסת 400 יחב"ל.

ברזל

45-60 מ"ג (ממולטי ויטמין +תוספות). מכיוון שחשוב להתאים את מינון התוסף לכמות הברזל במולטי ויטמין וגם לרמת הברזל בבדיקות הדם, מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה או הדיאטנית לגבי מינון מדויק של תוסף.

ויטמין B12

בניתוחי מעקף יש לקחת טבליה תת-לשונית של ויטמין 12B, במינון 1,000 מק"ג, אחת לשבוע.

ויטמינים מסיסי שומן

בניתוחי מעקף יש להתאים אישית ויטמינים מסיסי שומן (A,E,K) לצריכה התזונתית, למולטי ויטמין ולתת הספיגה. מומלץ להתייעץ עם הדיאטנית.

קומפלקס ויטמין B -50

במידה וישנן הקאות מומלץ קומפלקס ויטמין B-50 – יש לקחת טבליה אחת ביום של קומפלקס המכיל ויטמינים מקבוצה B כולל חומצה פולית.

מעקב אחר בדיקות דם:

כל שלושה חודשים, לפני מעקב במרפאה:

  • ספירת דם מלאה (CBC).
  • בדיקת כימיה מלאה: אלבומין, Total protein ,אלקטרוליטים, סידן, תפקודי כליות, תפקודי כבד, בילירובין, כולסטרול, חומצה אורית, פרופיל סוכרים וליפידים.
  • מדדי אנמיה: ברזל, פריטין, טרנספרין, חומצה פולית.

כל חצי שנה:

  • ויטמין B12, ויטמין B1 לפי הנחיות.
  • ויטמין D, PTH, ALK PHOS.

לאחר ניתוחי מעקף תריסריון ומעקף בהשקה אחת "מיני מעקף" מומלץ לבדוק ויטמינים מסיסי שומן, ויטמין A, ויטמין E, ויטמין K.

על פי ההמלצות מומלץ לבדוק צפיפות עצם (DEXA) לפני הניתוח ושנתיים לאחריו או פעם בשנה עד להגעה למצב יציב.

פירדמית המזון.png