השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > התקופה שלאחר השתלת ריאות: לשמור על המתנה היקרה מכול
הצג עוד

התקופה שלאחר השתלת ריאות: לשמור על המתנה היקרה מכול

החיים עם ריאה מושתלת שונים ממה שהכרת, מכל הבחינות: ההשתלה מאפשרת לך לחזור סוף סוף לתפקוד ולשגרת חיים, אולם מחייבת אותך לסגל כללי זהירות והתנהלות חדשים כדי לשמור על המתנה היקרה שקיבלת. מה חשוב לדעת לקראת תקופה זו, בהיבטים השונים של החיים עם ריאה מושתלת?

  • מאת:
  • אילנה בקל: אחות אחראית במערך למחלות ריאה ומתאמת מושתלי ריאה, בית חולים בילינסון
התקופה שלאחר השתלת ריאות

השתלת ריאות: פתרון מציל חיים

השתלת ריאות היא פתרון מציל חיים עבור חולים הסובלים ממחלות ריאה סופניות. תשעה מכל עשרה חולים, בממוצע, צולחים את ההשתלה בשלום – ולאחר אשפוז של כשבועיים-שלושה חוזרים הביתה ויכולים לשוב בהדרגה לחיים רגילים, כשהם נושמים היטב ומשוחררים מהצורך במשאפים, אינהלציות, חמצן והנשמה חיצונית.
אבל – וזהו "אבל" גדול – התהליך לא מסתיים בשלב הזה, ולמעשה, הוא רק מתחיל.

תחילתה של דרך חדשה ומחייבת

השתלת ריאות מוצלחת היא נקודת זינוק טובה לחיים נורמליים של תפקוד עצמאי ואיכות חיים טובה, שלא פעם נמשכת לאורך שנים רבות. יחד עם זאת, היא מחייבת הקפדה על שגרה מדויקת של נטילת תרופות, ביצוע התאמות באורח החיים והתנהלות זהירה לאורך כל החיים, שכן מושתל ריאות יהיה תמיד בקבוצת סיכון למחלות שונות ולסיבוכים.

ללמוד לחיות עם ריאה מושתלת

כדי לצמצם ככל האפשר את הסיכונים, חשוב לדעת מהן ההתאמות שחשוב לבצע בחיי היום-יום בתקופה שלאחר ההשתלה. עוד בתקופת המועמדות להשתלה, וכמובן עם השחרור מבית החולים, מתאמת ההשתלות בבית החולים תיידע אותך ואת משפחתך בכל מה שחשוב לדעת, והיא תמשיך לעמוד לרשותכם בייעוץ טלפוני בכל עניין ושאלה. בכתבה זו ריכזנו עבורך הדברים המרכזיים שחשוב לזכור בתקופה שלאחר השתלת הריאות.

בעת האשפוז בבית החולים

מייד לאחר הניתוח, במהלך האשפוז בבית החולים, יינתנו לך תרופות הנוגדות את דחיית השתל ונוגדות זיהומים, יחד עם טיפול לשיכוך כאב. במקביל יוחל בגמילה ממכשיר ההנשמה ובשיקום ריאות באמצעות תרגילי פיזיותרפיה, פיזיותרפיה נשימתית ופעילות גופנית אירובית, כדי להתחיל ולאמן מחדש את שרירי החזה ואת הריאה החדשה (או הריאות החדשות) שבגופך.

טיפול תרופתי ומעקב רפואי

בעת השחרור הביתה עליך להבין, שלמעשה עברת ממצב של חולה אקוטי למצב של חולה כרוני. כלומר, מעתה יש לנהל ולתחזק כל העת את בריאותך, כדי לשמור עליה ללא סיבוכים וזיהומים ולהגן על הריאה המושתלת מפני דחייה. את הטיפול התרופתי הכולל תרופות נוגדות דחייה, המדכאות את מערכת החיסון, ותרופות למניעת זיהומים, יהיה עליך לקחת כסדרו לאורך כל החיים – במינונים שילכו ויפחתו עם הזמן לפי הוראות הרופא. חשוב מאוד להגיע למפגשי המעקב בבית החולים; אלו יתקיימו בחודש הראשון בתכיפות גבוהה (פעם ואף פעמיים בשבוע), ובהמשך תדירותם תפחת בהתאם למצב. במפגשים אלה ייערכו בדיקות שונות במטרה לשמור על האיזון העדין והמורכב שבין ההגנה על הריאה המושתלת לבין צמצום הפגיעה במערכות אחרות בגופך והפחתת תופעות לוואי ככל האפשר.

הטיפול בכאב בתקופת ההחלמה

תקופת ההחלמה תלווה בשבועות הראשונים בכאבים עד להבראת פצע הניתוח, ולפיכך יינתנו לך תרופות לשיכוך כאבים שאולי יגרמו לתופעות לוואי כמו עייפות, טשטוש, קשיי ריכוז והפרעות שינה. תופעות אלו צפויות לחלוף לאחר תקופת ההחלמה הראשונית.

תמיכה משפחתית ונפשית

בתקופה שלאחר ההשתלה, ובעיקר בחודשים הראשונים, יש חשיבות רבה מאוד לתמיכה ולסיוע של בני המשפחה הקרובה. ההתאוששות הפיזית והמנטלית שלך תלויה במידה רבה בתמיכה הביתית, הן ברמת התפקוד והסיוע היום-יומי, כמו הסעות לבדיקות המעקב, והן מבחינת השמירה על מצב רוח אופטימי והיענות מלאה לטיפול התרופתי, לאורח חיים בריא ולהנחיות שקיבלת. חשוב לזכור שהשתלת ריאות אינה רק התמודדות פיזית מאתגרת, אלא כרוכה גם בהתמודדות נפשית ורגשית עם מצב בריאותי חדש והשלכותיו. בתקופת ההחלמה יכולות להיות ירידות ועליות, וחשוב לדעת להתגבר על משברים ולגייס אופטימיות ואמונה בדרך – חשוב לזכור תמיד שללא ההשתלה, על כל קשייה, סביר שהיית היום במקום אחר, ולהזכיר לעצמך שוב ושוב שהריאה החדשה היא מתנת חיים יקרה שחשוב לשמור עליה מכל משמר. במקרים של קושי נפשי להתמודד עם המצב, או בהתפתחות של חרדות ודיכאון, חשוב לפנות לעזרה מקצועית של מטפלים מתחום בריאות הנפש.

חזרה הדרגתית לשגרה

אם הכול יתקדם כשורה, כחודש וחצי לאחר ההשתלה תוכל לחזור לתפקוד מלא. יחד עם זאת, בשלושת החודשים הראשונים אין לחזור לעבודה ויש להקדיש אותם למנוחה ולהתאוששות, יחד עם חזרה לפעילות גופנית סדירה והדרגתית על פי תוכנית שתינתן לך.
עד להחלמה מלאה של החתך הניתוחי .(6–8 שבועות) עליך להימנע מפעילות גופנית מאומצת ומהרמת משאות, אולם הליכה ופעילות מתונה מותרות ואף רצויות. לפני שחוזרים לנהוג ברכב יש להתייעץ עם הרופא, בעיקר בגלל נטילת משככי כאב העלולים להשפיע על העירנות.

שינויים באורח החיים

כחלק מאורח החיים החדש שלך, חשוב לחיות בריא ולהיגמל מהרגלים מזיקים. על עישון אין מה לדבר – אין לעשן בשום אופן, אולם לא די בך: יש להקפיד על תזונה נכונה ובריאה, הכוללת את כל אבות המזון ומושתתת על עקרונות הדיאטה הים תיכונית, לשמור על משקל תקין, לעשות פעילות גופנית יום-יומית לפי תוכנית מסודרת שתכלול גם פעילות אירובית (סבולת לב-ריאה) וגם פעילות אנאירובית (תרגילי כוח), ולבצע את כל התרגולים שקיבלת, כמו פיזיותרפיה ופיזיותרפיה נשימתית – בליווי אנשי מקצוע וגם באופן עצמאי.
מהר מאוד יתגלה לך, שהקפדה על עקרונות אלה תביא לשיפור באיכות חייך – בתחילה ביכולת לבצע פעולות בסיסיות, כמו להתקלח לבד בעמידה או לצעוד בבית ללא תמיכה, ובהמשך כאשר יתאפשר לך ליהנות מעוד ועוד פעילויות שכל אדם בריא יכול לעשות: טיפוס מדרגות, טיולים בטבע, נסיעה לחו"ל, תחביבים ספורטיביים ועוד.

זיהומים וסיבוכים אפשריים

כולנו בצוות בילינסון מקווים שהתקופה שלאחר ההשתלה תעבור אצלך על הצד הטוב ביותר, ללא בעיות וסיבוכים. כדאי לדעת, שעל מרבית הזיהומים ניתן להתגבר באמצעות הטיפול התרופתי, וגם דחייה של השתל אינה בלתי הפיכה בחלק גדול מהמקרים. חשוב להיות עירניים לגבי סיבוכים שיכולים לקרות בתקופה שלאחר ההשתלה: סיבוכים בדרכי האוויר, בעיקר בנקודות ההשקה והחיבורים במערכת הנשימה; דחייה חריפה או כרונית של הריאה המושתלת;  וזיהומים שונים – חיידקיים, נגיפיים ופטרייתיים, שגופך חשוף אליהם במיוחד בשל דיכוי המערכת החיסונית שלך. אלו הם הסימנים שצריך לשים אליהם לב, וליידע לגביהם את מתאמת המושתלים או את הרופא, במקרה שהם מופיעים:

  • חום (מעל 37 מעלות).
  • קוצר נשימה ו/או כאבים בחזה.
  • שלשולים, הקאות ובחילות (או עצירות) שלא היו קודם לכן.
  • בצקות שהתגברו, בעיקר ברגליים.
  • הפרשות מחתך הניתוח או שינוי לרעה במצב הפצע.
  • אי מתן שתן או מיעוט במתן שתן.
  • שיעול חריג או שונה.
  • ליחה מרובה, צבעונית או לא.
  • תופעות עוריות חדשות כמו פצע או גירוד שלא חולף.

ביצוע בדיקות בתדירות הנדרשת

מרכיב חשוב בשמירה על בריאותך לאחר השתלת ריאה, הוא ביצוע כל הבדיקות הנדרשות באופן סדיר על מנת לנטר את תפקוד הריאות ואת מצב בריאותך הכללי, ולבצע התאמות נדרשות בטיפול התרופתי. לשם כך יזמן אותך צוות מכון הריאות ומרפאת המעקב לביקורים בבית החולים, שיכללו מפגש עם הרופא ועם מטפלים נוספים לפי הצורך, ביצוע כל הבדיקות והערכה עדכנית של מצב בריאותך ושל השפעת תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי. במפגשים אלה יתקיימו בדיקה קלינית, בדיקות דם מקיפות, בדיקת ברונכוסקופיה לניטור תפקוד הריאות, צילום CT ריאות, בדיקות לגילוי מחלות לב וכלי דם, בדיקת צפיפות העצם, בדיקות לאבחון מוקדם של סרטן לפי החלטת הרופא, ובדיקות נוספות במרפאות ייעודיות כמו סוכרת או כליות במידת הצורך. כמו כן יינתנו לך המלצות לביצוע בדיקה במרפאת שיניים, בדיקה תקופתית אצל רופא עיניים וכן ביצוע בדיקות עצמיות שניתן לבצע בבית לזיהוי מוקדם של בעיות אפשריות.

צוות בילינסון – איתך ועם משפחתך

צוות מכון הריאות ויחידת המושתלים בבית חולים בילינסון מלווים אותך וימשיכו ללוותך לאורך כל הדרך, בבדיקות, בטיפולים הנדרשים ובהכוונה לך ולמשפחתך. חשוב לדעת שהנך בידיים טובות – הכי טובות שיש: בילינסון הוא המרכז הרפואי המוביל והמנוסה בישראל בהשתלות ריאה, שביצע עד כה יותר מ-800 השתלות כאלה באחוזי ההצלחה של מרכזי ההשתלות הגדולים בעולם. צוות מכון הריאות, יחידת ההשתלות ומרפאת המעקב בבילינסון יעניק לך מעטפת מקצועית ותמיכתית, שתסייע לך ולמשפחתך לצלוח את התקופה המורכבת הזאת על הצד הטוב ביותר. זו משימה משותפת של כולנו, ואנחנו מאחלים לך בריאות טובה והצלחה רבה בהתמודדות מול כל האתגרים במהלך החיים שלאחר ההשתלה.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל