מרכז הסרטן בית שולמית - המערך לאונקולוגיה והמטולוגיה

trueבתי חולים > מרכז רפואי העמק > מרכז רפואי העמק > מחלקות ומרפאות > מכונים > מרכז הסרטן בית שולמית - המערך לאונקולוגיה והמטולוגיה > נשירת שיער

נשירת שיער

הטיפול הכימי הוא טיפול תרופתי שמטרתו להרוס את התאים הסרטניים, אך בה בעת הוא עלול לפגוע גם בתאים הבריאים בגוף, לרבות בתאים של זקיקי השיער, ולגרום לנשירת שיער עם זאת תאים בריאים, בניגוד לתאים סרטניים, מחלימים במהירות, לכן אם נשר השיער בעקבות הטיפול הכימי, הוא יצמח מחדש לאחר סיום הטיפולים.

לא כל טיפול כימי גורם לנשירת שיער לעיתים הנשירה מעטה, ובקושי מבחינים בה. עם זאת חלק מהחולים סובלים מהתקרחות זמנית, חלקית או מלאה . תרופות מסוימות שבהן משתמשים במסגרת הטיפול הכימי גורמות לנשירת שיער גם מאזורים אחרים בגוף, כגון גבות, ריסים, בית שחי, רגליים והאזור האינטימי (שיער הערווה). כמות השיער הנושר, אם ינשור, תלויה בתרופה או בשילוב התרופות המשמשות לטיפול, במינון התרופה ובאופן שבו מגיב גופו של המטופל לתרופה.
בדרך כלל הנשירה מתחילה כמה שבועות לאחר תחילת הטיפול הכימי, אך לעיתים היא עלולה להתחיל ימים אחדים לאחר תחילת הטיפול הנשירה ניכרת לאחר סירוק, הברשה או שטיפה של השיער או לאחר שנת הלילה, אז אפשר להבחין בשערות שנשרו על הכרית.
אצל חולים מסוימים השיער מידלדל, נעשה יבש ונשבר בקלות, אך אינו נושר, ואילו אצל חולים אחרים השיער ממשיך לנשור במשך שבועות אחדים עד להתקרחות מלאה לעיתים השיער נושר במהירות, בתוך יום או יומיים, והנשירה עלולה לגרום לבהלה כמו כן לעיתים ייתכנו כאב או רגישות בקרקפת בזמן נשירת השיער.
השיער עשוי לצמוח שוב עוד בטרם הסתיים הטיפול הכימי. בתחילה יהיה השיער המתחדש דק מאוד, ובדרך כלל הוא צפוי להתמלא בתוך שלושה עד שישה חודשים ייתכן שהשיער החדש יהיה שונה מעט לעומת השיער בעבר, הוא ייעשה מקורזל או דק יותר, וייתכן שגם צבעו יהיה שונה מעט. לעיתים נדירות מאוד ייתכן שהוא לא יצמח שוב בעקבות טיפול כימי במינון גבוה.

תרופות הגורמות לנשירת שיער בעת טיפול כימו

נשירת שיער רבה או מוחלטת:
Cyclophosphamide
Daunorubicin
Doxorubicin
Etoposide
Ifosfamide
Paclitaxel
Docetaxel
נשירת שיער מתונה:
Mitomycin, Cisplatin    
Mitoxantrone, Dactinomicin
Topotecan, 5-Fluorouracil
Vinblastine, Idarubicin
Vincristine, Mechlorethamine
Vindesine, Methotrexate
Vinorelbin, Mithramycin
גורמות לדילול שיער קל בלבד או שאינן גורמות לנשירה:
L-Asparaginase, Bleomycin
Lomustine, Busulfan
Melphalan, Carboplatine
Mercaptopurine, Carmustine
Procabazine, Chlorambucil
Suramin, Cytosine arabinoside
Thiogoanine, Dacarbazine
Thiotepa, Gemcitabine
Irinotecan
בטיפול בקרינה משתמשים בקרני אנרגיה בעוצמה גבוהה. הקרניים הורסות את התאים הסרטניים תוך גרימת נזק מזערי, ככל האפשר, לתאים הבריאים סביבם. טיפול בקרינה, בניגוד לטיפול הכימי, גורם לנשירת שיער רק באזור המוקרן. לכן אם הטיפול בקרינה הוא באזור הראש, קרוב לוודאי שתנשור כמות שיער מסוימת מהקרקפת באזור שטופל בקרינה. אם הטיפול בקרינה נעשה במסגרת טיפול בסרטן השד, הכולל את אזור בית השחי, סביר להניח שינשור השיער באזור הזה.
טיפולים אחרים במחלת הסרטן, כגון טיפול הורמונלי או טיפול מכוונן (ממוקד מטרה, ביולוגי) עלולים להשפיע אף הם על השיער ולגרום לו להיות דק יותר, יבש או שביר. לפני קבלת הטיפול ישוחח איתך הצוות הרפואי או הסיעודי על תופעות הלוואי הצפויות להתרחש בעקבות הטיפול ועל ההשפעה שלו על השיער.
כל חולה מתמודד אחרת בעקבות אובדן השיער. חולים מסוימים יסתגלו למצב, ואילו אחרים עלולים לחוות משבר בתקופה הזאת. כדאי לדעת שיש דרכים מגוונות להתמודד עם נשירת השיער, כגון חבישת פאה, כובעים, צעיפים או מטפחות.
כדאי להתייעץ עם העובדת הסוציאלית לגבי מקומות לרכישת פאה וקבלת החזר מקופת החולים.

יש כמה דרכים להתמודד עם נשירת שיער אומנם הן לא יגרמו לתופעה להיעלם, אך הן עשויות לסייע לך בתקופה הזאת. בראש ובראשונה כדאי להתכונן לנשירת השיער. עם קבלת תוכנית הטיפול במחלת הסרטן מומלץ לפנות לצוות הרפואי או הסיעודי המטפל בך ולשאול אם הטיפול ישפיע על השיער ואם הוא צפוי לגרום לנשירה. אם התשובה חיובית, כדאי להתכונן מראש ולהסתפר תספורת קצרה יותר לפני תחילת הטיפול. תספורת קצרה יותר עשויה להפחית את כמות השיער שינשור.
אם השיער ארוך, ייתכן שיהיה לך קל יותר לספר אותו בשלבים ולהסתגל לאורכו החדש בהדרגה.
חולים מסוימים מעדיפים לגלח את הראש לגמרי לפני תחילת הטיפולים ולא לחכות שהשיער ינשור עם הזמן. חולים אחרים אינם מעוניינים לקצץ את השיער, אלא מעדיפים להשתמש בכיסויי ראש שונים.

קסדת קירור קרקפת PAXMAN

שיטת טיפול חדשנית יכולה לצמצם עד כדי למנוע את נשירת השיער כתופעת לוואי של הטיפולים.  
בתוך הכובע יש ג׳ל קירור שמקרר את הקרקפת ומכווץ את כלי הדם ובכך מצמצם את החומרים הכימיים שחודרים לזקיקי השיער וגורמים לנשירה.
במהלך השימוש במערכת קירור הקרקפת עלול להיות תחושת אי נוחות וכאב ראש כתוצאה מהחשיפה לקור.  ניתן לבקש משכך כאבים לפני החיבור ולשים סרט לשיער על המצח על מנת למנוע מגע ישיר עם העור. 

8.jpg

ההחלטה על החיבור למערכת הינה החלטה רפואית בהתאם לסוג הטיפול.

מומלץ להביא: 

  • שפריצר מים
  • מגבת
  • מרכך שיער
  • מסרק 
  • סרט לשיער

הוראות ליום הטיפול: 

  • להניח מגבת על הכתפיים מתחת לשיער
  • להרטיב קלות את השיער בעזרת שפריצר מים פושרים
  • למרוח מרכך בכמות נדיבה על השיער הרטוב 
  • לסרק את השיער כך שקו השיער הקדמי יהיה חשוף והשיער יהיה מחולק שווה על פני הקרקרפת 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

לתרומה

הדפסה

לשלוח לחבר