ניתוחי לב וחזה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > ניתוחי לב וחזה > השתלות ריאה מתורם חי

השתלות ריאה מתורם חי

  • מאת:
  • מאת: ד''ר מילטון סאוטה, מנהל המחלקה לניתוחי ריאות, מחלקת ניתוחי חזה ולב | בי''ח בילינסון, מרכז רפואי רבין

מאמרים בנושא ניתוחי לב וחזה  

השתלת ריאה היא לעיתים הפתרון היחיד והאחרון הניצב בפני חולים הסובלים ממחלת ריאה כרונית בשלב סופני. השתלה מוצלחת יכולה להפוך חולה המרותק לכסא גלגלים ומחובר לבלון חמצן באופן קבוע, לאדם עצמאי, פעיל בקהילה ואף להחזירו למעגל העבודה.
 
עידן השתלות הריאה, אשר חולל מהפך בתחום כירורגיית הריאות, החל בשנת 1963 - לפני קצת יותר מארבעים שנה. זה קרה כאשר אסיר אמריקאי עם ריאות פגועות הפך למושתל הריאות הראשון. הניתוח אמנם הצליח, אך החולה נפטר שבעה עשר ימים לאחר הניתוח. מאז ועד לשנת 1982 בוצעו בעולם ארבעים השתלות ריאה, אך רק חולה אחד הצליח להחלים מהניתוח. החולים לא נפטרו כתוצאה מהניתוח עצמו, אלא בשל נטייתו הטבעית של גופנו לדחות גוף זר.
פריצת הדרך המיוחלת הגיעה עם התחלת השימוש בתרופה חדשה (ציקלוספורין) המונעת דחיית איברים. השימוש בתרופה שיפר את סיכויי השרידות של ההשתלה באופן משמעותי, ומאז ועד היום בוצעו בעולם אלפי השתלות ריאה עם תוצאות מצוינות, אשר העניקו לאלפי חולים חיים חדשים.
אולם, אז התעוררה בעיה חדשה, קשה לא פחות: אומנם המדע והרפואה הצליחו לגבור על כוחות הטבע ולפתור את נטיית הגוף לדחות את האיבר המושתל, אולם, עד מהרה הסתבר כי מספרם של הזקוקים להשתלה גבוה בהרבה ממספר התורמים. למרות מסעות פרסום אינטנסיביים לעידוד התרומות, מצוקת האיברים עדיין קיימת.
נראה כי גם לבעיה זו קיים פתרון באופק. אין ספק כי פריצת הדרך הבאה בהשתלות ריאה תתרחש בהשתלת ריאה מתורם חי, בדיוק כפי שמקובל כיום בהשתלות כליה וחלקי כבד.
ב-1992, רופא אמריקאי בשם ווגאן סטארנס הפך לחלוץ השתלות הריאה מתורם חי. בטכניקה זו נלקחות שתי האונות התחתונות (השמאלית והימנית) של הריאה משני תורמים חיים (בד''כ קרובי משפחה), ומושתלות בגופו של החולה. ניתוח זה יהיה פתרון לחולים הסובלים מציסטיק פיברוזיס או מחלה זיהומית אחרת שפוגעת בשתי הריאות, דבר המצריך השתלה של שתי ריאות בו זמנית. היות והחולה מקבל רק חלק מכל ריאה, בדרך כלל, ממדיהם הפיזיים של החולים צריכים להיות קטנים. ברוב המקרים התורמים הם בני משפחתו של החולה, דבר המעלה את סיכויי ההצלחה של ההשתלה, זאת בשל ההתאמה הגנטית. בנוסף, העובדה שהתורמים חיים מאפשרת למצוא את אלה עם האונות המתאימות ביותר מבחינת גודל ונפח.
הניתוח אינו פשוט. הוא מצריך לוגיסטיקה מדויקת, שלושה חדרי ניתוח וצוותים מיומנים והוא אף עלול להוסיף גורם סיכון עבור התורמים.
 
בימינו קיימים מעט מרכזים בעולם שמבצעים השתלת ריאות מן החי. הכירורג החלוץ ביצע עד היום יותר משלוש מאות מקרים מתוכם שישה ישראלים.

מחלקת ניתוחי חזה ולב בבית החולים בילינסון צברה במהלך השנים ניסיון רב בהשתלות ריאה. בשנתיים האחרונות רשמה המחלקה הישג עולמי מרשים – בכל שנה הושתלו ריאות בכ- 40 חולים, שהם מחצית ממספר הממתינים להשתלות בכל שנה. מספר מרשים זה מציב את בי''ח כאחד מהפעילים ביותר בעולם בתחום השתלות הריאה ובעל התוצאות הטובות ביותר בעולם.
השתלת ריאה היא עבודת צוות המצריכה תיאום מושלם בין מספר גופים הבאים מתחומים שונים. הניתוח אינו פשוט ומצריך דיוק מרבי. אולם, למרות העבודה הקשה, התוצאות מאוד מעודדות. טכניקת השתלת ריאות מן החי כבר מוכרת בין רופאי מחלקת ניתוחי חזה ולב בבילינסון. ברגע שיופיע המקרה המתאים, נוכל לבצעו. 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל