השתלת ריאות היא אירוע משנה חיים. זהו הליך רפואי מהמורכבים שיש – אבל כזה שמעניק סיכוי חדש לחיים, ואף לאיכות חיים טובה, עבור אנשים שחוו סבל רב ואיום מתמיד של סכנת חיים בשל החמרה של מחלת ריאות כרונית קשה.
לרוב, ההמתנה לריאה חדשה מתמשכת חודשים ולעיתים גם שנה ושנתיים. ברשימת ההמתנה של מרכז ההשתלות רשומים כיום כ-140 מועמדים להשתלת ריאות, אולם כמות האיברים להשתלה קטנה מדי בישראל ואינה עונה על הביקוש. זה נכון במיוחד לגבי השתלת ריאות, שבה – להבדיל מהשתלת כליה או כבד – אי אפשר לקבל תרומה מאדם חי, כמו מקרוב משפחה או מתורם אלטרואיסט.
לפעמים מתמזל המזל, ושבועות מעטים לאחר הכניסה לרשימת ההמתנה מגיעה ריאה המתאימה בדיוק למטופל – שאומנם מצוי בקצה הרחוק של הרשימה, אבל השילוב בין מצבו הקשה לבין נתוני ההתאמה מאפשרים לו "לדלג" קדימה ולעבור את ההשתלה כמעט ללא המתנה.
כך או כך, הבשורה על ריאה מתאימה מגיעה תמיד בפתאומיות, ומחייבת היערכות מהירה של החולה וסביבתו הקרובה מבחינה אישית ומשפחתית. לכך מצטרף היבט נוסף: הצורך בהתאמה של הבית, של סביבת החיים ושל ההתנהלות היום-יומית לחיים החדשים והשונים שלאחר השתלת ריאות.
לפניכם, סקירה קצרה של הנושאים המרכזיים שיש לתת עליהם את הדעת עם החזרה הביתה והכניסה לשגרת חיים בבית לאחר השחרור מבית החולים.
סכנות או מפגעים בסביבה הביתית
ההתאמות שיש לבצע בבית הן בדומה לכל מצב של החלמה והתאוששות לאחר חזרה הביתה מניתוח מורכב בבית החולים. בשבועות הראשונים המושתל יזדקק לעזרה רבה בתפקוד היום-יומי, באמצעות סיוע צמוד של מטפל ראשוני מבני הבית או מבחוץ. עם ההגעה הביתה חשוב לסלק מפגעים או סכנות שעלולים להפריע לירידה מהמיטה, לצעידה איטית בין החדרים, לישיבה נוחה ליד השולחן וכדומה. בנקודה זו ההנחיות הן אותן הנחיות המתאימות לכל אדם המתאושש בבית לאחר ניתוח.
הסכנות המרכזיות שיש להרחיק מסביבתו הקרובה של המושתל, הן אותם רעלים שאפשר להכניס לגופנו: סיגריות, מזון לא בריא, אלכוהול וכמובן סמים. מכל אלה יש להימנע.
מבחינת תזונה, חשוב מאוד להיזהר מאכילת אשכולית, פומלית או רימון, וכן משתיית מיץ מפירות אלה, שכן הם פוגעים בספיגה ובפעולה של התרופות לדיכוי המערכת החיסונית. לגבי הגבלות והמלצות בענייני מזון, כדאי לקרוא במאמר תזונה למושתלי ריאות.
ביקורים, אורחים וילדים
בתקופה הראשונה שלאחר ההשתלה, מושתלי הריאות נמצאים במצב הכי פחות מוגן מבחינת מערכת החיסון הטבעית. בשל המינון הגבוה של התרופות נוגדות הדחייה, הם חשופים מאוד לזיהומים שעלולים לסכן את הריאה המושתלת ואת חייהם בכלל. כדי לצמצם למינימום את סכנת ההידבקות בווירוס, חיידק או פטרייה, יש להימנע ממפגש עם אנשים שאינם קריטיים להחלמה, בדגש על ילדים צעירים, וכמובן להימנע מכל מפגש עם אדם מצונן או שאינו חש בטוב. זה נכון תמיד, לא כל שכן בתקופה הנוכחית שבה ילדים רבים אינם מחוסנים לקורונה וגם מבוגרים שחוסנו נדבקים בוואריאנטים החדשים של הנגיף.
מעבר לזהירות מתבקשת זו, תשומת הלב שלך ושל משפחתך צריכה להתמקד כעת במנוחה ובהחלמה, ולא באירוח. אז פשוט אל תתביישו לומר בנימוס שכרגע לא ניתן לקבל ביקורים, ושתשמחו לשיחת טלפון, להודעת וואטסאפ תומכת או למפגש משפחתי בזום. שימרו על משאבי הזמן והנפש שלכם לטובת הדבר החשוב באמת.
כלבים, חתולים וחיות מחמד
לגבי כלבים וחתולים, התשובה אינה חד משמעית, ונציג כאן את שתי הגישות. הגישה הרפואית-נטו גורסת שלא כדאי לקחת סיכון מיותר, ושעדיף לצמצם ככל האפשר את המגע עם חיות מחמד – לפחות בחודשים הראשונים שלאחר ההשתלה, כאשר הגוף חשוף מאוד לכל זיהום ולו הקטן ביותר. מנגד, אין מחקרים המצביעים על סכנה ברורה מכלב או מחתול מטופלים החיים בבית, וידוע שהקשר עם בעל חיים אהוב יכול לסייע למצב הרגשי והנפשי ולפיכך גם להחלמה. אם חשובה לך השהייה עם חיית המחמד – יש לשטוף ידיים אחרי כל מגע עם עימה, במיוחד לפני האוכל, חשוב להקפיד שהיא תהיה מחוסנת, מטופלת, נקייה, ושלא תסתובב באופן עצמאי מחוץ לבית. קל יותר להקפיד על כך עם כלבים, ופחות עם חתולים הנוטים להיכנס ולצאת מהבית באופן עצמאי. לכן, המגע עם חתול פחות מומלץ. אין לאפשר כל מגע עם צואה או הפרשות של בעל החיים. כמו כן חשוב להרחיק מקרבת המושתל בעלי כנף כמו תוכים ויונים, שהלשלשת שלהם יכולה לגרום לזיהום פטרייתי בריאות. באופן כללי יש להיזהר מחיות משוטטות, מחיות בר ומחיות שעלולות להיות חולות – ולהתרחק מכל מגע עם הפרשותיהן.
נהיגה לאחר השתלת ריאה
בחודשים הראשונים לאחר ההשתלה אין לנהוג, בשל נטילת תרופות משככות כאבים העלולות לגרום לטשטוש ולפגוע בעירנות. תקופה זו יכולה להימשך כחודשיים-שלושה, תלוי במטופל ובקצב החלמתו, וחשוב שבמהלכה יהיה עימך מלווה צמוד שיוכל להסיע אותך לפגישות המעקב התכופות בבית החולים. בעת ישיבתך ברכב, אם קיימת עדיין רגישות באזור הניתוח, כדאי להניח מגבת בין חגורת הבטיחות והגוף כדי למנוע מגע כואב באזור החתך. לאחר שמפסיקים ליטול משככי כאבים אפשר לחזור לנהיגה, גם במקביל לנטילת תרופות נוגדות דחייה ומונעות זיהומים. כן חשוב להיות ערים לשינויים בעירנות או בחדות, שעלולים להיגרם כחלק מתופעות הלוואי של הטיפול התרופתי, ובהתאם לכך להימנע מנהיגה במצב של כאבי ראש, הפרעות בראייה, סחרחורת וכמובן עייפות. לידיעתך, אין לנסוע בתחבורה ציבורית בשל הסכנה לזיהום והידבקות.
ביקור במספרה או אצל הקוסמטיקאית
לפני הכול, חלק משמחת החזרה לחיים נורמליים היא החזרה לשגרת טיפוח, בעיקר עבור נשים. זה חשוב, עושה טוב לנשמה וגם לגוף, וידוע שגישה חיובית הכוללת קיום חיים נורמליים מסייעת לתהליך ההחלמה ולשמירה על הבריאות. אולם גם בשגרת הטיפוח חשוב להקפיד על כמה כללים, במיוחד בתקופת האינדוקציה – כלומר בחודשים הראשונים שלאחר ההשתלה.
כאשר ברצונך להסתפר או לצבוע שיער, אנו ממליצים לך לבקש להיות ראשונה או אחרונה בתור במספרה, לשבת ככל האפשר ליד חלון פתוח ולהיות במגע מינימלי עם לקוחות אחרים. חשוב מאוד שהספר או הספרית יעטו מסכה, גם אם אין קורונה בשטח. ההמלצה הטובה והבטוחה ביותר היא להזמין את הספר/ית אליך הביתה תוך צמצום מגע אם אנשים אחרים. אותן המלצות תקפות לגבי טיפולי קוסמטיקה, לק ציפורניים וכדומה.
אם את מבקשת לבצע טיפולי הסרת שיער, מומלץ שלא לעשות זאת באמצעות טיפול לייזר אצל הקוסמטיקאית לפחות בחודשים הראשונים, כדי למנוע אפשרות לזיהום שעלול לעבור מהמכשיר. אין לבצע בתקופה זו פעולות שאינן הכרחיות ועלולות לגרום לזיהום, כמו לדוגמה קעקועים. למושתלים לא מומלץ כלל לעבור קעקוע בגלל הסכנה להיחשף לזיהום, הריפוי האיטי של פצעים והסיכון המוגבר לפיתוח ממאירויות בעור בשל התרופות המדכאות את מערכת החיסון.
השתתפות באירועים ובשמחות
ההמלצה הקבועה היא להמעיט ככל האפשר בשהייה ליד אנשים רבים, במשך שלושת החודשים הראשונים שלאחר ההשתלה. זה נכון לגבי אירוח מבקרים בבית, וכמובן לגבי יציאה לאירועים חגיגיים ורבי משתתפים. בתקופה הנוכחית של ימי הקורונה, חשוב במיוחד שלא לקחת חלק באירועים המוניים ובהתקהלויות, ולכן מומלץ מאוד להימנע מלהשתתף בשמחות ובחגיגות. כמובן שיש יוצאים מן הכלל – אם הבן או הבת מתחתנים, לא נאמר לך שלא להגיע לאירוע, אבל כן נבקש ממך להקפיד ככל הניתן על כללי זהירות: לשבת בשולחן נפרד, להימנע מלחיצות ידיים וחיבוקים, להשתדל להתרחק מקהל צפוף וכמובן לעטות מסכת פנים לאורך כל האירוע. צוות מכון הריאות ומרפאת המעקב בבילינסון מזמין אותך להרים טלפון ולהתייעץ לגבי השתתפות באירועים – אנו מתייחסים לכל מטופל ברמה האינדיבידואלית, ונייעץ לך כיצד לנהוג בהתאם למצב בריאותך ולתוצאות הבדיקות האחרונות שעברת.
שתיית אלכוהול
צריכת אלכוהול כאמור אינה מומלצת, בעיקר בחודשים הראשונים שלאחר ההשתלה. בהמשך ניתן לשתות אלכוהול במידה ולא בסמיכות לנטילת התרופות, אבל אם אפשר עדיף להימנע מכך.
החזרה לעבודה
שלושת החודשים הראשונים אחרי השתלת הריאות מהווים תקופת מנוחה והתאוששות, שבמהלכה אין לחזור לעבודה. מומלץ לא לשוב לעבודה גם בשלושת החודשים הבאים, כלומר למשך חצי שנה לאחר ההשתלה. חשוב לזכור שזו התקופה המסוכנת, שבה עלולים להתפתח זיהומים ודחייה של השתל. לפני חזרתך לעבודה, יש להתייעץ עם הרופא המטפל בבית החולים בעת פגישת המעקב ולקבל את אישורו לרמת המאמץ הנדרשת בעבודתך. יש לקחת בחשבון שבעלי מקצועות שונים לא יוכלו לשוב לעבודתם הקודמת, למשל, גננת לא תוכל לשוב לעבודה בגן הילדים לפחות בשנה הראשונה שלאחר ההשתלה. גם במקרה של עבודה החושפת את הריאות לחלקיקי אוויר נשיפים, כמו עבודה במפעל שיש – המושתל ייאלץ למצוא עבודה אחרת. בכל מקצוע הכרוך במגע יום-יומי עם קהל יש להיזהר, ולעטות מסכה בכל מגע אם אנשים ובעיקר במקומות הומי אדם.
מערכת היחסים בתוך המשפחה
תקופת ההתאוששות בבית מהשתלת ריאות היא תקופה מאתגרת לא רק למושתל – ולא רק מבחינה פיזית ובריאותית. מדובר בחוויה מורכבת מבחינה רגשית, נפשית ותפעולית עבור המעגל הטיפולי הקרוב, בן הזוג או בת הזוג והמשפחה הגרעינית המצומצמת.
הבשורה על ההשתלה, ככל שנהיה מוכנים אליה, מגיעה תמיד באופן פתאומי וגורמת לטלטלה בחיים. התוצאה, פעמים רבות, היא אווירה של מתח, עקה וסערת רגשות. גם הטיפול התרופתי המסיבי שלאחר ההשתלה עלול להשפיע על מצב הרוח ולייצר תגובות רגשיות. העצה הטובה ביותר, למושתל ולמשפחה, היא להתאזר בסבלנות, לקחת "נשימה ארוכה" ולזכור שזהו מצב זמני של התאוששות מטראומה לא פשוטה. במקרה שהמצב מידרדר לדיכאון, חרדה או מחשבות אובדניות, חשוב להיעזר באנשי מקצוע לטיפול רגשי-נפשי. העובדת הסוציאלית במרפאת המושתלים תשמח לסייע בכך, לשוחח עימכם ולהפנות אתכם לגורם שיוכל לעזור, למטפל המתאים או לקבוצת תמיכה רלוונטית.
למידע נוסף והמלצות לגבי אודות אורח החיים המתאים למושתלים, עיברו לכתבה - אורח החיים לאחר השתלת ריאות