השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > תזונה לפני השתלת איברים ולאחריה
הצג עוד

תזונה לפני השתלת איברים ולאחריה

למה חשוב להכין את הגוף תזונתית לפני השתלה? מה אסור לאכול אחרי ההשתלה? וממה צריך להיזהר?

  • מאת:
  • סיגל פרישמן
תזונה לפני השתלת איברים ולאחריה

ניתוח השתלת איברים הוא הליך מורכב שדורש התייחסות גם לפן התזונתי, הן לפני ההשתלה והן לאחריה, במטרה להקטין את הסיכון הכרוך בניתוח עצמו, לסייע בתהליך ההחלמה ולשפר את סיכויי ההצלחה של ההשתלה.

חשיבות ההתאמה התזונתית לפני השתלת איברים

המחלות השונות שמביאות לצורך בהשתלה, פוגעות בתפקוד החיוני של הגוף כולו ואם לא מקפידים על תזונה מותאמת – עלול החולה להגיע למצב של תת תזונה שיפגע עוד יותר במצבו הבריאותי.

בנוסף ידוע  כי המצב התזונתי שבו מגיע החולה לניתוח ההשתלה משפיע על סיכויי ההצלחה, על רמת הסיכון ועל משך ההחלמה שלו: ככל שמצבו התזונתי יהיה ירוד יותר, כך מערכות הגוף השונות יהיו חלשות יותר ולפיכך יידרש יותר זמן לניתוק מכשירי ההנשמה (חולשה של שרירי מערכת הנשימה), החלמה איטית יותר של פצע ניתוחי והסיכון לזיהום גדול יותר (חולשה של מערכת החיסון).

לכן יש חשיבות רבה על מעקב והתאמת התזונה על ידי דיאטנית, לאורך התהליך כולו כשהמטרה היא להביא את המטופל לניתוח ההשתלה במצב התזונתי הטוב ביותר.

טיפול תזונתי לפני השתלת כליה

חולים באי ספיקת כליות סופנית שממתינים להשתלה, לרוב מטופלים בדיאליזה.
הטיפול בדיאליזה כרוך בהגבלה של כמות הנוזלים והאלקטרוליטים (מלחים), בעליה בצריכה האנרגטית והחלבונית, בדלקת כרונית, בירידה בתאבון, בבחילות ובהקאות. כל אלו מעמידים את המטופלים בסיכון גבוה לתת תזונה.

על מנת למנוע תת תזונה ולשמור על מצב תזונתי מיטבי להשתלה לאורך כל הזמן - המטופלים במחלקת נפרולוגיה (דיאליזה) נפגשים עם דיאטנית המחלקה לצורך מעקב והתאמת התפריט.

טיפול תזונתי לפני השתלת לב

אי ספיקת לב סופנית  המחייבת השתלת לב, מלווה בד"כ במחלות כרוניות נוספות כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, הפרעות בשומני הדם ואי ספיקת כליות, שלהן השלכות תזונתיות שונות שיש להתייחס אליהן.

על מנת למנוע מצב של תת תזונה והדרדרות המחלה, על חולים אלו להיות במעקב וטיפול תזונתי הן כדי להיטיב את המצב הרפואי (למשל ירידה הדרגתית במשקל במצב בו קיים עודף משקל), הן כדי למנוע התדרדרות (על ידי דיאטת דלת מלח והגבלת נוזלים למניעת בצקות והיפונתרמיה - ירידה של הנתרן בדם), והן כדי לוודא שלא חל שינוי שדורש התייחסות (עלייה של מעל 2 ק"ג בתוך 3 ימים למשל, יכולה להצביע על צבירה עודפת של נוזלים ומחייבת התייחסות רפואית מיידית).

טיפול תזונתי לפני השתלת כבד

הכבד הוא איבר מטאבולי שמשפיע על המטבוליזם של הגוף כולו. חולים שסובלים מחוסר תפקוד של הכבד נוטים לרדת במשקל ובמסת השריר ולכן חשוב להתאים להם תזונה עתירת קלוריות וחלבונים.

טיפול תזונתי לפני השתלת ריאות

המאמץ הנשימתי של חולים עם אי ספיקה נשימתית, דורש מהם מאמץ רב ו"מבזבז" המון קלוריות, ולכן הם זקוקים לתזונה מותאמת ועתירת קלוריות.

כיצד מתבצעת ההתאמה התזונתית?

ההתאמה התזונתית מותאמת לפרוטוקול המחלה, ל-BMI (משקל גובה) ולמצבו של כל חולה.

כל חולה עובר הערכה תזונתית שבה בודקים: מה היה משקל גופו לפני המחלה; האם ירד לאחרונה במשקל וכמה; מה רמת התפקוד שלו (צורך בכסא גלגלים למשל  יכול להעיד על תזונה חסרה בחלבונים וקלוריות); המדדים השונים שהתקבלו בבדיקות דם; הסימפטומים שמהם הוא סובל (כגון בחילות, שלשולים או חוסר תאבון); הרגלי האכילה שלו – מה הוא אוכל, כמה ואיך (האם הוא יכול לאכול רגיל או שהוא זקוק להזנה בעזרת זונדה או דרך הוריד) וכו'.
לאחר ההערכה, נקבעים הצרכים התזונתיים ולפיהם יומלץ על המזון ו/או הפורמולה המומלצים להגעה לצרכים אלה.

חשיבות ההתאמה התזונתית מיד לאחר השתלת איברים

מיד לאחר ההשתלה מותאמת למטופל תכנית תזונתית שמטרתה לספק את התזונה הדרושה ולאפשר בניית רקמות, החלמה וריפוי פצעים, תוך שימת לבלמדדים הדורשים התייחסות תזונתית כגון רמות הסוכר, לחץ דם, בצקות, מיימת, תפקודי כליות, רמות אלקטרוליטים (זרחן ואשלגן) ועוד.

חשיבות ההתאמה התזונתית לאחר השתלת איברים

תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי למניעת דחיית האיבר המושתל, עלולות להתבטא בעלייה ברמות השומנים, עלייה ברמת הסוכר בדם ו/או בעלייה בערכי לחץ הדם.

על מנת למנוע תופעות אלה, מומלץ לצרוך מזונות דלי סוכר, דלי שומן ודלי מלח, ולהימנע מצריכת אשכולית ופומלית בשל מרכיב הנמצא בפירות אלה, הגורם להגברת פעילות התרופות. בנוסף, בשל מערכת החיסון המוחלשת יש להימנע ממזונות נאים ולהקפיד על היגיינת המזון וסביבת עבודה נקייה.

לא פעם אנשים שעברו השתלת איבר נוטים לפתח עלייה מוגזמת  במשקל , גם בשל התרופות והסטרואידים מעוררי התיאבון וגם בשל הסרת המגבלות והתחושה הבריאותית הטובה שלהם לאחר הניתוח. השמנת היתר עלולה להוביל לעלייה ברמות הסוכר, הכולסטרול, לחץ הדם וכו' ואינה בריאה לאיבר המושתל ובכלל.

כדי למנוע השמנת יתר, מומלץ כי המושתלים יפגשו על בסיס קבוע עם דיאטנית, על מנת לסייע לשמור על אורח חיים בריא, ובמידת הצורך - להתייחס לחריגות בתוצאות הבדיקות.

• סיגל פרישמן היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבי"ח בילינסון

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל