מהם גידולים במוח וכיצד הם נוצרים?
גידולים מסוגים שונים יכולים לצמוח במקומות שונים במוח. לא כולם מסכני חיים, וחלקם אף לא יתגלו לעולם לאורך החיים, בעוד שאחרים עלולים להפריע מאוד לתפקוד התקין של גופנו ואף להוות סכנת חיים ישירה. חלק מגידולי המוח הם שפירים, והטיפול בהם כולל בעיקר מעקב כדי לוודא שאינם צומחים בקצב מואץ. אחרים הם גידולים שפירים המפריעים לתפקוד או גידולים ממאירים (סרטניים), ואלו מחייבים טיפול באמצעים שונים, כירורגיים, תרופתיים, טיפול קרינתי ועוד. את גידולי המוח נהוג לחלק לגידולים ראשוניים ומשניים. הגידולים הראשוניים הם אלה שמקורם בתאי המוח, ואינם קשורים למחלת סרטן שהתפתחה במקום אחר בגוף. גידולים משניים, לעומת זאת, מתפתחים כתוצאה מגרורות הנשלחות מגידול שהתפתח באיבר אחר. בכתבה זו נתמקד בסוג הראשון – כלומר, בגידולי המוח הראשוניים שמקורם במוח עצמו.
אילו סוגי גידולים ראשוניים קיימים במוח?
במוח יכולים להתפתח גידולים מסוגים שונים ובמקומות שונים, חלקם ממאירים וחלקם שפירים.
• היפופיזה (בלוטת יותרת המוח): בלוטה שממוקמת מתחת למוח ומפרישה הורמונים לגוף. בתוך הבלוטה יכולים להתפתח בעיקר גידולים שפירים.
• שוואנומה: גידול שפיר, שהמיקום השכיח ביותר שלו הוא בעצב השמיעה ולכן יכול לפגוע בשמיעה (אקוסטיק שוואנומה).
• מנגיומה: גידול שמקורו במעטפת המוח, הוא לרוב שפיר וניתן לכריתה בניתוח. לעיתים יש צורך בטיפול קרינתי משלים.
• גליומה/גליובסטומה: גידול ממאיר שמקורו בתאי המוח. ישנן ארבע דרגות של גליומה, שהממאירה בהן היא גליובלסטומה מולטיפורמה (GBM). גליומות מדרגה 1 או 2 מתנהגות בצורה הרבה פחות אגרסיבית.
מה זה מנינגיומה?
כ-30% מגידולי המוח הראשוניים הם מנינגיומות. מנינגיומה (Meningioma) היא הגידול הנפוץ ביותר מבין גידולי המוח הראשוניים. גידול זה מופיע לרוב בקרב בני 60 ומעלה ובשכיחות גבוהה יותר בקרב נשים. לרוב מדובר בגידולים שפירים, היכולים להתפתח במקומות שונים סביב המוח, כלומר אינם ממאירים – אך הם עלולים לסכן חיים ולפגוע בתפקוד אם הם גורמים ללחץ על אזורים חיוניים במוח או בחוט השדרה. אחוז קטן מגידולים אלו מתנהג בצורה אגרסיבית יותר.
מהו סרטן מוח GBM?
GBMהוא קיצור של גליובלסטומה מולטיפורמה (Glioblastoma multiforme), גידול מוח ראשוני ברמת ממאירות גבוהה. זהו הסוג הנפוץ ביותר של גידולי המוח הממאירים הראשוניים. GBM נמנה על קבוצת גידולים הנקראים גליומות (סרטן מסוג (Glioma.
סרטן מוח GBM הוא הסוג השכיח ביותר בין גידולי המוח הממאירים, וגם האגרסיבי ביותר מביניהם. השכיחות באוכלוסיה היא נמוכה, אך שכיחותו עולה עם הגיל והוא נפוץ יותר בגברים בני 50 ומעלה.
מהן גליומות?
גליומות הן גידולי מוח המתפתחים מתוך תאי הגלייה (Glia) – התאים התומכים בתאי העצב במוח. גידולים אלה מהווים כ-30% מכלל הגידולים במוח. חלק מהגליומות מתגלות בדרגת ממאירות נמוכה (2-1) ומתפתחות לאט, ואחרות הן בדרגה 3 או 4 – גידולים הצומחים מהר ומחייבים טיפול ניתוחי להסרתם בשילוב של טיפול משלים, לרוב קרינתי וכימותרפי.
מה זה אוליגודנדרוגליומה?
אלו הם גידולים שמקורם בתאי מוח הנקראים אוליגודנדרוציטים – סוג של תאי גלייה, שבמצבם התקין אחראים על ייצור שכבת המיאלין (השכבה השומנית העוטפת תאי העצב). גידולים אלה יכולים להתפתח באיטיות (דרגה 2) או בקצב מהיר (דרגה 3). גידולים ממאירים מסוג אוליגודנדרוגליומה, הצומחים באופן אגרסיבי, נקראים אוליגודנדרוגליומה אנפלסטית (Anaplastic Oligodendroglioma).
מהי המנגיובלסטומה?
המנגיובלסטומה היא גידול עשיר בכלי דם, היכול להימצא במוח ובחוט השדרה. כתלות במיקום הגידול ובמידותיו, המנגיובלסטומות לוחצות לרוב על רקמת המוח או על עצבים סמוכים ויוצרות תסמינים כמו אי יציבות בהליכה, חולשה בגפיים, כאבי ראש, הפרעות בתחושה, הפרעות ראייה ופזילה במקרה שהגידול לוחץ על הרשתית, ועוד. בחלק מהמקרים גידול זה קשור לתסמונת גנטית.
מהי לימפומה במוח?
לימפומה היא גידול ממאיר של המערכת הלימפטית (אחד ממרכיבי מערכת החיסון של גוף האדם). לימפומה מוחית היא אחד הסוגים הנדירים של גידול במוח, ונקראת לימפומה ראשונית של מערכת העצבים המרכזית. מטופלים המצויים בסיכון גבוה יחסית לפתח לימפומה מוחית הם כאלה הסובלים מפגיעה במערכת החיסונית.
מהי נוירוציטומה?
נוירוציטומות הם גידולים במוח, המופיעים לרוב אצל מתבגרים ומבוגרים צעירים עד גיל 40 לערך. במרבית המקרים גידולים אלה צומחים מקירות חדרי המוח והם מורכבים מתאי עצב בעלי מראה אחיד. גידולים אלה יטופלו בניתוח לכריתת הגידול, לעיתים בשילוב של טיפול קרינתי (רדיותרפיה).
מהי מדולובלסטומה, ומהם סיכויי ההחלמה ממנה?
מדולובלסטומה היא גידול הצומח במוח הקטן (צרבלום) ועלול להתפשט לחוט השדרה. גידול ממאיר זה מתפתח מתאי מוח קטנים, המהווים שריד משלב מוקדם בהתפתחות העוברית, ולפיכך הוא נדיר בקרב מבוגרים אולם נחשב לגידול המוחי הנפוץ ביותר אצל ילדים (ובעיקר בנים). הטיפול במבוגרים כולל ניתוח להסרת הגידול, קרינה וכימותרפיה. סיכויי ההחלמה תלויים במאפיינים ביולוגיים של הגידול ובהתפשטותו במערכת העצבים.
מה חשוב לדעת על גידולים בגזע המוח?
גזע המוח הוא אזור הנמצא בחלקו התחתון של המוח, כהמשך ישיר של חוט השדרה. זהו אחד משלושת המבנים המרכזיים של המוח ומרכיב קריטי במערכת העצבים המרכזית, האחראי על פעולה מאוזנת של תפקודים חיוניים. התסמינים העיקריים של גידול בגזע המוח הם אובדן יציבות והפרעה בהליכה, סחרחורת, פגיעה בגפיים בצד אחד של הגוף, ראייה כפולה, קושי בדיבור ובבליעה וחולשה בשרירי הפנים. גידולים בגזע המוח או בסמיכות אליו נחשבים מורכבים לטיפול, מכיוון שחלקם אינם נתיחים בגלל מיקומם הרגיש, ובמקרים שניתן לנתח נדרשת מיומנות גבוהה ביותר. זהו אחד ההליכים הכירורגיים המסובכים ביותר ברפואה והוא מחייב ניסיון רב, ידע אנטומי מעמיק ויישום של טכנולוגיות מתקדמות.
איך מטפלים בגידולי מוח?
בגידולי מוח מטפלים בשיטות שונות ובאמצעות שילובים ביניהן, בהתאם לסוג הגידול ולנתונים כמו דרגת ההתפתחות שלו, מיקומו במוח, מצב המטופל ועוד. הטיפול השכיח ביותר בגידולים ממאירים במוח הוא ניתוח להסרת הגידול בשילוב טיפול קרינתי, שנועד להשמיד את התאים הסרטניים שנותרו באזור. לעיתים יינתן גם טיפול תרופתי – כימותרפיה, טיפול ביולוגי, טיפול אימונולוגי או טיפול באמצעות שדה חשמלי. כל תוכנית טיפול מותאמת למטופל באופן אישי במטרה להאריך תוחלת חיים, לשפר איכות חיים תוך צמצום בתופעות הלוואי, וככל שהדבר ניתן – להביא לריפוי ולהחלמה תוך שימור התפקודים החיוניים.
מדוע כדאי לקבל את הטיפול במרכז דוידוף לסרטן?
במרכז לגידולי מוח שבמרכז דוידוף לסרטן (בית חולים בילינסון), המרכז המוביל והגדול בארץ לטיפול בסרטן, מתרכזים מומחים מהשורה הראשונה בישראל ובעלי מוניטין בינלאומי, יחד עם טכנולוגיות מתקדמות ומכשור מחזית הרפואה העולמית. זהו שילוב מנצח בין ניסיון וידע עצום, גישות חדשניות ומחקרים פורצי דרך, המגיעים למיטת המטופל ומביאים עד אליו את מיטב המצוינות הקלינית בטיפול בגידולי מוח, בכלל זה המורכבים ביותר.
צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל
BL2030431A@clalit.org.il