מהו הקשר בין רפואת הפה והשיניים לבין השתלת ריאה?
התרופות הנוגדות את דחיית השתל, שמושתלי ריאה צריכים לקחת לכל ימי חייהם, עלולות לפגוע בבריאות הפה, השיניים והחניכיים. תרופות אלו, המחלישות את מערכת החיסון הטבעית, חושפות את הגוף להתפתחות זיהומים שונים, ובכלל זה זיהומים בחלל הפה.
עוד לפני ההשתלה, החולים במחלת ריאות כרונית קשה מצויים לרוב במצב בריאותי וגופני ירוד, המשפיע גם על בריאות הפה והשיניים, ונוטלים תרופות שונות העלולות להשפיע על המערכת החיסונית. לכן, הן המועמדים להשתלה והן מושתלי הריאות צריכים להקפיד מאוד על היגיינת הפה, על מניעת זיהומים בחלל הפה ועל ביקורות תכופות אצל רופא השיניים.
האם מומלץ לבצע טיפולי שיניים בתקופת המועמדות להשתלה?
בתקופה שלפני השתלת הריאות חשוב להגיע לרופא שיניים מומחה ברפואת הפה, כדי להעריך את מצב בריאות החניכיים והשיניים ולהחליט לגבי תוכנית טיפול מתאימה.
כעיקרון, מומלץ לטפל בתחלואת הפה והשיניים לפני ההשתלה כדי להגיע להשתלה במצב הרפואי הטוב ביותר שניתן. יש לזכור שההגעה לבית החולים לצורך ביצוע ההשתלה נעשית בפתאומיות ובדחיפות. טיפול במוקדי זיהום אפשריים בחלל הפה – כמו דלקות חניכיים, טיפולי שורש לקויים, עששת מתקדמת, ריקבון שיניים וכדומה – ימנע את הצורך בטיפולים דנטליים בחודשים הראשונים לאחר הניתוח, כאשר הגוף חשוף מאוד לזיהומים.
יחד עם זאת, ביצוע של טיפול שיניים מקיף לפני ההשתלה מותנה במצב בריאותי המאפשר זאת. כאשר המצב הרפואי מורכב מדי, יכול להיות שהרופא ימליץ לך להמתין עם טיפולי שיניים נרחבים עד לשיפור המצב לאחר ההשתלה – במיוחד כאשר מדובר בטיפולים שאינם דחופים, כגון ביצוע שתלים וטיפולים אסתטיים שונים.
לכן, חשוב להתייעץ בנושא הן עם הרופא המטפל במרפאת המעקב בבית החולים והן עם רופא שיניים מומחה. בתקופת ההכנה להשתלה, כחלק מהתמיכה וההכוונה שיינתנו לך ולמשפחתך במכון הריאות בבית חולים בילינסון, תקבלו הסבר מקיף לגבי מניעת זיהומים, סימנים להתפרצות זיהום והתרופות שיש לקחת, יוסבר לכם על הקשר בין הטיפולים לבין בריאות הפה והחניכיים ותינתן לכם הפניה למרפאת שיניים מתאימה כדי לקבל הערכה מקצועית ותוכנית טיפול המתאימה למצב בריאותך.
אילו בעיות עלולות להשפיע על בריאות הפה והשיניים אחרי השתלת ריאות?
למצב הבריאותי הכללי, ולתרופות הניתנות לאחר השתלת ריאות, יכולות להיות תופעות לוואי המשפיעות גם על בריאות השיניים וחלל הפה. בין התופעות הללו:
- יובש פה – מצב המגביר סיכון להתפתחות עששת ומחלות חניכיים.
- כיבים – פצעים בפה שיכולים לגרום לכאב בלעיסה ובבליעת המזון.
- שגשוג חניכיים או חניכיים מוגדלות – צמיחה של החניכיים (לרוב כתוצאה מהטיפול הסטרואידי), מצב היוצר קושי בניקוי השיניים ומגביר סיכון לדימום ולזיהומים.
- זיהומים בחלל הפה ביניהם זיהום פטרייתי, פצעים על רקע זיהום בנגיף ההרפס, אפטות חוזרות וזיהומים נוספים עלולים ליצור פגיעה ברקמת החניכיים והתרופפות באחיזת השיניים. בכל חשד לזיהום יש לפנות מיידית לרופא שיניים וליידע את צוות המעקב בבית החולים כדי לשקול שינוי או התאמה במינון התרופות נוגדות הדחייה.
- סוכר גבוה בדם, יתר לחץ דם והפרעות מטאבוליות, שעלולים להיווצר בשל הטיפול התרופתי המסיבי, יכולים להשפיע גם על בריאות הפה והשיניים. בביקור אצל רופא השיניים חשוב להציג בפניו תמונה מלאה של המצב הבריאותי ואת כל התרופות הנלקחות, כדי שיעריך נכונה את מידת הסיכון בטיפול ואת השילוב הבין-תרופתי.
- גידולים בחלל הפה עלולים להתפתח אצל המושתלים בשכיחות גבוהה יותר מאשר בכלל האוכלוסייה. כדי לזהות סימנים מחשידים מבעוד מועד חשוב להקפיד על שגרת הבדיקות במרפאת השיניים.
האם תחלואת שיניים ופה יכולה לגרום לדחיית הריאה המושתלת?
לא נמצאה כל הוכחה לקשר ישיר בין בריאות הפה והשיניים לבין הסיכוי לדחיית הריאה המושתלת – אולם יחד עם זאת, יש להימנע מזיהומים בחלל הפה העלולים להתפשט ולפגוע בבריאותך, במיוחד במצב הרגיש של מערכת חיסון מדוכאת וחלשה. אם זיהית סימן כלשהו לתחילת זיהום דנטלי, יש ליצור קשר מיידי עם מרפאת המעקב בבית החולים ועם רופא השיניים. וכמובן, בכל סימן או חשד לדחיית השתל חשוב ליידע מיידית את צוות מרפאת המעקב או להגיע מוקדם ככל האפשר לבדיקות בבית החולים.
איזו השפעה יש לתרופות נוגדות הדחייה והזיהומים, על בריאות הפה והשיניים?
ציקלוספורין: שגשוג חניכיים, כלומר חניכיים מוגדלות עם סיכון מוגבר לדימומים וזיהומים.
טקרולימוס: התפתחות כיבים, תחושת נימול בחלל הפה ומסביבו.
פרדניזון: דיכוי מערכת החיסון הגורמת לנטייה לזיהומים כלליים, התפתחות פטרת ויובש פה המהווה גורם סיכון לעששת.
אנטיביוטיקה: תרופות אנטיביוטיות מסוימות (כמו אריתרומיצין) אין ליטול לאחר ההשתלה, כי הן סותרות את פעולת נוגדי הדחייה (ציקלוספורין / טקרולימוס). לכן חשוב ליידע את רופא השיניים לגבי הטיפול התרופתי שניתן לך.
משככי כאבים: תרופות נוגדות כאבים ודלקת מקבוצת NSAIDS(שאינם סטרואידים) כמו אדוויל, אתופן, איבוברופן ונקסין עלולות להגביר את חומציות הקיבה ולפגוע בהשפעת ציקלוספורין. לגבי המלצה למשככי כאבים המתאימים לאחר השתלת ריאה – חשוב להיוועץ ברופא המטפל במרפאת המעקב בבית החולים.
כיצד שומרים על היגיינת הפה אחרי השתלת ריאות?
הקפידו על היגיינת הפה – אולם היזהרו מצחצוח יתר
צחצחו השיניים פעמיים ביום במברשת שיניים תקינה ורכה, והשתמשו בחוט דנטלי וקיסמי שיניים. עשו זאת בזהירות כדי שלא לפגוע במצב הרגיש של החניכיים אחרי ההשתלה ותחת השפעתן של התרופות נוגדות הדחייה שהנכם מקבלים. החניכיים במצב זה נוטות לדימומים, ויש לצחצח היטב אך בעדינות.
בצעו בדיקות עצמיות לחלל הפה
חשוב לבצע בדיקות עצמיות מול המראה ולזהות האם יש בחלל הפה פצעים, כיבים או כתמים לבנים או אדומים, שיכולים להעיד על זיהום פטרייתי או אחר. בכל חשד יש לפנות לרופא שיניים המומחה בבריאות הפה והחניכיים.
עדכנו את רופא השיניים והשיננית לגבי מצבכם
בכל ביקור במרפאת השיניים או אצל השיננית יש להזכיר שהנכם מושתלי ריאות. חשוב להגיע למרפאה עם רשימה מלאה של התרופות שהנכם נוטלים, לעדכן את הרופא ואת השיננית לגבי מחלות רקע (כמו סוכרת או לחץ דם גבוה) והאם חל לאחרונה שינוי במצב בריאותכם.
האם לפני טיפול שיניים יהיה צורך לשנות משהו בטיפול התרופתי היום-יומי?
במרבית המקרים, לפני כל טיפול שיניים או ביקור אצל שיננית יהיה עליך לקחת אנטיביוטיקה למניעה של הידבקות בזיהומים. יש להציג בפני רופא השיניים את כלל הטיפול התרופתי הניתן לך כדי שירשום את סוג האנטיביוטיקה המתאים. ליתר ביטחון מומלץ להיוועץ גם ברופא המטפל במרפאת מעקב המושתלים בבית החולים.
לקראת טיפולי שיניים גדולים, יכול להיות שיהיה צורך לבצע שינוי כלשהו בטיפול התרופתי נוגד הדחייה הניתן לך. גם כאן, יש להיוועץ עם רופא השיניים ועם הצוות במרפאת המעקב.
מה מושתלי ריאה צריכים לזכור כדי לשמור על בריאות השיניים והחניכיים?
- עוד לפני ההשתלה, לעבור בדיקת הערכה מקיפה של רופא שיניים ולטפל בבעיות ובכאבים בחלל הפה, בחניכיים ובשיניים.
- להגיע לרופא השיניים לבדיקה ראשונה תוך חצי שנה מההשתלה לכל היותר.
- להקפיד על הגעה לביקורות תקופתיות במרפאת השיניים אחת לחצי שנה.
- בכל מקרה שמופיעים כאבי שיניים או חניכיים, להגיע מיידית לרופא שיניים.
- להקפיד בבית על היגיינת פה טובה.
- ליידע את צוות מרפאת המעקב בבית החולים ולהתייעץ איתם בכל שאלה שעולה.
מהי הזכאות לטיפולי שיניים שמגיעה למועמדים להשתלה ולמושתלים?
חוק ביטוח בריאות ממלכתי (התוספת השנייה לחוק, סעיף 13) קובע כי כל תושב במדינת ישראל זכאי לטיפולי שיניים וחניכיים אם הם מהווים שלב הכרחי ומציל חיים על פי קביעה רפואית. מושתלי ריאה, המקבלים טיפול תרופתי למניעת דחיית השתל, מצויים בסיכון גבוה לחלות במחלות זיהומיות מערכתיות ולפיכך מוגדרים כתושבים זכאים לטיפולי שיניים במימון המדינה.
לפני השתלת ריאות
סל השירותים למועמדים להשתלת ריאה כולל:
- טיפולים משמרים – בדיקה ותוכנית טיפול כולל צילומים.
- סילוק מוקדי עששת ושחזור שן.
- טיפולי שורש.
- עקירות שיניים.
- הסרת אבנית.
אחרי השתלת ריאות
סל השירותים בשנתיים הראשונות לאחר ההשתלה כולל את הטיפולים הבאים:
- עזרה ראשונה במקרה הצורך.
- ביקורת תקופתית כל שישה חודשים.
- סילוק רקמה דלקתית וגורמים מגרים כגון אבנית ופלאק.
- שטיפות והדרכות להיגיינה.
את הזכאות ניתן לממש במרפאות השיניים של קופות החולים, או לעבור את הטיפול במרפאה פרטית ובהמשך לפנות לקופת החולים לקבלת החזר כספי מול הצגת חשבונית מקורית.
כעבור שנתיים מההשתלה מומלץ להתמיד בבדיקות שגרתיות אצל רופא שיניים, אחת לשנה כמקובל. טיפולים אלה אינם מכוסים בסל הבריאות.