היחידה מאבחנת ומטפלת בתינוקות, ילדים/ות ונערים/ות הסובלים/ות ממחלות דם שונות. ביחידה מבוצעים כ- 2000 ביקורים ומעל ל 1000 טיפולי יום בשנה. ביחידה מטופלים כ- 200 ילדים/ות עם מחלות דם כרוניות בגילאי מספר חודשים עד מעל גיל 18.
תחומי ההתמחות העקריים של היחידה הם אבחון וטיפול בהמוגלובינהופטיות. בנוסף, ביחידה מטופלים חולים עם הפרעות שונות כולל הפרעות קרישה, קרישיות יתר, פגמים מולדים של כל מרכיבי מערכת הדם ועוד.
ביחידה מבוצעים מספר מחקרים קליניים הכוללים אבחון, בירור ומתן טיפולים חדשניים לשיפור הבנת המחלות, שיפור אורח החיים ואיכות חייהם של המטופלים. כמו כן, היחידה אחראית על תוכנית סקר ומניעת המוגלובינהופטיות.
מבנה היחידה
היחידה מחולקת למרפאה שממוקמת בבניין מרפאות חוץ ואשפוז יום המטולוגי במתחם
מחלקות הילדים. ביחידה פועלים צוות רב תחומי: שלושה רופאים מומחים בתחום, אחות אחראית ועובדת סוציאלית.
שטחי פעילות
- יעוץ וברור ילדים/ות ונערים/ות עם אנמיה.
- אבחון ויעוץ לגבי ילדים/ות ונערים/ות החשודים כנשאים להמוגלובינופטיות: תלסמיה על כל סוגיה (בתא, אלפא וסוגים נדירים), אנמיה חרמשית (Sickle Cell Anemia).
- יעוץ, טיפול ומעקב שוטף בחולים עם אנמיות כרוניות: ספרוציטוזיס, אנמיה אפלסטית, אנמיה המוליטית אוטואימונית, תלסמיה, אנמיה חרמשית (Sickle Cell Anemia) ואנמיות אחרות.
- אבחון, ייעוץ, ברור ומעקב שוטף בילדים/ות ונערים/ות הסובלים מהפרעות במערכת הקרישה: המופיליה, טרומבאסטניה, טרומבוציטופניות (ITP) ובירור ראשוני של הפרעה בתפקודי קרישה מסיבה לא ברורה, כולל ייעוץ במצבים לא ברורים לפני ניתוחים.
- בירור, ייעוץ, מעקב וטיפול בילדים/ות ונערים/ות עם עדות או נטייה לקרישיות יתר (Thrombophilia) ראשונית או נרכשת ו/או עם אירועים טרומבוטיים.
- ברור ויעוץ לגבי ילדים/ות ונערים/ות עם הפרעה בספירה הלבנה: נויטרופניה, אוזינופיליה חריגה וכו'.
- יעוץ המטולוגי- גנטי לזוגות נשאיות גנים להמוגלובינים פתולוגים או מחלות המטולוגיות תורשתיות אחרות (בתאום
עם היחידה לגנטיקה).
פעילות מחקרית
במסגרת היחידה מבוצעים פרויקטים מחקריים, חלקם משותפים עם יחידות נוספות של המרכז הרפואי העמק וחלקם עם גורמים מחוץ לבית החולים, בארץ ובעולם.
עשרות מחקרים מוצגים בכנסים ארציים ובין לאומיים וזוכים לפרסום בעיתונות הרפואית הארצית והעולמית כאחד. ביחידה מבוצעים מחקרים קליניים בניהולו של פרופ' אריאל קורן בתחום מתן טיפולים חדשניים במחלות דם נדירות, ובתחום מחלת התלסמיה ואנמיה חרמשית.
לרשות היחידה מעבדה למחקר קליני ובסיסי העוסקת בגילוי מנגנונים הקשורים למחלות דם לא ממאירות ובדיקת השפעת טיפולים חדשים לאותם מחלות, בעיקר בתחום ההמוגלובינהופטיות ומחלות נוספות של כדוריות דם אדומות.
במעבדה עובד בעל תואר PhD וסטודנטית לPhD מהפקולטה לרפואה ע"ש רות וברוך רפפורט, הטכניון, מכון טכנולוגי לישראל, חיפה, ושתי מתאמות מחקר.
פעילות אקדמית
היחידה עוסקת בהוראה במספר תחומים: הוראת מתמחים/ות ברפואת ילדים, הוראת סטודנטים של הפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט שבטכניון, הוראת תלמידים/ות של ביה"ס לסיעוד של מכללת עמק יזרעאל ושל אוניברסיטת חיפה והוראה של סטודנטיות לעבודה סוציאלית. בנוסף, היחידה מוכרת לרוטציה במסגרת התמחות בהמטואונקולוגיה ילדים ולרוטציה בהתמחויות אחרות מטעם המועצה המדעית.