המרפאה לשיקום היד מנוהלת על ידי רונית לוי, מרפאה בעיסוק. המרפאה מעניקה שירות למגוון אנשים לאחר פגיעות בכף היד. הסיבות לפניה לטיפול מגוונות, החל משבר בעצמות כף היד ועד ניתוחי כף יד מורכבים. אחת הפניות השכיחות ביותר למרפאה היא בעקבות שחיקת סחוס במפרקי האצבעות ובעיקר במפרק בסיס האגודל. עיקר הפונות הן נשים. פעמים רבות הן עוסקות בעבודות המגבירות את השחיקה במפרק, כגון: משק בית, טיפול בילדים, תפירה ועוד.
שחיקת סחוס היא מחלה מאוד שכיחה (80% מבני 80 ומעלה) שבה מתרחש תהליך של הרס שכבת הסחוס המגנה על קצה העצם באיזור המפרק. הרס זה גורם לצמצום המרווח בין עצמות המפרק ושינוי בצורת המפרק. שינויים אלו עלולים להסב כאב רב בעת הנעת המפרק ובכך להגביל את תפקודם של אנשים אלה ולפגוע ביכולתם להשתתף בעיסוקים המשמעותיים להם כגון- עיסוקי פנאי, שימוש בטלפון נייד, הכנת אוכל, טיפול בנכדים ועוד. בניגוד לעצם, סחוס אינו יכול לצמוח מחדש, על כן לא ניתן "להשיב את הגלגל לאחור". בהתאם לכך מטרת הטיפול בריפוי בעיסוק תהיה למנוע החמרה בתהליך השחיקה ולאפשר השתתפות מקסימלית בעיסוקים תוך ניסיון ללמוד להפחית את הכאב והסבל.
בשנים האחרונות הטיפול במרפאה באנשים אלו מבוסס על פרוטוקול שנכתב על ידי טלי סקירה, מרפאה בעיסוק. הפרוטוקול כולל חמש המלצות לטיפול שמרני למטופלים הסובלים משחיקת סחוס על פי הספרות המקצועית העדכנית בנושא.
כדי לזכור את ההמלצות באופן יעיל, הן אורגנו תחת השם: "חמשת הממ"ים":
- מודעות - לכאב, לשחיקת המפרק ולהשלכותיה.
- מפרקים גדולים - העדפה של שימוש במפרקים גדולים וחזקים על פני מפרקי האצבעות בעת ביצוע אחיזת חפצים.
- מנוחה - כללי המנוחה המשלבים עשייה ומנוחה לסירוגין לשימור מיטבי של המפרק
- מכשירי עזר - שימוש באביזרים המפחיתים עומס מהמפרקים.
- מפרק מחוזק - סדרת תרגולים המועילים לשימור כוח וגמישות של השרירים התומכים במפרק ועידוד אחיזה נכונה.
שחיקת הסחוס פעמים רבות מוגברת עקב הרגלים ארוכי שנים של שימוש מוגבר ולא מותאם במפרקי האצבעות. בפועל המלצות אלו מנחות את המטופלים ללמוד כיצד לשנות את ההרגלים הללו אם ברצונם למנוע החמרה במצבם. כל אדם מבוגר אשר ניסה לשנות הרגלים יודע כי תהליך זה אינו פשוט כלל. פעמים רבות האדם יודע מה עליו לעשות אך מתקשה מסיבות שונות ליישם את הידע הזה (למשל- לאכול נכון, להפסיק לעשן וכו'). במצבים שבהם אנשים מתמודדים עם שינוי הרגלים מאוד שכיח להיעזר במסגרת קבוצתית שמספקת תמיכה נוספת בתהליך.
זו היתה ההשראה לבניית פרוטוקול קבוצתי המבוסס על הפרוטוקול הפרטני.
במסגרת הקבוצתית האדם נדרש לשתף אחרים בהתקדמות בתהליך ולתת דין וחשבון לא רק לעצמו אלה גם לקבוצת השווים המתמודדים עם קשיים דומים. הוא למד מניסיונם של אחרים ומועצם כאשר הוא תומך באחרים ונהנה מתמיכתם. במסגרת הקבוצה המטופלים מרחיבים את הידע על משמעות האבחנה הרפואית ובכל מפגש מעמיקים באחד מה"ממ"ים" (אותן המלצות טיפוליות שפורטו לעיל). החברים בקבוצה משתפים בחוויותיהם ועובדים על שינוי ההרגלים בחשיבה משותפת ובאווירה נעימה ומקדמת. התהליך הקבוצתי הוא בן 8 מפגשים כאשר לפני ההצטרפות למסגרת הקבוצתית מקיימים במפגשים פרטניים אבחון מקדים והתאמת סד לפי הצורך.
בימים אלו מסתיים המחזור השני של הקבוצה שפתחה את שעריה לראשונה בינואר 2018. משתתפי הקבוצה מקפידים מאד על ההגעה וההשתתפות בקבוצה ומרביתם מתארים שביעות רצון גבוהה מההתנסות. המשתתפות ציינו כי "בקבוצה למדנו איך אפשר גם אחרת, ללכת עם (הגוף) ולא נגד, להתחיל לעבוד לא מהאוטומט. להעלות את המודעות להרגלים הנכונים, יש דברים שעשינו גם קודם אבל פה פגשנו אנשים עם בעיות דומות וקיבלנו את החיזוק".