מחלקות פנימיות

אלרגיה לחלב

​מאת פרופ' רונית קונפינו-כהן, מ"מ מנהל היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית ודר' עידית לחובר המרכז הרפואי מאיר

מהי אלרגיה לחלב?

אלרגיה מסוכנת לחלב (כמו לכל מזון אחר) נגרמת כתוצאה מיצירת נוגדנים כנגד חלבוני החלב. מרבית מקרי האלרגיה מתפתחים בחשיפות הראשונות לחלב פרה (או תחליף חלב על בסיס חלב פרה), אך בדרך כלל  לא בחשיפה הראשונה. שכיחות התופעה: כ-0.5% מהתינוקות ובמרבית המקרים התופעה חולפת במהלך הילדות המוקדמת. אלרגיה למזון היא תופעה שעשויה להיות מסכנת חיים!

איך מזהים?

התסמינים הקלאסיים של אלרגיה לחלב (ולמזון בכלל) כוללים: 

  • ​פריחה (רק בפנים או בכל הגוף)
  • עקצוץ / גרד בלשון
  • הקאה מיידית
  • נפיחות
  • קושי בנשימה
  • שיעול
  • צרידות
  • עילפון ואיבוד הכרה

הסימנים הללו לרוב מופיעים בתוך דקות ועד שעה – שעתיים מרגע החשיפה. תסמינים נוספים, אשר גם כן קשורים לאלרגיה לחלב פרה יכולים להופיע כשעתיים ויותר אחרי החשיפה. הם כוללים הקאות או יציאות דמיות. לעיתים נדירות גם שלשולים ממושכים. 

מקרים אלה מתרחשים במנגנון חיסוני המערב את מערכת העיכול בלבד . המנגנון שונה מזה שגורם לתגובה המסוכנת. התופעות אינן נעימות אך אינן מסכנות חיים. אלה יכולות להתרחש גם בחשיפה ראשונה למוצרי חלב.

איך מטפלים?

בשלב המיידי:

א. במידה והופיעה פריחה או עקצוץ בלשון - מתן תרופה מקבוצת האנטי היסטמינים (כדוגמת פניסטיל בטיפות)

ב. במידה וישנם תסמינים משמעותיים יותר – פניה מיידית לטיפול רפואי (ושימוש במזרק epipen למי שכבר ידוע כאלרגי ונושא עמו מזרק).

לאחר מכן – הימנעות מוחלטת מחשיפה למוצרי חלב, כולל מוצרים שהם "דל לקטוז". תחליפי חלב מומלצים הם  תחליפי חלב מפורקים (נוטרמיגן או נוטרילון פפטי ג'וניור). יש לציין, כי אין מניעה מתחליפי חלב על בסיס סויה, אך הם אינם מומלצים לתינוקות לפני גיל חצי שנה. במקביל חשוב שהילד ייבדק על ידי  מומחה לאלרגיה לצורך אישור/ שלילת האבחנה.

מה הסיכוי שהאלרגיה תחלוף?

במרבית המקרים האלרגיה לחלב חולפת בשנים הראשונות לחיים. חלק נוסף מהרגישים יחלימו עד גיל 18. ההחלטה אם הרגישות חלפה מבוססת על תבחין עור (טסט) ואחריו חשיפה הדרגתית לחלב . זאת בהשגחה רפואית צמודה. בכל מקרה, אין לנסות לחשוף לחלב ללא השגחה רפואית.

האם יש טיפול?

הטיפול העיקרי הינו הימנעות מחשיפה לחלב ומוצריו. הימנעות מונעת אסון ומעלה את סיכויי ההחלמה. במקרים בהם האלרגיה לחלב מתמשכת - קיימת אפשרות לבצע תהליך של הפחתת הרגישות (דה סנסיטיזציה). טיפול זה עדיין מוגדר כטיפול ניסיוני.  

​איך מונעים אלרגיה לחלב?

מחקרים רבים מראים כי חשיפה מוקדמת ועקבית (מהימים הראשונים לחיים) למוצרי חלב מקטינה את הסיכוי להתפתחות אלרגיה לחלב. 

ומה בין "אלרגיה לחלב" ובין "אי סבילות לחלב"?

אלרגיה לחלב היא תוצאה של יצירת נוגדנים כנגד חלבון החלב- תהליך שיכול להיות מסכן חיים. אי סבילות לחלב = אי סבילות ללקטוז היא תוצאה של חסר (חלקי או מלא) באנזים אשר מפרק את סוכר החלב. תופעה זו אינה מסוכנת אבל, חשיפה לכמויות גדולות של חלב גורמת לכאבי בטן/ גזים/ שלשולים.

זקוקים לסיוע?

​​​​במרכז השירות והמידע של מאיר​ אנו נסייע לכם ונעניק הכוונה לכל פונה

אינדקס תחומים רפואיים

​​​הקליקו ​כאן​ ותוכלו לאתר בקלות כל מחלקה, מרפאה ויחידה