בכל יד יש חמש אצבעות אגודל ועוד ארבע אצבעות. ארבעת האצבעות מורכבות כל אחת מ - 3 עצמות קטנות, מעין גלילים ואילו האגודל מורכבת רק משני גלילים. בנוסף לעצמות, קיימים באצבעות גידים, עצבים וכלי דם אשר יחדיו מאפשרים את הפעילויות השונות כמו אחיזה, כתיבה ופעולות של מוטוריקה עדינה שאנו מבצעים בחיי היומיום.

מהי קטיעה?
קטיעה מתרחשת בעקבות טראומה כאשר האצבע נפגעה באופן קשה ולא ניתן לחבר את החלק הקטוע בחזרה לאצבע. קטיעה יכולה להתרחש בגבהים שונים לכל אורך האצבע.
בתהליך הניתוח מסירים רקמות שכוללות עור, חלק מעצם, שרירים, עצבים וכלי דם.
הרופא המנתח מחליט על גובה הקטיעה תוך התחשבות באזור הבריא של האצבע וכן ברקמות שיספיקו לכסות את הפצע.
הטיפול בריפוי בעיסוק לאחר קטיעת אצבעות משמעותי להשגת המטרות הבאות:
- הדרכה לטיפול ביד למניעת היווצרות בצקות.
- השגת טווח תנועה מלא בכל המפרקים שאינם מעורבים בקטיעה וכן טווח תנועה מקסימלי במפרקים המעורבים.
- הפחתת רגישות באזור הצלקת ושימור תחושה תקינה או שיפור תחושה לקויה.
- טיפול בצלקת לאחר שהפצע נסגר.
- שיפור הכח באצבעות וביד.
- התייחסות לאספקט הרגשי של הפגיעה.
- החזרת האדם לתפקוד יומיומי.
סיבוכים לאחר קטיעות:
לאחר קטיעה יכולים להיות מספר סיבוכים כמו זיהום, חוסר סגירה של הפצע הפתוח והתפתחות רקמה צלקתית בקצה העצב (נוירומה).
סיבוך אפשרי הוא הידבקות של צלקת שגורמת להגבלה בטווח התנועה של האצבע.
סיבוכים נוספים עלולים להיות בתחום התחושתי כמו רגישות יתר, ירידה תחושתית וכאבי פנטום.
כאבי פנטום
תחושת כאב מסוג מיוחד שנוצרת לעיתים לאחר קטיעה, לאחר שאצבע או חלק מאצבע אינם קיימים עוד. התחושה היא שאדם עדיין מרגיש את חלק האצבע הקטוע כאילו הוא עדיין מחובר.
לדוגמא: אדם מרגיש שהוא ממש מצליח להזיז את החלק שנקטע או אדם מרגיש כאב בחלק שקטוע. תחושה זו מורגשת אצל רוב האנשים אשר עוברים קטיעה כלשהי.
כאבי הפנטום בדרך כלל אינם דורשים טיפול מיוחד. במידה ואתה מרגיש את סוג הכאבים שתוארו והכאב מטריד ומפריע לך, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל.
שלבי הטיפול לאחר קטיעת אצבעות:
- הדרכה לטיפול ביד למניעת היווצרות בצקות:
בשלבים הראשונים שלאחר הניתוח יש לדאוג להורדת הנפיחות באיזור הגדם ולמנוע היווצרות של בצקות. ניתן להקטין את הבצקת על ידי הנחת היד בגובה הגבוה מהלב ובכך לאפשר זרימת דם תקינה לאזורים המחלימים ביד. - הפעלה ראשונית של האצבעות בכדי לשמור על טווחי תנועה תקינים: הפעלה אקטיבית של האצבעות הפגועות יחד עם הפעלת יתר האצבעות והיד בכלל חשובות ומשמעותיות כבר בימים הראשונים שלאחר הניתוח.
אמבטיה לכף היד:
ביצוע של אמבטיות לכף היד כבר בימים הראשונים לאחר הקטיעה ישפר את היכולת התנועתית של האצבע. כדאי לעשות אמבטיות במים פושרים לכף היד לפחות פעם ביום כבר מהימים הראשונים לאחר הקטיעה, יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הצורך בסבון נוזלי או חומר חיטוי בתוך האמבטיה. בזמן האמבטיה עלייך לבצע תנועות של האצבעות בתוך המים. כדאי להקפיד על כיפוף של האצבעות ולאחר מכן יישור. אתה יכול להיעזר בספוג על מנת לבצע את התנועות.
תרגילי תנועה:
תרגילים אשר מתאימים לתחילת תהליך השיקום כאשר האצבעות עדיין חבושות וכן לאחר שהתחבושות הורדו:
תרגילים לכיפוף ויישור האצבעות- ולהפעלה של היד כולה:
- עלייך לכופף את כל האצבעות למצב של אגרוף סגור עד כמה שאתה מצליח ולאחר מכן ליישר את כל האצבעות.
- עלייך לכופף את כל האצבעות כך שקצות האצבעות יגעו קרוב ככל האפשר לשורש כף היד ולאחר מכן ליישר אותן.
- אחיזה של מכשירים שונים באגודל מול כל אחת מהאצבעות כולל האצבע הפגועה. ניתן להחזיק: עפרונות, כוסות שתייה במשקל שונה ובגודל שונה, בקבוקי שתייה בגדלים שונים. עלייך להקפיד על כך שהאצבעות כולן תתכופפנה בכדי לאחוז את החפץ ולאחר מכן ליישר אותן באופן אקטיבי.
- הרמה של פקקים או מכסים בגדלים שונים תוך שימוש באגודל ובאצבעות ולאחר מכן הנחה של האביזר במקום אחר לאחר שהוחזק מעט באוויר.
- פתיחת מכסים של קופסאות קטנות הנפתחות על ידי סיבוב או פקקי בקבוקים הקיימים בבית.
- אחיזה של עט/עיפרון בקצה של הגדם כאשר העיפרון מונח בחלק הפנימי של כף היד תוך כדי כיפוף האצבע כלפי מטה.
- תפיסת חפצים קטנים בקצה האצבע מול האגודל.
תרגילים אשר מתאימים לשלבים בהם אתה נמצא כבר ללא החבישות על האצבע והפצע סגור:
- תפיסה של מטבעות בקצוות האצבעות - אגודל מול האצבעות.
- לישה של חומרים המצויים בבית בתוך כף היד תוך הפעלה של האצבע יחד עם יתר האצבעות: ניתן ללוש בצק, פלסטלינה/בר בצק של ילדים, כדאי לעטוף את הבצק בניילון כדי שלא יידבק לצלקת בשלבים הראשונים.
- פתיחה של קופסאות גפרורים על ידי אחיזת הקופסא באצבעות הבריאות וכיפוף האצבע הקטועה לשם פתיחת הקופסא, ניתן בשלבים מאוחרים יותר לשים בתוך הקופסא מטבעות כסף כדי להקשות על פתיחת הקופסא.
- בשלב מאוחר יותר כאשר קיימת תנועתיות באצבע ניתן לשלב תרגיל אשר דורש דיוק בתנועה - ניתן לפזר מעט גפרורים ולנסות לאסוף אותם על ידי אחיזה בפינצטה ולהניחם בכלי בצד.
הפחתת רגישות באזור הצלקת ושימור תחושה תקינה:
בניתוח הקטיעה שעברת, נחתכו גם רקמות של עצבים ובעקבות כך יכולים להיות שינויים בתחושה שלך בקצה האצבע ובאזור הצלקת.
אחת התופעות היא של רגישות יתר - אתה עלול להרגיש תחושה קיצונית של כאב בתגובה למגע שלא כואב בדרך כלל באזור הפצע. בכדי למנוע רגישות יתר עלייך להתחיל לגעת באזור הגדם כבר מהימים הראשונים לאחר הקטיעה כאשר האצבע עדיין חבושה. מגע זה יוריד את הרגישות ויעלה את היכולת שלך לסבול מגע באותו האזור.
תרגול מומלץ בימים הראשונים כאשר האצבע חבושה:
- עליך להרגיל את האזור הרגיש באצבע לסוגים שונים של מרקמים ושל מגע וכדאי להשתמש בחומרים הבאים: מפיות נייר, מפיות לבד, מגבות בעובי שונה, בדים שונים (קטיפה, ג'ינס וכו') ובשלבים שהרגישות פחותה יותר ניתן לגעת בסקוטש' (של הכלים) ובנייר זכוכית.
- החזקה של גולות בקצוות האצבעות.
- הכנסת היד לתוך כלי ובו סוגים של קטניות - אורז או עדשים בכדי להתרגל למגע. בשלב מאוחר יותר ניתן להכניס לתוך האורז מטבעות כסף ויש לנסות לאתר אותם ולהוציאם.
- מגע של אזור הגדם בסוגים שונים של מברשות בעובי שוני- מברשת שיניים, נעליים גילוח.
- בשלבים מאוחרים יותר של הטיפול, למי שאוהב לעסוק בפעילויות יצירה אפשר להדביק חתיכות נייר או חתיכות פלסטיק תוך שימוש בקצוות של האצבע בעת ההדבקה וכן לעסוק בפעילויות של פיסול בחימר.
התייחסות לטיפול בצלקת לאחר שהפצע נסגר
בהמשך לטיפול בתנועה ובתחושה יש להתייחס גם לצלקת שנוצרה בעקבות הניתוח. ההתייחסות לצלקת משמעותית בכדי לאפשר תחושה תקינה באזור הצלקת וכן במניעה של הידבקות גידים מתחת לצלקת. כדאי לטפל בצלקת על ידי ביצוע של מסאג' מספר פעמים ביום. הדרכה לאופן ביצוע המסאג' תקבל מהמרפאה בעיסוק בעת הטיפול.
שיפור הכח באצבעות וביד
כאשר הפצע סגור, ניתן לבצע תרגילים בהם אתה נדרש להפעיל כח באצבעות.
תרגילים לחיזוק:
- תרגול באמצעות מהדק סיכות ומחורר: האגודל מול אצבע אחת או שתי אצבעות, עלייך לבצע את תנועת המהדק.
- מחורר: בשלב הראשון האגודל בצד אחד ויתר האצבעות בצד השני ובשלב מאוחר יותר ניתן לבצע עם אגודל מול אצבע אחת בלבד.
- תרגול על ידי ספוג ברמת קשיחות שונה (ספוג אמבטיה, ספוגיות לניקיון הבית וכו'): תפיסה ומעיכה של הספוג באמצעות האגודל מול יתר האצבעות.
- תרגול באמצעות אטביי כביסה: פתיחה של האטב באמצעות תפיסה באגודל מול האצבע הפגועה ולאחר מכן הנחת האטב על אביזרים בקוטר שונה כמו חוט כביסה וכוסות בעובי שונה.
- תרגול על ידי שפופרת של משחת שיניים / דבק נוזלי: אחיזה של השפופרת באגודל מצד אחד ובאצבעות מצדה השני ויש ללחוץ את המשחה משני צידייה.
התייחסות לאספקט הרגשי לאחר קטיעת אצבעות
הטיפול לאחר קטיעה איננו מתייחס רק לאספקטים הפיזיים אלא גם לצד הרגשי ולהתמודדות שלך עם המצב החדש. איבוד של כל איבר הוא מאורע טראומטי ואנשים רבים מרגישים תחושות של אובדן, כעס, עצב או תסכול. כדאי שתזכור כי לכל אחד לוקח פרק זמן מסוים להתרגל לתפקוד ולמראה החדש של כף היד. ההתמודדות עם הקטיעה שונה מאדם אחד לאחר, לכן חשוב שתדע כי במידה ואתה מרגיש צורך בעזרה כלשהי בתהליכי ההתמודדות אתה יכול לפנות לרופא המטפל/ מרפאה בעיסוק או לכל איש צוות אחר בכדי לשתף ברגשותייך ולקבל את התמיכה שאתה זקוק לה.
חזרה לתפקוד יומיומי
התרגילים וההדרכה אשר ניתנו בחוברת זו יעזרו לך בחזרה לתפקוד יומיומי ולשימוש מקסימלי בכף היד. כאשר אתה מצליח להשיג תנועתיות וכח ביד אתה יכול להשתמש בה בהדרגה לפעילויות שהיית רגיל לבצע לפני הפציעה.
תוכן הדף הוא בגדר הדרכה בלבד והוא חלק מהטיפול בריפוי בעיסוק, אין לבצע תרגילים אלה לפני ייעוץ עם מרפאה בעיסוק.