ניתוחי לב וחזה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > ניתוחי לב וחזה > ניתוח לב פתוח או סגור? העתיד בניתוחי חזה ולב

ניתוח לב פתוח או סגור? העתיד בניתוחי חזה ולב

  • מאת:
  • מאת: ד"ר אלון שטמלר, סגן מנהל מחלקת ניתוחי חזה ולב | בי''ח בילינסון, מרכז רפואי רבין

מאמרים בנושא ניתוחי לב וחזה 

תחום ניתוחי החזה והלב עבר בשלושת העשורים האחרונים כברת דרך משמעותית. ההתפתחות המדעית והיכולות הרפואיות שנרכשו במהלך עשורים אלה מרשימים למדי, אולם האתגר הבא הניצב בפנינו הוא ביצוע ניתוחי לב באופן זעיר –פולשני, כלומר, ללא חתכים או בחתכים קטנים. טכניקה זו קיימת כבר היום בחדרי הניתוח, אך ללא ספק מגמה זו צפויה להמשיך ולהתרחב.

הרובוטים שנעזרים בהם היום מונחים באופן מלא ע''י המנתח ולמעשה מהווים הארכה מכנית לזרוע האדם. שיטת העבודה של הרובוט היא החדרת שלוש ''זרועות'' לחזה. זרוע אחת משדרת תמונה תלת ממדית. שתי הזרועות הנוספות משמשות ככלי ניתוחי לכל דבר. המערכת הרובוטית מאפשרת, למעשה, לבצע ניתוח לב פתוח מבלי לפתוח את בית החזה או לבצע חתך מינימאלי, דבר המאפשר החלמה מהירה יותר של המטופלים ואף מפחית את הסבל שלאחר הניתוח.

השימוש ברובוט בחדר ניתוח עדיין נמצא בחיתוליו ואפשרי רק בחלק קטן של החולים הזקוקים לניתוחי מעקפים או מסתמים. אך, בעתיד הלא רחוק צפויים להיכנס לשימוש פיתוחים טכנולוגיים נוספים שיאפשרו שימוש ברובוטים במספר רב יותר של ניתוחים וחולים.
 

ניתוח מסתמים זעיר פולשני

מחלות עיקריות של המסתמים נובעות מהיצרות או מאי ספיקת של המסתם. הניתוחים המבוצעים, בדרך כלל במקרים כאלה, נעשים בחתך אמצע חזי.
במחלקת ניתוחי חזה ולב בבי''ח בילינסון מבצעים ניתוח מסתמים זעיר –פולשני בחתך מינימלי של מספר ס''מ בלבד.
בשיטה זו החיבור למכונת לב-ריאה מבוצע דרך המפשעה והצוואר (במקום דרך בית החזה), ודרך פתח זעיר בחזה מוחדרת מצלמת וידאו. באופן זה ניתן לראות בצורה מדויקת ובהגדלה את המסתם על גבי מסך טלוויזיה. שיטה זו מאפשרת חתך קטן בבית החזה, שדרכו (בעזרת כלים מיוחדים) אפשר לתקן או להחליף את המסתם במסתם תותב.
בשל החתך הקטן, רמת הכאב מופחתת באופן משמעותי וההחלמה מהירה. כיום השיטה מתאימה רק לחלק מהמטופלים אך השיפורים הטכנולוגים הצפויים והניסיון בעולם ובארץ יאפשרו את הרחבת מעגל החולים שיוכלו ליהנות מטכנולוגיות זעיר פולשניות. 

ניתוחים לפרפור פרוזדורים

פרפור פרוזדורים (Atrial fibrilation) היא הפרעת הקצב השכיחה ביותר בעולם, המתבטאת בדופק לא סדיר. החולה חש בתופעה זו אשר יכולה לגרום להפרעה בתפקוד היומיומי. בדרך כלל הפרפור אינו מסכן חיים אך יכול לגרום להרגשה רעה, ירידה באיכות החיים וכן מצריך לקחת תרופות נוגדות קרישה כמו קומדין ואספירין. בחולים הסובלים מפרפור פרוזדורים קיימת סכנה לאירועים מוחיים.
פרפור פרוזדורים יכול להופיע יחד עם מחלות לב כליליות ומסתמיות, כאשר הסיכון לפתח הפרעת קצב מסוג זה עולה עם הגיל.
טיפול תרופתי בפרפור פרוזדורים אינו מרפא את המחלה אך יכול להקטין את התופעות הנילוות. חולים עם פרפור פרוזדורים שזקוקים לעבור ניתוח לב פתוח, החלפה או תיקון של המסתם, או ניתוח מעקפים, עוברים היום בנוסף צריבה (אבלציה) ניתוחית. הניתוח נקרא 'ניתוח המבוכים'' Maze operation. בניתוח זה נעשה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות הכוללות טכנולוגית גלי רדיו (RF), טכנולוגית גלי קול או בטכנולוגיה של ''הקפאה'' (Cryotherapy).
הניתוח מתאים לכל החולים עם פרפור פרוזדורים כרוני או התקפי. התוצאות משתפרות משנה לשנה עם השיפור והשימוש במספר טכנולוגיות בו זמנית. לאחר הניתוח מצליחים החולים לחזור לקצב סדיר (סינוס), ליהנות מאיכות חיים טובה יותר וצורכים פחות תרופות. ניתוחים אלו ניתנים לביצוע באופן זעיר-פולשני דרך חתכים מזעריים בחזה באמצעות וידאו ואו בעזרת טכנולוגיה רובוטית.
 
הטיפול במחלות הלב הינו תחום דינמי אשר אינו קופא על שמריו, שיתוף פעולה הדוק בין הקרדיולוגים לכירורגים לב חזה מצעיד נושא זה קדימה, השיטות הטיפוליות הופכות לפולשניות פחות, פעולות כגון השתלת גנים לליבו של חולה או לחליפין החלפת מסתם בפעולה מלעורית הם נושא שנראה מעבר לאופק. 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל