כללית און-ליין
מרכז רפואי כרמל, חיפה

פורסם בראשונה: 12.09.2021

    מאת:
  • מרכז רפואי כרמל, חיפה

בכרמל ממליצים על תזונה נכונה עם החזרה ללימודים

עם פתיחת שנת הלימודים ממליצים בכרמל על תזונה מתאימה לתלמידים ובעיקר לילדים העולים לכיתה א'.

דיקלה אופיר בירמן – מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בכרמל. צילום - אלי דדון

בכרמל ממליצים על תזונה נכונה לבית הספר

דקלה אופיר בירמן מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בכרמל מסבירה כי "ארוחת בוקר טובה משפיעה באופן ישיר על יכולת התלמיד להיות מרוכז בשיעורים לתפקד בצורה מיטבית ולשפר את הישגיו בלימודים".

הילדים חוזרים לבית הספר לאחר חופשה ארוכה, וזו הזדמנות טובה לסגל להם שיגרה תזונתית בריאה. והאחריות לכך היא כמובן עלינו ההורים.

"ארוחת הבוקר היא מהארוחות החשובות ביום". מסבירה דקלה אופיר בירמן מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית חולים כרמל מקבוצת כללית. "אכילה בשעות הבוקר, בין אם לפני ביה"ס (בית ספר) או בהפסקה הראשונה, משפיעה באופן ישיר על יכולת הילד לשבת מרוכז בשיעור, לתפקד בצורה מיטבית בבית הספר ולשפר את הישגיו הלימודיים.

אלון אדנבורג – עולה לכיתה א'. צילום - אלי דדון

ארוחת בוקר מזינה, קשורה עם הפחתת סיכון לעודף משקל והשמנה בהמשך החיים, צמצום מחלות נלוות כגון סוכרת, יתר לחץ דם , כבד שומני ועוד. בנוסף, ילדים שלא מצטיידים באוכל מזין מהבית נוטים לקנות יותר מזונות בעלי ערך תזונתי נמוך כגון: ממתקים, חטיפים ומזון מהיר בדרכם אל או מביה"ס, בקיוסק או במכונות".  

עוד מסבירה הדיאטנית דקלה כי "כריך הינו המזון הנפוץ ביותר שהילדים לוקחים איתם לארוחות הבוקר בבית הספר. הוא משביע וניתן בקלות להפוך אותו לארוחה בריאה ומזינה.

את הכריך רצוי להכין מלחם שהילד אוהב, כשהמומלץ ביותר הינם לחמים מדגנים מלאים או מלאים בחלקם. חשוב שהממרח יכיל רכיבי תזונה איכותיים כגון: טחינה, אבוקדו, גבינות, ביצים או ממרחים שהוכנו בבית.

מומלץ לצמצם את הצריכה של ממרחים מעובדים בעלי תכולת נתרן ושומן גבוהה כגון – סלטים מוכנים, נקניקים, מזונות משומרים, גבינה צהובה ועוד".  

"אחד העקרונות החשובים בתזונה נכונה זה לא לאכול ממתקים על חשבון ארוחות" מעדכנת דקלה. "חטיפי אנרגיה, דגני בוקר וכריכים עם ממרחים מתוקים מהווים "ממתק" לכל דבר ולכן אינם תחליף ראוי ושקול לארוחה מזינה.

ניתן לגוון את הכריך בפשטידת מאפין ביתית או סלט ירקות עם גבינה או ביצה קשה או קוטג' אישי וקרקרים מקמח מלא. או למשל טורטייה עם מילוי גבינות או טונה וירקות או יוגורט עם פירות חתוכים".

 אביב אלוש – עולה לכיתה א'. צילום - אלי דדון

"כדי להשלים את המשימה ולהפוך את הכריך לארוחה מנצחת חשוב לשלב לצידו תמיד גם ירקות ופירות צבעוניים, טריים ומגוונים. ילדים לרוב יעדיפו את הירקות בצד כדי ש"לא ירטיבו" את הלחם" מסבירה הדיאטנית דקלה.

בצורה זו ניתן להגדיל את צריכת הירקות היומית ואיתה את כמות הוויטמינים, המינרלים והסיבים שילדנו אוכלים. ללחוצים בזמן ניתן להיעזר בירקות המיני - עגבניות שרי, מלפפונים קטנים, גזרים גמדיים, פלפלים קטנים ועוד. 

ולבסוף – יש לשים לב שהאריזה מהווה אלמנט חשוב, במיוחד בילדים!
מומלץ להקפיד שהקופסא תהיה אסתטית, תשמור על האוכל שלא ימעך ותמנע ריחות נלווים.   

כדי לתת לילדים עוד זריקת עידוד מעניקה דקלה טיפ נחמד, "הוסיפו לארוחת הילדים פתק אישי מההורים עם מסר או משפט יומי יעלה חיוך ויעודד את הילדים לפתוח את הקופסא ולהתעניין בה".

ולא פחות חשוב – לא לשכוח לצייד את הילדים בבקבוק מים. ולא באף שתיה אחרת. "שתהיה לילדים שעולים לכיתה א' ולכל התלמידים שנת לימודים מוצלחת ופורייה".

מאחלת דקלה אופיר בירמן מנהלת היחידה לתזונה, יחד עם כל צוות הדיאטנים והדיאטניות של מרכז רפואי כרמל.

 

בתמונות:
דיקלה אופיר בירמן – מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בכרמל
אביב אלוש – עולה לכיתה א'
אלון אדנבורג – עולה לכיתה א'
התמונות חופשיות מזכויות לשימוש​

מדברים על זה בפורומים
הפורומים המחלקתיים בביה"ח כרמל

​ביה"ח כרמל ורופאיו מגישים לכם קהילת פורומים רפואיים במגוון רחב של נושאים שבהם ניתן לשאול שאלות אינפורמטיביות און-ליין ולקבל מענה מהיר ומקצועי ממיטב רופאי המרכז הרפואי "כרמל" - לחצו כאן למעבר לפורומים!