אגף כירורגיה

הנחיות תזונתיות כהכנה לניתוח קיצור קיבה

מטרת הניתוח היא ירידה במשקל ושמירה על משקל תקין לאורך שנים. על מנת להפיק את התועלת המרבית מהניתוח חשוב להתחיל בשינויים עוד לפני הניתוח. המטרה העיקרית היא לשלב הרגלי אכילה בריאים עם פעילות גופנית בחיי היום יום לשמירה על משקל רצוי ובריאות כללית.

שאלון לאיתור התנהגויות אכילה לא רצויות:

  1. האם אני נוהג לנשנש אוכל במשך היום, ללא ארוחות מסודרות?
  2. האם בד"כ אני אוכל בעמידה, תוך כדי עבודה, תוך כדי צפייה בטלוויזיה או טלפון?
  3. האם אני אוכל בלילה בשעות מאוחרות או לאחר שהלכתי לישון?
  4. האם אני בדרך כלל לא אוכל כל היום ואז אוכל בבת אחת בכמות גדולה?
  5. האם אני מרגיש חוסר שליטה בכמויות שאותן אני אוכל?
  6. האם אני נוהג לאכול ממתקים או חטיפים מלוחים מדי יום?
  7. האם אני שותה שתיה מתוקה, מוגזת או משקאות 'אנרגיה'?
  8. האם אני נמנע מאכילת ירקות ופירות?
  9. האם אני מבצע פעילות גופנית פחות מפעמיים בשבוע?
  10. האם אני נוהג לאכול הרבה אוכל מוכן, ג'אנק פוד, שווארמה, פיצה וכד'?

אם ענית ב"כן" לשתיים או יותר מהשאלות הנ"ל, מומלץ להתחיל מעקב תזונתי בקהילה, אצל דיאטנית קופ"ח או במסגרת קבוצת תמיכה.

השינויים שתבצע לפני הניתוח קריטיים להצלחת הניתוח ולהשגת מטרות הניתוח עבורך.

ניתוח בריאטרי תורם לירידה ממוצעת ב-50%-70% מעודף המשקל, בעיקר בשנה הראשונה לאחר הניתוח. הניתוח עצמו הוא כלי עזר לירידה במשקל, ואינו עובד במטה קסם, ללא שינוי באורח החיים של המנותח עצמו. היקף הירידה במשקל, והיכולת לשמור על משקל תקין לאורך זמן תלויים אך ורק במנותח.

התקופה הראשונית לאחר הניתוח היא מאתגרת מבחינה פיזית ורגשית, ומציבה קשיים רבים, גם כאשר הניתוח עובר בהצלחה. לכן ככל שהעבודה על שינוי הרגלים ועל שינוי בתפיסת העולם יבוצעו לפני הניתוח, כך יהיו ברשותך כלים רבים יותר להתמודד עם הקשיים, ולהתגבר עליהם.

דיאטה טרום ניתוחית – הנחיות ותפריט

יש לרדת במשקל 5% ממשקל התחלתי לפני הניתוח.
3 שבועות לפני הניתוח חשוב להתחיל לאכול לפי תפריט דל פחמימות על מנת להקטין את נפח הכבד.

  • יש להימנע מפחמימות (עד 2 מנות לחם ביום): לחמניות, פיתות, מאפים, מתוקים ומלוחים (בורקסים, עוגות ועוגיות), אורז, תירס, פסטה, אטריות, תפו"א, דגני בוקר, קרקרים, גריסים, קוואקר, קוסקוס וכל שאר דגנים וממתקים.
  • להימנע מכל סוגי הקטניות: עדשים, שעועית, פול, תורמוס, חומוס, אפונה.
  • יש להימנע מפירות, מיצי פרי כולל מיצים טבעיים.
  • להימנע משתיה מתוקה וממתקים: שתיה מוגזת, משקאות קלים, משקאות 'אנרגיה', חטיפי אנרגיה, חטיפי שוקולד, חטיפים מלוחים, סוכריות, עוגיות, עוגות, גלידות, שייקים, אייס קפה, סוכר.
  • להקפיד לשתות 10 כוסות ביום - מים/ תה/ מרק צח/ שתיה דייאט.
  • להימנע משתיית אלכוהול.
  • מומלץ להתחיל בנטילת מולטי ויטמין 1 ליום עם התחלת הדיאטה הטרום ניתוחית.
  • אם הנך סובל מסוכרת, אנא הקפד לנטר רמות סוכר על מנת להימנע ממצבי היפוגליקמיה. 

תפריט לדוגמא – דיאטה דלת פחמימות טרום ניתוח בריאטרי:

ארוחת בוקר:

פרוסת לחם מחיטה מלאה או 2 פרוסות לחם קל מחיטה מלאה
100 גר' גבינה 5% (לבנה, ריקוטה, צפתית, קוטג') או 2 פרוסות גבנ"צ 9%
ירקות

ארוחת ביניים:

גביע יוגורט לבן ללא תוספות +7 שקדים או 5 אגוזי מלך

ארוחת צהריים:

150 גר' מנה בשרית: עוף/הודו/בקר או דג או טופו
ספל ירקות מבושלים (ללא אפונה, תירס, סלק, בטטה ותפוח אדמה)

ארוחת ביניים:

גביע יוגורט לבן ללא תוספות + 7 שקדים/ 5 אגוזי מלך

ארוחת ערב:

קופסה טונה או סרדינים וביצה
10 זיתים/ כף טחינה/ 2 כפות אבוקדו
סלט ירקות

ארוחת לילה:

7 שקדים או 5 אגוזי מלך

שתייה:

להקפיד על 10 כוסות שתייה ביום לפחות. עד 1 כוס חלב במשך היום.

המשך המעקב במרפאה הבריאטרית הוא הכרחי להצלחה, ולכן אנחנו רוצים לפגוש אותך אחרי הניתוח במועדים שייקבעו לך.
בהצלחה!