השתלת כבד היא פתרון מיטבי לשורה ארוכה של מחלות ובראשן מחלות וסיבות חריפות מאוד ואף דרמטיות. רק באחרונה הייתה בבילינסון השתלת כבד דרמטית של אישה שהגיעה במצב קשה מאוד עקב לקיחת תוספי תזונה צמחיים ותוך שבוע הייתה צהובה, איבדה הכרה וקיבלה כבד עוד באותו הלילה אחרי שכל מערכות גופה חדלו לתפקד.
האישה לקתה בתסמונת שנקראת – אי ספיקת כבד סוערת, זוהי תופעה שמתרחשת באופן פתאומי, תוך כמה שבועות לכל היותר מרגע הפגיעה ובמסגרתה ההכרה משתבשת, הכליות לא מתפקדות, הכבד לא מתפקד והקרישה לא מתפקדת.
זוהי תסמונת קשה מאוד שרק השתלת כבד יכולה לפתור. במקרה כזה יש חלון הזדמנויות צר, חלון שאם הזמן שלו עובר – המטופל יאבד את חייו.
במקרה של חלון הזדמנויות זה יש כאמור צורך בהשתלה מיידית אך אז אנחנו נתקלים לא בבעיה המרכזית של התחום בישראל: מחסור באיברים זמינים.
הפתרון שלנו ביחידת ההשתלות הכבד של בית החולים בילינסון היא בשיתוף בפעולה עם בית החולים "פול ברוס", בית החולים המוביל בעולם להשתלות כבד שנמצא בצרפת.
בית החולים נוסד על ידי רופא יהודי פרופ' בן אמוץ, אבי הכירורגיה המודרנית של הכבד. עד שהוא כתב את העבודות שלו כל התחום היה בבעיה קשה והוא הקדיש את חייו למחקר בנושא הכבד ולמעשה הוא האיש שאחראי לשינוי הדרמטי לפני 30 שנה בתחום. הוא ביקר בארץ לפני שלוש שנים ובחר בבית החולים בילינסון להיות המוביל ולתת את הגיבוי. אנחנו עובדים ביחד איתו ויש לנו כבר הרבה מושתלים שחייהם ניצלו בזכות שיתוף הפעולה הייחודי הזה. בבילינסון פועלות לפי המודל הצרפתי פורץ הדרך מחלקות שונות שעובדות יחד בשיתוף פעולה כדי לתת את הטיפול הטוב ביותר וכמובן מציל החיים עבור החולים.
רק בשנה האחרונה היו לנו 3 מקרים של אנשים שהגיעו אלינו במצב קשה מאוד, טסו לצרפת ולמחרת קיבלו כבד.
מתי יש למטופלים חלון הזדמנויות צר להשתלה?
יש אנשים שיש להם סרטן כבד ראשוני, כלומר שהכבד תקין הם יכולים לקחת תרופות אבל כשיש גם שחמת וגם סרטן, כל טיפול שתיתן אז הטיפול הוא השתלת כבד בתנאים מסוימים. הקריטריונים שנקבעו הם שהגידול הסרטני נמצא בתוך הכבד, שהוא לא התפשט מחוץ לכבד, שהגודל שלו הוא בגודל מסוים.
קריטריונים אלה נקבעו כדי לצמצם את סיכוי חזרת הגידול מחדש לאחר הניתוח שתהיה נמוכה ככל האפשר. אנשים שעומדים בקריטריונים אלה נכנסים לרשימת ההמתנה. בתקופה זו הם מקבלים טיפול אבל מצבם עדיין יכול להידרדר ולצאת משליטה ואז החלון הופך לצר ביותר.
מתי המועמדים להשתלה יכולים לעמוד בהמתנה להשתלה לאורך זמן?
לפעמים החלון יכול להיות שנים של המתנה. פעמים רבות רושמים מטופלים ברשימה הארצית להשתלות כבד אחרי שקרה להם אירוע של הידרדרות חדה, עקב זיהום, דימום או הצטברות מים בחלל הבטן. אירועים אלו מכונים בשם הכוללני – דקומפנסציה של שחמת הכבד. יחד עם זאת, בעזרת טיפול מקצועי ומסור ניתן לייצב את המצב ואפילו לשפר ולמנוע התדרדרות או לעכב אותה מאוד. פרק הזמן עד להחמרת מצב שמחייב השתלת כבד במהירות יכול להיות ארוך אפילו שנים.
גם חולים שסובלים מסרטן כבד ראשוני מופנים לעתים להשתלת כבד. הדחיפות נקבעת לפי חומרת מחלת הכבד והסכנה שנשקפת מהגידול. מאחר וכיום אפשר לטפל בגידולים בצורה יעילה וגם לשפר מחלת הכבד, לעתים פרק הזמן מהרישום ועד להשתלה יכול להיות מאוד ארוך.
יש מי שאין להם בכלל אפשרות להיות מועמדים מתאימים להשתלה?
לפעמים אין אפשרות להשתלה בכלל. אדם שחולה מדי לא יכול לעבור השתלה. אם המערכות לא מתפקדות אז ההשתלה איננה פתרון. למשל, אם הלב או הריאות חולות מדי או אם הוא סובל מיתר לחץ דם ריאתי או דלדול שרירים – גופו של החולה לא יוכל לעמוד בהשתלה מחד ובתהליך ההחלמה אשר כולל תרופות שמדכאות את המערכת החיסונית. בשפה המקצועית חולים אלה שייכים לקבוצה שנקראת Too sick to transplant .
כדי לייצב את מצבם של חולים אלה ולהפוך אותם למועמדים מתאימים להשתלת כבד, נדרש תכנון מעמיק ומוקפד של הצוות הרב-מקצועי שלנו שמגיע מתחומים שונים ועובד בשיתוף פעולה על מנת להעניק את הטיפול המיטבי ביותר כדי להביא את המטופל למצב בו גופו יוכל לעמוד בניתוח ההשתלה.
בדרך כלל, הצוות יתכנן כיצד לטפל במחלה היסודית ולאחר מכן המטופל יעבור הערכה חוזרת. במידה ומצבו השתפר כך שהוא יהיה מועמד מתאים להשתלה – הוא ייכנס לרשימה.